Főoldal » Ismerd meg személyiséged! – 1.rész

Ismerd meg személyiséged! – 1.rész

Ismerd meg személyiséged - 1.rész

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ismerd meg személyiséged! Ez nem csupán egy mondás, de nem kis gyakorlati haszna van az életben. Régebben roppant sokat foglalkoztam a különféle személyiségtípusokkal, a különféle elméletek közül különösen kettőt találtam nagyon hasznosnak a
gyakorlati életben. Az egyik a Hippokratész féle, a másik energiaszerzés szempontjából határozza meg a személyiséget. A mai bejegyzésben az előzőt mutatom be, a másik később kerül sorra.
Mielőtt rátérnék a Hippokratész féle típusok ismertetésére, leszögeznék néhány
dolgot amit megfigyeltek ezzel kapcsolatban.

1.Senki sem tartozik 100% -ban egy egy típushoz, mindenkiben van a többi típus jellemzőiből valamennyi.
2.Van egy típus amely domináns a többihez képest és általában van egy másodlagos, kevésbé domináns egy-egy adott embernél.
3.Mivel az ember változik, fejlődik a személyiségtípusa is változhat, több jellemző épülhet be más típusokból, míg az addigi domináns csökkenhet.

 

Flegmatikus típus

A legnyugodtabb és a legközömbösebb mind közül.Általában kiegyensúlyozott, nehéz kihozni a sodrából, ha mégis, hamar lecsillapodik. Higgadt és egykedvű, kevés dolog van ami lázba hozza. Türelmes, előzékeny és barátságos, de egyben visszafogott, tartózkodó és hűvös. Sokszor céltalan és határozatlan, nehezen szánja el magát, de állhatatos, és alkalmazkodó.

Előfordul hogy lusta, közönyös, sőt kétkedő, olykor zárkózott, sőt érzéketlennek tűnik. Békés és elfogadó természetű, nagyon jó hallgatóság. Megértő és diplomatikus személyiség, de sosem kockáztat, inkább pesszimista, vagy szereti az állandóságot.
Bár unalmasnak és színtelennek tűnik, kellemes társ és hűséges barát lehet.

 

Melankolikus típus

Többnyire befele forduló, erősen elemző típus. Mindent megvizsgál, a saját magával kapcsolatos dolgok mélyen megérintik. Érzékeny, töprengő, gyakran komor. Érzelmei lassan keletkeznek, de nagyon tartósak. Többnyire befelé forduló, szégyenlős, sokszor túl érzékeny. Ellenben lojális, hűséges, és képes önfeláldozó módon viselkedni. Hajlamos az álmodozásra, szereti a tökéletest, az ideálisat keresni. Szereti ha rend van körülötte, nagyon precíz, megfontoltan cselekszik és gyakran tervez.

Viselkedése mindig illemtudó és tiszteletteljes, egyben távolságtartó és gyakran elutasító. Elmélyült személyiség, fogékony a művészetekre, saját lelki világa meghatározó a számára. Kitartó ember, szereti végigvinni amit elkezdett. Sajnos sokszor bizonytalan, szégyenlős és borúlátó, de kiszámítható, megbízható és nagyon figyelmes.

 

Kolerikus típus

Élénk, minden érdekli, mindent intenzíven él át. Gyorsan reagál, dönt és cselekszik. Érzelmei hevesek és tartósak. Aktív, nem elméleti gondolkozású, számára a tettek, a cselekvések és az eredmények előbbre valók. Többnyire ambíciózus természetű, vezető típus. Szeret irányítani, parancsolgatni, határozott, nehéz meggyőzni, olykor tűzön-vízen át keresztülviszi akaratát.

Öntudatos, magabiztos és független egyéniség, nem ijed meg a kockázatoktól. Talpraesett, kimeríthetetlen és magával ragadja az embereket. Őszinte, de tapintatlan, gyakran indulatos. Nehezen fogadja el az irányítást, olykor nagyon makacs tud lenni. A versenyek, a cselekvő tevékenységek, a karrier és az irányítás hozzák lázba.
Nagyon jó szervezők, hatékonyak és könnyen lelkesednek. Vészhelyzetekben nem veszti el a fejét, cselekszik. Kimondja a véleményét, de feleslegesen nem fecseg, kezdeményező, de nem igényli annyira a barátokat.

 

Szangvinikus típus

Társaságkedvelő, szeret a középpontban lenni, érintkezni másokkal. Változó és nagyon könnyű felkelteni az érdeklődését, de egyben hamar meg is unja a dolgokat. Lobbanékony és ingerlékeny, de hamar visszanyeri jókedvét. Optimista, vidám és nagyon könnyen barátkozik.
Többségük népszerű személyiség, nagyon szeretnek szerepelni. Viselkedése olykor gyermeki, általában kíváncsi és könnyen feldob másokat. Előfordul hogy szétszórt, és rendszertelen, kevéssé megbízható. Nem zavarja a rendetlenség maga körül, fegyelmezetlen és spontán. Színes, beszédes és megnyerő személyiség, aki mellett nem lehet unatkozni. Szereti felhívni a figyelmet magára mind öltözködésében, mind beszédében és viselkedésében. Képes meglátni mindenben a pozitívat, a szépet.

