Főoldal » Ismerjük meg egymást!

Ismerjük meg egymást!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Fejlesztő játékok 9-12 éveseknek

Nyári táborozás során hasznos lehet, ha a különböző helyről érkező gyerekeknek segítünk összebarátkozni egymással különböző játékos, de fejlesztő feladatok keretében.

Akár egy új osztályközösség összecsiszolódását is segíthetjük a játékokkal.

Íme néhány játék erre a célra:

1.Tudj meg minél többet!

Párokat alkotunk, olyanokat, amelynek tagjai nem nagyon ismerik egymást.

Öt-hat perc áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy minél több dolgot megtudjanak a másikról. Amikor ez az idő letelt, a pár egyik tagja a másik mögé áll, a vállára teszi a kezét, jelezve ezzel is a személyes kontaktust, és elmondja, társa nevében , hogy mit tudott meg róla.

Fontos a vállra tett kéz, mivel erősíti a bizalmat!

 

2.  1,2,1,2,1,2

A legjelentősebb bizalomerősítő gyakorlat. Nyugodt körülmények, pozitív klíma létrehozása a cél. Csapatépítés, az egymás iránti felelősségérzet kialakítása.

A tanulócsoport körben áll, mindenki a kör közepe felé néz. Körbeszámolunk, lesznek egyesek és kettesek. Ezután szorosabbra húzódnak össze, megfogják egymás kezét, a vállak érjenek össze, a lábak legyenek stabilak. A jelzésre az egyesek előre dőlnek. Újabb jelzésre az egyesek előre, a kettesek hátra dőlnek. Ha már jól megy, csak jelezniük kell, és így fognak ki-be dülöngélni a résztvevők.

Jó hangulatot eredményező gyakorlat, és valóban bízniuk kell egymásban –ezt is megtapasztalják.

 

3.Igaz ? Nem igaz?

Párokat alakítaniuk, amelyek tagjainak három tulajdonságot kell kitalálniuk egymásról. Kettő olyan legyen, amelyben különböznek . A többi résztvevőnek ki kell találnia, hogy mi lehet az az egy tulajdonság, ami nem igaz rájuk.

 

A játékos ismerkedéshez jó szórakozást kívánok!

 

A játékötletek a Tanító 2009-es különszámában Vizi Bernadett írása alapján készült.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ismerjük meg egymást!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Eddig több témáról írtam ebben a blogban: hozzászólások megjelenítéséről, téma ötletekről, szép blogról. Ezek nagyon fontos tudnivalók minden bloggernek, de a bloggerhez, mint egyénhez szólnak a blogról, mint egyedi alkotásról. Pedig nem vagyunk egyedül. Mi itt egy nagy közösség tagjai vagyunk. Ismerjük meg egymást!

Közösségünkben több lehetőség is van egymás megismerésére. Megismerhetjük egymást személyesen a kick-off konferenciákon (már 2 volt: az első idén május 28-án, a második szeptember 24-én, a következőt értesüléseim szerint decemberre tervezi a szerkesztőség), és megismerhetjük egymás szakmai gondolatait a blogban.

A személyes találkozások nagyon fontosak, mert élőben is láthatjuk a többi bloggert, rokonszenves emberekkel találkozhatunk, együtt beszélhetjük meg a minden bloggert érintő témákat, és közvetlenül azoknak mondhatjuk el a kérdéseinket, problémáinkat, ötleteinket, akik tudnak segíteni. Az előadásokon hasznos információkhoz juthatunk a blogmagazin múltjáról, jelenéről, jövőjéről, a sikeres blogíráshoz szükséges tudnivalókról és a bloggerek feladatairól, a szünetekben jót beszélgethetünk a többiekkel a blogról és más érdekes témákról (így akár új barátokat is szerezhetünk).

De ugyanilyen fontos az is, hogy szakmailag megismerjük egymást. Ezt úgy érhetjük el legkönnyebben, ha elolvassuk egymás blogját. A blogokat olvasva kiderül, hogy ki mihez ért, milyen szakmai kérdésben kihez érdemes fordulni, értékes új információkat kaphatunk, és a blogokhoz írt hozzászólások formájában szakmai eszmecserét is folytathatunk, így segíthetjük egymás szakmai fejlődését.

