Főoldal » Interjú egy “pénzosztóval”…

Interjú egy “pénzosztóval”…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Interjú Tóth Bálinttal

„2012 a fiatalok és a család éve”

Október 1-tõl ismét pályázhatnak a civil szervezetek a Szövetség az Ifjúságért Programban elnyerhető összesen 7 millió Forintra. Idén immár második alkalommal szállhatnak versenybe ötleteikkel Magyarország valamennyi régiójából a civil szervezetek és szerveződések. Az idei pályázat jelmondata: „2012 a fiatalok és a család éve”. A pályázat célja ennek megfelelően olyan több generáció együttműködésén alapuló ifjúsági projektek támogatása, melyek pozitívan és fenntartható módon hatnak a fiatalok értékrendjére a családi élethez kapcsolódó biztonság, párválasztás, egészség, gyermekvállalás területén. A pályázatokat október 31-ig lehet díjmentesen benyújtani a Mobilitáshoz a www.ncsszi-pr.hu pályázati portálon keresztül. 

 E pályázat miatt kerestem meg Tóth Bálintot, az Északi Támpont Egyesület elnökét, akit megkértünk meséljen a pályázatról, hogyan és miként sikerült megnyerni embereket, cégeket, szervezeteket támogatóként és mi lesz a pályázat jövője.

Varga Ervin

Aki először találkozik a névvel annak el kellene mondani röviden miről is van szó. Mesélnél az igen romantikus hangzású Északi Támpontról először?

Tóth Bálint

 Az Északi Támpont Egyesület 1997-ben egy káposztásmegyeri ifjúsági irodaként alakult meg. Innen is ered a nevünk. Káposztásmegyer a főváros egyik északi kerülete. Ekkor én még nem voltam tagja az Egyesületnek. Csak két évvel az alapítás után kerültem a szervezethez, mégpedig azzal a céllal, hogy a Támpont átalakításában segédkezzek. Az ifjúsági irodát egy elsősorban kommunikációval foglalkozó civil szervezetté gyúrtuk át. Az egyesület az utóbbi 10 évben elsősorban honlapokat, portálokat, internetes játékokat és kampányokat, rádiós és filmes projekteket készített, illetve DVD-ket adtunk ki. Legismertebb programjaink a Fűnyíró és a Fűnyíró Café, a Drogvilág és a Junkie Monkey voltak. A legsikeresebb évünk pedig a tavalyi volt, amikor a Karmák című kampányunkkal, melynek a szegénység állt a középpontjában elnyertük „Az Év Honlapja” díjat. Illetve ekkor került sor az első “Szövetség az Ifjúságért” programok megvalósulására is.

Varga Ervin

Hogyan kerültetek kapcsolatba a Mobilitással és az Aldival?

Tóth Bálint

A Mobilitásnál néhány esztendővel ezelőtt tagja voltam a KM-RIT nevű civil alapon szerveződő testületnek. A munkát társadalmi alapon végeztem, a fő hasznom az volt, hogy sokat tanulhattam belőle. Pénzosztóként első kézben szerezhettem tapasztalatot a pályázati rendszer működéséről és hatékonyságáról. És hát nem titkolom a folyamat nem minden elemével értettem egyet. Akkor többnyire azt a választ kaptam, hogy az állami pénzek elosztására szigorú szabályok vonatkoznak, így jelentősen nem lehet átalakítani a folyamatot. Ez persze nem vette el a kedvem attól, hogy elgondolkodjak, én mit csinálnék másképpen.
Az ALDIT- ezen ötletekkel, gondolatokkal kerestem meg. Többen azt mondták, hogy falra hányt borsó az ebbe az irányba tett erőfeszítések. Nem a szkeptikusoknak lett igaza. Az ALDI Magyarország Bt. legfelsőbb vezetése vette fontolóra a javaslatokat és végül egy nemzetközi szinten megszületett döntés eredményeként úgy döntöttek felkarolják az elképzeléseket. Az ALDI hozzáállását az alábbi történettel tudom híven illusztrálni. A szétosztani kívánt támogatás mértékét az egyesületnél az ALDI áruházak száménak és egy közismert gumicukor árának összefüggésével támasztottuk alá. A cég a kért támogatás nagyságrendjét elfogadta, de azt kérte, hogy inkább magyar almában számoljunk a jövőben, mert az nem csak hogy hazai termék és ráadásul még egészséges is.

 Varga Ervin

Mi a pályázat célja, egyáltalán mesélnél a pályázatról?

