Főoldal » IN MEMORIAM SZABÓ HELGA

IN MEMORIAM SZABÓ HELGA

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Február 12-én, szombaton elhunyt Szabó Helga, Kodály Zoltán egykori tanítványa, a magyar zenepedagógia egyik legnagyobb alakja.

A magyarországi általános iskolai ének-zene tagozatos gyermekek jól ismerik a nevét, mert sokan még ma is az általa készített tankönyvből tanulnak, ugyanakkor nevéhez fűződik az az óriási erőfeszítés is, hogy a Kodály-módszer sikeresen elterjedjen a világon. Szabó Helga 78 éves volt.

Forrás: www.mno.hu

D. Horváth Gábor 2006. júliusában a következőket írta e rendkívüli emberről „Helga néni” című cikkében:

Amiről röviden szót ejtek, arról sajnos csupán pár ezren tudják pontosan Magyarországon, hogy mi is az. Nem is tudják, inkább érzik. Az ujjbegyükben, a zsigereikben. És most nem valamilyen megfoghatatlan déja vu-ről van szó. Az azonos dolgot jelentő valami évtizedekkel ezelőtt szívódott fel agyukba, s azóta alkotja személyiségük mélyrétegét. Magatartásukat, habitusukat, kapcsolataikat alapvetően meghatározza: ha nagyon kutakodni kezdenek magukban, hogy miért is gondolkodnak úgy, ahogy, miért is látják ekképp és ilyennek a köröttük lévő világot, miért pont úgy viszonyulnak hozzá, ahogy, akkor elő tudják hívni a mélyből ezt az emléket. Az emléket, azaz az okot, ami olyanfajta tudást teremtett számukra, ami hasonlóvá formálta őket. Ezt a személyiségük részévé vált közös tapasztalást akarva-akaratlanul átörökítik, s anélkül adják tovább utódaiknak, hogy akár egyetlen gondolatot is formálnának róla. Olyasmi ez, mint a nyelv: egyszerre emberek és magyarok leszünk vele és általa.
Ezen – ma sajnos egyre inkább speciálisnak mondható – ismeretek megszerzésének körülményeire évtizedekkel ezelőtt az egész világ kíváncsi volt. A folyamatot aránylag könnyen megismerhette bárki, hiszen Magyarországon intézményesült formában, már az általános iskolákban emelt óraszámban képezték, tanították a gyerekeknek ekképp a zenét. Akiket pedagógusként, muzsikusként vagy tudósként érdekelt, azoknak az sem számított, hogy több ezer kilométert kellett megtenniük a számukra csodát, a diákoknak pedig mindennapos élvezetet jelentő tevékenységük megértéséhez. A zuglói zenei általános iskola szűk tantermébe számtalanszor ültek be Nyugat-Európából, Amerikából, Ausztráliából vagy épp Ázsiából érkezett zenepedagógusok, s gyönyörködtek abban, hogy tíz-tizenkét éves gyerekek már miképp magyarok, s abban, hogy ezen keresztül hogyan jutottak egyetemes zeneismeretekhez. Füzeteikbe gondosan jegyzetelték, hogy a nebulók milyen teljesítményre voltak képesek. Azért, hogy ezután hazájukba visszatérve, e módszert saját kultúrájukhoz igazítva fejlesszék gyermekeik hallását, muzikalitását. Nos, ez volt a Kodály-módszer, aminek csodájára járt a világ.
A mai napig energikus Helga néni elbűvölő lénye és a nagyszerű Kodály módszere – különösen innen visszapillantva – szédületes eredményhez vezetett. Ha addig valaki kételkedett benne, annak bebizonyosodott, hogy a „botfül” mint örökletes tulajdonság egyszerűen nem létezik. S az, hogy a zene igazi élvezetéhez elengedhetetlen tiszta hallás megtanulható. Helga néni diákjai főként a környék lakótelepén élő, egzisztenciális és szociológiai szempontból rendkívül heterogén családokból kerültek ki. Ezen gyerekeknek a hallása kristálytiszta lett, ritmusérzékük kiválóvá érett, a muzsikát pedig mondhatni belülről érezték. Minden egyes osztályának minden egyes diákja. Kivétel nélkül. Az értékest – ami egy kívülállónak bonyolultnak tűnt – be tudták fogadni, és a mai napig meg tudják különböztetni az értéktelentől. S mindez – mint a gének – átöröklődik. Vagy inkább olyan, mint a vírus, amely az egymás melletti és utáni generációkat is végigfertőzi.
Az egykori diákok közül ma is sokan összejárnak. Azért, hogy énekeljenek, s hogy Helga néni ne „csak” bennük, hanem a közelükben is legyen.

Forrás: www.mno.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.