Főoldal » Ismerd meg személyiséged! – 2.rész

Ismerd meg személyiséged! – 2.rész

Ismerd meg személyiséged - 2.rész

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mire a legalkalmasabb egy-egy személyiségtípus? Folytatván az előző cikkben elkezdett négy személyiségtípus bemutatását, ezúttal arról lesz szó, az egyes típusok milyen tevékenységre alkalmasak, miben érdemes fejlődniük, és gyermekeknél a nevelésben mit érdemes szem előtt tartani.
Ismervén saját típusunkat hasznos, ha megismerjük, hol használhatjuk fel ennek előnyeit, mely területeken érdemes fejlődnünk és a gyermekek nevelése során mire érdemes odafigyelni.

 

Mire a legalkalmasabb egy-egy személyiségtípus?

 

Mire alkalmas a flegmatikus

Nagy türelme van ahhoz, hogy bárkit meghallgasson és – mivel érzelmei nem ragadják el – objektíven tanácsot adjon. Könnyen elfogad és alkalmazkodik is. Higgadtsága nagymértékben hozzásegíti ahhoz, hogy olyan helyzetekben és munkakörökben helytálljon, ahol nagyfokú megfontoltság, hosszas előkészület és objektív, semleges elme szükséges.
Szellemi nyugalma révén spirituális és meditációs élmények átélésére és átadására a legalkalmasabb.

 

Mire alkalmas a melankolikus

Ő a tökéletes elemző, mindent képes táblázatokban és rendszerben szerkeszteni. Elmélyültsége és lelkisége révén nagyszerű művészi alkotásokat tud létrehozni. Remek író, vagy költő válhat belőle. Az olyan feladatokat, ahol nagy odafigyelés szükséges, gondosság, rend és precizitás, a melankolikus tudja a leghiánytalanabbul elvégezni.
Mindemellett képes saját személyiségét alárendelni a közösség céljának.

 

Mire alkalmas a kolerikus

Ő vezetésre termett, irányításra, célok elérésére. A gyors döntéseket és cselekvést követelő helyzetekben rá van szükség. Versenyben ő a legambíciózusabb. Olyan tevékenységekben ahol önálló, független, megingathatatlan egyénekre van szükség, ideális választás.
Gyakorlatiassága és eredményekre való törekvése előre viszi az üzleti életben.Veszélyes, vagy kellemetlen munkakörökben helytáll, mert nem ijed meg, hanem cselekszik. Igazi vállalkozó szellem.

 

Mire alkalmas a szangvinikus

Kiváló előadó képességekkel rendelkezik, igazi showman, remekül tud másokat szórakoztatni. Helytáll úgy mint színész, humorista, előadóművész és tanító. Érdeklődő természete és őszinte, meleg érzései megnyitják az embereket. Minden más típusnál gyorsabban ráhangolódik másokra és együtt érez, ezért sokféle emberrel tud bánni. Örömteli, természetes személyisége által kiválóan szót ért a gyermekekkel, a velük való foglalkozás örömöt jelent a számára.

 

Melyik típusnak miben érdemes fejlődni, változni ?

 

Miben érdemes fejlődni, változni a flegmatikusnak?

Vigyáznia kell, nehogy túlzottan tunyává, érdektelenné váljon. Érdemes olyan dolgokat keresnie amik egy kis izgalmat, élénkséget visznek az életébe. Jó ha erőt vesz magán vállalja döntéseit, és nem hagyja másokra. Érdemes testbeszédét valamelyest kifejezőbbé tennie, mert mások számára közömbösnek, vagy akár fölényesnek hathat szenvtelen viselkedése.

 

Miben érdemes fejlődni, változni a melankolikusnak?

Mivel amúgy is jó megfigyelő, érdemes némi távolságból néznie saját érzéseit, lelki életét, ezúttal stabilabbá válhat külső támadások ellen. Lehetőleg minél több pozitív töltésű eseményre és dologra figyeljen, keresse ezek társaságát, hogy a lényéből eredő szomorúságot átitassa.

Néha engedjen teret a spontaneitásnak és ne akarjon mindent ellenőrzése alatt tartani maga körül. Végezzen olyan tevékenységet melyben sok elismerést kap, így növelve önbizalmát és építsen sok pozitív kapcsolatot, hogy az emberekben való bizodalma erősödjön.

 

Miben érdemes fejlődni, változni a kolerikusnak?

Neki érdemes időnként meghallgatni másokat, odafigyelni mit mondanak, anélkül hogy befolyásolná őket. Több figyelmet fordítson mások érdekeire is, ezáltal értékes kapcsolatokra tehet szert. Hasznos, ha időnként visszafogja magát és nem kapkod, nem törekszik az azonnali reakcióra, hanem megfigyel. Időnként engedje át a vezető szerepet másnak, hogy lénye kevéssé használt részei is felszínre bukkanjanak. Törekedjen kompromisszumra és megfontoltabban kommunikáljon.