Tóth Bálint

A pályázat több célt valósít meg egyszerre. Elsősorban forráshoz kívánjuk juttatni az ifjúsági területen működő civil szervezeteket. Másodsorban egy a jelenleg hazai megközelítéstől jelentősen eltérő, új típusú pályázatkezelési módszerről szeretnénk gyakorlati tapasztalatokat szerezni. Mondom konkrétabban. Én rég óta azt gondolom, hogy a jelenlegi pályázati rendszerek elsősorban a bizalmatlanságra épülnek. Mondom ezt azért mert a beszámolók főhangsúlya gyakran a számlákra, bizonylatokra és egyéb bürokratikus elemekre épül. Ezek az elemek egyrészt rengeteg plusz munkával terhelik a nagyszámú becsületes civil szervezetet, ugyanakkor nem jelentenek megfelelő visszatartó erőt a kisszámú becstelen pályázók részére. Számlákat és bizonylatokat hamisítani ugyanis elsősorban szándék, másodsorban pedig pecsét, toll, nyomtató kérdése.
A mi pályázatunk ezzel a rendszerrel szemben a bizalomra és a kíváncsiságra épül. Jelentősen egyszerűsítettük a bürokratikus kötelezettségek számát és helyette arra kértük a civileket, hogy fotózzák és filmezzék a forrásból megvalósuló programokat. Ezeket végignézve a támogató is sokkal pontosabb képet kaphat arról, hogy mi minden történt a pénzéből. Másrészt fantom rendezvényekről fotókat/filmeket készíteni lényegesen nehezebb, mint bizonylatokat írni, hiszen a papír mindent elbír. A valódi pályázók viszont a mi kérésünktől függetlenül is fotóznának, filmeznének, tehát rájuk nézve ez a rendszer nem jelent plusz terhet. Végül pedig a Mobilitás és rajta keresztül az állami pályázatkezelő rendszerek is gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek egy a jelenlegitől merőben eltérő szemléletmóddal kapcsolatban. Amúgy az első év eredményei a koncepciónk létjogosultságát visszaigazolták.

Varga Ervin

Mi történt az elmúlt évek nyertes pályázataival és pályázóival?

Tóth Bálint

Jogos a kérdés, hiszen idén először lesz a pályázatnak második köre. Ebbe a körbe meghívott pályázók vesznek részt. A meghívott pályázókat az előző év nyertesei közül választjuk ki. A pályázati rendszert kicsit civil tehetségkutatónak szánjuk. A cél az lenne, hogy a nyílt pályázaton való győzelem ne egy folyamat vége vagy közepe legyen, hanem az eleje. Hogy a győztes szervezetek a program megvalósítása során tudják, hogy ha valami igazán nagyszerű dolgot hoznak létre, akkor a következő évben is mellettük fogunk állni. A pozitív motivációval a minőségre serkentő egészséges versenyszellemet nem csak a pályázatírás, hanem a programok megvalósítása folyamán is fent kívánjuk tartani. Hogy a szektor mennyire lesz nyitott erre az még a jövő zenéje. Én persze bízom benne, hogy pozitívan fogadják az elképzeléseinket.

Varga Ervin

Mi a pályázat jövője szerinted? Mikor készüljön a következő interjú? A győztesek kihirdetésekor, vagy a munkák elkészülése után?

Tóth Bálint

Remélem, hogy a pályázatunk még hosszú időn keresztül a civil szervezetek rendelkezésére fog állni, mint ahogy azt is remélem, hogy lesz némi hatása a pályázatkezelésünk szellemiségének is, más pályázati rendszerekre. Természetesen van a tarsolyunkban egy két további ötlet is, amit egyelőre nem lepleznék le, de remélhetőleg hamarosan a gyakorlatban lehet ezeket az elképzeléseket is megismerni, kipróbálni.
A következő interjú úgy gondolom akkor lesz igazán aktuális, ha arról számolhatok be, hogy micsoda nagyszerű programok valósulhattak meg szövetségünk támogatása révén ország szerte.  
Ezt a beszélgetést pedig egy köszönettel zárnám le. Szeretném megköszönni a Mobilitás részéről Kátai Brigitta közreműködését, aki a kezdetektől részt vesz ebben a folyamatban, és aki nagyon sok energiát, kreativitást fektetett abba, hogy ez a pályázat már másodjára is kiíródhasson. És persze szeretném megköszönni a forrást felajánló cég képviseletét ellátó vezetőknek is a bizalmát és elkötelezettségét, amivel ezt az új típusú pályázati megközelítést és a támogatott civil projekteket is felkarolták.

Köszönöm a beszélgetést!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.