 

Személyiségtípusok grafológiai jellemzői

 

Ha mindez kevés lenne, hogy meghatározd melyik típushoz állsz a legközelebb, adok néhány grafológiai jellemzőt is az írással kapcsolatban:

 

Flegmatikus

– közepes vagy széles, általában egyenes bal margó
– többnyire egyenes sorok és rendezett íráskép, bár a tagoltság változó lehet
– lassú, vagy maximum közepes írássebesség
– végig egyenletes, hasonló formaalkotás, ékezetek, írásjelek precízek
– inkább gyengébb írásnyomás

 

Melankolikus

– a bal margó nagy és általában lefelé szűkül, a jobb margó változó
– a sorok egyenesek, vagy homorúak
– lassabb írássebesség
– az íráskép egyhangú, monoton és szabályos
– a nyomaték közepes vagy erős, de egyenletes
– közepesen kötött, használ kezdő és végvonalakat
– az írás szélessége szabályos vagy szűk, de széles alapú nagybetűk

 

Kolerikus

– bal margó inkább kisebb méretű és lefele szélesedik, a jobb oldalon
szinte nincs és a felső margó is kicsi vagy hiányzik
– a sorok egyenesek és emelkedőek, vagy víszintesek, nagy sorköz
– gyors írás
– az íráskép szabálytalan, de ritmusos, a vonalvezetés határozott, lényegretörő,
kevesebb odafigyeléssel a külső formákra
– a nyomás közepesen erős, változó nyomáskülönbséggel és erősebb kereszt-
vonásokkal
– vagy kötött, vagy a kötöttség és a kötetlenség váltakozik, kezdővonal kevésbé
jellemző, de a végvonal inkább
– nagy és széles alapú nagybetűk

 

Szangvinikus

– kis bal margó, lefelé szélesedhet, jobb margó alig, vagy nincs
– a sorok domborúak és hullámosak
– gyors írás
– szabálytalan tollmozgás, ritmustalan írás
– erős sporadikus (rendszertelen, hirtelen nyomásnövekedés) nyomaték
– túlbonyolított betűformák, változó betűalakítással
– kezdő és végvonal általában hiányzik, ékezetek és áthúzások jobbra tartanak
változó magasságban és formákban

 

Ha megismerjük saját típusunkat és a többi jellemzőit is, ez nagymértékben segíti másokkal való kommunikációnkat. Nagyon sokszor megfigyeltem már, hogy emberek nem jöttek ki egymással, annak ellenére, hogy mindegyikben jó szándék volt. Azonban eltérő személyiségtípusba tartoztak, ezért teljesen másként gondolkoztak és nem értették meg egymást.

Például egy szangvinikusnál természetes, hogy a cuccait és ott hevernek, amikor kell, majd összeszedi őket, de egy melankolikus ezt a rendetlen magatartás jelének tekinti ezért bosszús lesz. Egy erőteljes kolerikus jellem minden helyzetben gyorsan és határozottan dönt és cselekszik, ellenben a flegmatikusnak időre van szüksége. Ezért a kolerikus tehetetlennek, lustának és életképtelennek tarthatja a flegmatikust, mert magából indul ki. Vagy egy lelkes, érzelmekkel telített szangvinikus a visszafogott flegmatikust ridegnek és érzéketlennek találja, pedig csupán ilyen a vérmérséklete.

Mielőtt bárkiről véleményt mondunk, jó ha megismerjük a személyiségét. Ugyanis ami valakinél egyértelműen negatív tulajdonság, lehet, hogy egy másik típusnál még belefér. Egy melankolikusnak mély érzelmei vannak, de nehezére esik kimondani mi a baja, a kolerikus vagy a szangvinikus ettől úgy érzi a másiknak vele van problémája, de alattomosan titkolja. Számukra természetes, hogy megmondják ha valami gond van és a másiktól is ezt elvárják. Azonban a melankolikus vagy a flegmatikus nem így működik. Inkább befelé fordulók, ezért több türelemre van szükség, hogy megnyíljanak.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a szangvinikus és kolerikus típusok kifele forduló, míg a másik kettő befelé forduló személyiségek, valamint azt, hogy míg a szangvinikus és flegmatikus számára inkább az emberi kapcsolatok a lényegesek, addig a melankolikus és kolerikus típusoknál a teljesítmény, ami számít.

Folytatás: Ismerd meg személyiséged 2.

Ha tetszett, lájkold, oszd meg és véleményezd!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.