 

Miben érdemes fejlődni, változni a szangvinikusnak?

Számára jót tesz, ha néha visszavonul. Ha nem mindig ő van a középpontban, sokat tanulhat mások megfigyeléséből.Különösen figyelnie kell arra, ha valamit elkezdett, azt vigye végig. Érdemes kordában tartania hirtelen fellángolásait. Figyeljen oda hirtelen hangulatváltásaira és ne akarjon folyton újat, a meglévő dolgokban is keressen tartalmat. Ne vállalja túl magát és ne kezdjen egyszerre túl sok dologba.

 

Személyiségtípusok kezelése a gyermekkorban – Nevelés
Rudolf Steiner tanácsai és a Waldorf pedagógia

 

Rudolf Steiner a múlt század első évtizedeiben több előadást tartott a helyes nevelés művészetéről, melyből később kialakult a Waldorf pedagógia. Az ő ajánlása alapján, ebben a rendszerben az azonos típusba tartozó gyermekeket egy csoportba ültetik, mert így egymáson csiszolódnak. Például a melankolikus élénkebb lesz a többi között, míg a kolerikusok mérséklő hatást gyakorolnak egymásra.
Röviden bemutatom javaslatait a különböző személyiségtípusokra a nevelésben:

 

Hogyan kezeljük és neveljük a flegmatikust?

A tanítónak flegmatikus tulajdonságokkal kell közelednie hozzá, ugyanolyan hangulattal, reakciókkal és fogalmakkal, amit ő használ. Ha ugyanolyan, mint ő, a gyermek számára unalmassá válik, és valami felébred benne. Érdemes unalmas területekkel és tárgyakkal foglalkozni vele, miáltal „kiélheti flegmáját”, s egyúttal felül is kerekedik rajta. A flegmatikust egyben a többi gyermek közé kell vinni, hogy azok sokféle érdeklődései hassanak rá.

 

Hogyan kezeljük és neveljük a melankolikust?

Ennél a típusnál szintén el szokták követni azt a hibát, hogy megpróbálják felvidítani. Valójában ugyanolyan módon kell hozzá közelíteni, mint ő maga. Komoly fogalmakkal kell hozzá közelíteni, hogy kívülről élje át azt, mint amilyen ő maga. Ez bensőjéből reakciót vált ki és jótékony hatást.
A külső világban jelenlevő szenvedést és fájdalmat ismerje meg. Hasznos ha a nevelő olyan személy aki szintén szenvedésen és fájdalmakon ment keresztül.

 

Hogyan kezeljük és neveljük a kolerikust?

Az ő esetében nem hatásos az állandó fegyelmezés, ha folyton rászólnak. Azonban ha nevelője kolerikus tulajdonságokat képvisel mellette, akkor lassan megnyugszik. Ennek semmiképp sem szabad mesterkéltnek lennie, mert akkor nem működik a dolog. Ha a gyermek számára nehezen legyőzhető dolgokat teremtünk elő, saját belső erőit fejlődésre, kibontakoztatásra érleljük. Olyan kihívásokkal kelljen szembenéznie, amelyekkel szemben szüksége van kolerikus temperamentumára.

Szüksége van egy olyan személyre, akire felnéz, akit tisztel az elért eredményei miatt, ezért jó ha a tanítója olyan nehézségeket győz le előtte amire ő maga még nem képes.

 

Hogyan kezeljük és neveljük a szangvinikust?

Itt ismét nem hatásos az, ha arra kényszerítjük, hosszan maradjon meg egy dolog mellett, hanem épp ellenkezőleg, gyorsan változtassuk a rá ható benyomásokat. Az állandó változás miatt fokozatosan antipátia ébred a gyermekben a gyors benyomásokkal szemben. Amikor felébred az érdeklődése valamivel szemben, engedni kell hatni rá, majd el kell vonni tőle, mígnem ismét megkívánja és akkor újra odaadni neki.

Szalmaláng természete ellenére a szangvinikusnál is van olyan dolog ami maradandó érdeklődést ébreszt benne. Ezt kell megtalálni, ugyanis sem büntetéssel, sem rábeszéléssel nem képes tartós érdeklődést tanúsítani valami iránt. Az összes többi típusnál jobban szüksége van arra, hogy legyen egy személy aki iránt erős szeretetet érez, akihez ragaszkodik.

Személyiségtípus teszt

Ha tetszett, lájkold, oszd meg és véleményezd!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.