De nehogy azt gondoljátok, hogy vizet prédikálok és bort iszom: először is, egyáltalán nem iszom bort és más szeszes italokat. :) Nem próbálom ki, nehogy rászokjak. Másodszor: a másik 2 blogom a környezetvédelem szakterületen van (környezetmérnök vagyok), és többé-kevésbé ismerem a szakterület bloggereit. Egy részük éppen az én hirdetésemre jelentkezett, nekik még az önéletrajzukat is olvastam (ha küldtek a jelentkezéshez), ezért nagyjából tudom, hogy melyik blogger mivel foglalkozik az életben. Néhány bejegyzés szerzőjével személyesen is találkoztam már, mivel mindkét konferencián részt vettem. És éppen tegnap olvastam végig minden olyan bejegyzést, amelyet még nem láttam. Nem volt túl nehéz dolgom, mert a bejegyzéseknek majdnem felét én írtam :) és a többi bejegyzésből is olvastam már jónéhányat. A maradék bejegyzéseket (és néha a már olvasottakat is) elolvastam, hozzászóltam, majd a saját bejegyzéseim és a “Ki vagyok én?” jellegű bejegyzések kivételével mindet megosztottam Facebookon, hogy mások is olvashassák. (Az enyémeket már a megíráskor megosztottam.)

Eddig 2 bloggertől kaptam visszajelzést, mindketten azt írták, hogy nem tudják megjeleníteni a bejegyzéseimet… :( Természetesen mindkettőjüknek ajánlottam ebből a blogból a Hozzászólások megjelenítése című bejegyzést. Remélem segítettem nekik. De nem csak magamat reklámoztam (egyébként is privát e-mailben ajánlottam a saját blogomat), hanem minden apróságról eszembe jutott valami, akár kérdés, akár pontosítás, akár megjegyzés, kiegészítés, szakmai vagy stilisztikai észrevétel, amit leírtam a blogban. Egyik-másik kérdésem biztos nagy fejtörést okoz a bejegyzések szerzőinek, de csak olyat kérdezek, amit fontosnak tartok és ami engem is érdekel. Hasznos és fontos szakmai információkat kaptam a blogokból, mindegyik bejegyzés magas színvonalú, közérthető és szakmailag megalapozott írás, és remélem, hogy a hozzászólásaimmal olyan szakmai párbeszédeket sikerült elindítanom, amelyekből mindenki sokat tanulhat. Én főleg ezért szóltam hozzá a blogokhoz, és ha egy témáról több bejegyzés is volt, akkor ezért ajánlottam mindig a későbbi bejegyzés szerzőjének a korábbit. A továbbiakban folyamatosan követem a szakmai terület blogbejegyzéseit, és igyekszem értelmesen hozzászólni a lehető legtöbb cikkhez.

Más szakterületeken is érdemes blogokat olvasni és hozzászólni, mert egy laikusnak is lehet olyan kérdése vagy ötlete, amely fontos szakmai problémákra hívja fel a figyelmet. Kiderülhet egy ilyen kérdésből, hozzászólásból, hogy milyen tévhiteket kell még eloszlatni egy későbbi blogbejegyzésben, milyen téma érdekli az embereket, és miről mennyit tud egy átlagember. Szerintem egy szakmai blog legfontosabb feladatai: a tévhitek eloszlatása (talán ez a legfontosabb), az emberek kíváncsiságának kielégítése, és az olvasók (akár szakmabeliek, akár laikusok) tudásának bővítése szakszerű, de közérthető stílusban. Ehhez fontos a visszajelzés, akár szakemberektől, akár lelkes amatőröktől. Természetesen én sem tudom minden blogger összes bejegyzését elolvasni, de van néhány kedvenc bloggerem más területeken, akiket rendszeresen olvasok, bele szoktam nézni az új blogokba, gyakran megnézem a címlapos bejegyzéseket, a legolvasottabbakat, és azokat, amelyeket blogger társaim osztanak meg a Facebookon akár a blogmagazin Facebook oldalán, akár a saját üzenőfalukon. Néha hozzá is szólok a bejegyzésekhez.

Érdemes elolvasni a blogmagazinban megjelenő színvonalas írásokat, és hozzászólni a bejegyzésekhez, így megismerjük egymást és jót teszünk saját szakmai fejlődésünknek és emberi kapcsolatainknak.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.