Főoldal » Ingyenes OKJ-s szakképzések

Ingyenes OKJ-s szakképzések

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az elmúlt  15 évben, amióta a szakképzésben dolgozom, számos tapasztalatra sikerült szert tennem az iskolarendszerű és nem iskolarendszerű oktatásban egyaránt. Mi is a különbség a kettő között?

Iskolarendszerű képzés:  az állam támogatja az első szakma megszerzését  nappali tagozaton 23 éves korig, levelező képzésben korhatár nélkül. ( mint egy vaucher , beváltható bármikor)Nappali tagozatos képzés estén igényelhető a családi pótlék, árvaellátás és diákigazolvány.

Iskolarendszeren kívüli képzés: az állam nem támogatja, önköltséges vagy egyéb forrásokból pl. munkaügyi központ kérhető támogatás hozzá, amit feltételekhez kötnek. ( persze, az állam is feltételekhez köti a támogatást pl. megszabja, mekkora lehet a hiányzás mértéke)

Érettségi utáni szakképzést először 1996-ban – a székesfehérvári Pannon Szakközépiskola ( ma Comenius Gazdasági Szakközépiskola )keretein belül – oktattunk. Magán fenntartású iskola révén rugalmasan, gyorsan tudtunk reagálni a piaci igényekre. Az Idegenvezető képzéssel indítottunk, mivel  az idegenforgalmi  képesítések  iránt –akkor  is és most is- nagy volt az érdeklődés. A Marketing, -és reklámügyintéző szakkal folytattuk, ezt követte  a Vámügyintéző és a Logisztikai technikus képzés.

A 2000-es évek elejére tanulólétszámunk  1000 fő körül volt. Ekkor kapcsolódtunk be az akkreditált  felsőfokú szakképzésbe a Szolnoki Főiskolával karöltve. Mi  különbség az alap,- közép,- és felsőfokú szakképzés között?

Alapfokú szakképesítés: minimum általános iskolai végzettség kell hozzá ( általában 1 év alatt elvégezhető)

Középfokú szakképesítés: minimum középiskolai végzettség kell ahhoz, hogy elkezdjük ( 1 vagy 2 éves képzési idő alatt tehetjük le)

Felsőfokú szakképesítés:  kizárólag felsőfoktatási intézménnyel együtt oktathatja a középiskola, a felsőoktatási intézmény szakmai irányítása mellett ill. a képzés folyhat a felsőoktatási intézmény keretein belül is. Kettősség jellemzi, hiszen a középiskola a Közoktatási törvény, míg a felsőoktatási intézmény a Felsőoktatási törvény hatálya alá tartozik.( és bizony a kettő nincs mindig megfelelésben egymással) Így fordulhat elő, hogy diákhitel igényelhető középiskolában is a felsőfokú szakképzés tanulmányi idejére. ( 2 vagy 3 év a képzés ideje)

A szakképzésre jelentkezők kis százalékánál található csak meg az elhivatottság. Mi motiválja az érettségi utáni szakképzésre jelentkezőket?

  • ·         nem vették fel egyetemre (általában közepes érettségi eredménnyel)
  • ·         pontot szeretnének szerezni az OKJ-s szakmai bizonyítvány birtokában a következő évi jelentkezéshez a felsőoktatásba
  • ·         nem bírják anyagilag a felsőfokú tanulmányaikat finanszírozni
  • ·         szeretnének függetlenedni a családjuktól, kipróbálni magukat távol a szülőktől ,kollégiumban
  • ·         szeretnék kihasználni a középiskola adta előnyöket ( családi pótlék, árvaellátás )
  • ·         nyelvvizsgát tenni vagy csak egyszerűen hasznosan eltölteni az időt a következő felvételiig

Természetesen szakmánként is különbözik a motiváció:

  • ·         a marketing,-és reklámügyintéző szereti az irodai munkát, rajong a számítógépért
  • ·         az idegenforgalmi szakos szeret utazni, világot látni és kommunikálni az emberekkel, nyelvtudása révén szeretne külföldön vagy itthon – a szakmai képesítő bizonyítvány birtokában -elhelyezkedni
  • ·         a hajós képzésekre azért jelentkeznek, mert a világ óceánjait szeretnék bejárni – akár kereskedelmi hajón, akár valamelyik luxushajó fedélzetén- élvezik a szabadságot és a függetlenséget

Mi történik a szakképzési tanulmányok ideje alatt? Sokan meglepődnek, hogy nincsenek közismereti tárgyak – nem kell pl.  matekot tanulni- kizárólag szakmai tárgyak. A szakmák nagy részénél kötelező az idegen nyelv tanulása és azon kompetenciák fejlesztése történik, ami az adott szakmához nélkülözhetetlen. Fókuszált az oktatás, kizárólag a szakma elméleti és gyakorlati ismereteinek sulykolása zajlik,így a tanulmányi eredmények gyorsan javulnak: a középiskolában közepesre teljesítő rájön, hogyha kizárólag azt tanulja, ami érdekli, akár jeles tanuló is lehet belőle. A sikerélmény tovább motiválja, önbizalma megnő és sikeres szakmai képesítő vizsgát tesz.

Ha érdekel egy piacképes,ingyenes OKJ-s szakma és 2011- ben nappali vagy levelező tagozaton szeretnél tanulni, jelentkezz a www.balatoniskola.hu  oldalon!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.