Főoldal » Ismét Nobel -díjassal találkoztak a fiatal szegedi kutatók

Ismét Nobel -díjassal találkoztak a fiatal szegedi kutatók

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Idén a Szent-Györgyi Talentum Díj helyett Szent-Györgyi Emléklap került átadásra a
legjelentősebb szegedi felfedezésért
A hétvégén újra a tehetséggondozásé volt a főszerep Szegeden: óriási érdeklődés mellett,
immár nyolcadik alkalommal rendezték meg ugyanis a Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok Találkozóját a városban.
„ A jövőben Szeged olyan jelentős tudományos központtá válhat, ami nem csak Magyarországon, hanem egész Európában
is egyedülálló. A Szegedi Tudós Akadémia (SZTA) feladata az, hogy itthon tartsa legtehetségesebb fiataljainkat,
olyan kutatási lehetőségeket és tudományos életpályát biztosítva számukra, mellyel megteremthetjük a Nobel-díj
elnyerésének lehetőségét ”– fogalmazott az SZTA programjának bemutatása kapcsán Hegyi Péter, az Akadémia programigazgatója.
Bert Sakmann , a Szegedi Tudós Akadémia Nobel-díjas képzési igazgatója az idei évben immár második alkalommal látogatott Szegedre. Eddigi tapasztalatait összefoglalva kiemelte: egyik legfontosabb feladatának azt tartja, hogy olyan nemzetközi tudományos tekintélyeket nyerjen meg a programnak, akik mentorként részt vehetnek a hallgatók oktatásában.
A Nobel-díjas kutatótól már feladatot is kaptak a programban részt vevő diákok:
egy listát kell összeállítaniuk az őket legjobban érdeklő kutatási témákról és azon tudósokról, akikkel szívesen dolgoznának együtt.
„A képzési folyamat már elkezdődött, most már a hallgatókon múlik, mit kezdenek ezzel a nagyszerű lehetőséggel”–tette hozzá az igazgató. A Szegedi Tudós Akadémia nemzetközi szinten egyedülálló, multigenerációs oktatási rendszerét Varró András alapítványi elnök felkérésére Hegyi Péter mutatta be az érdeklődő diákoknak.
„ Az álmunk, melynek megvalósításán 2012 óta dolgoztunk, az idei évben végre valóra
vált: a kormány támogatásra méltónak ítélte az SZTA programját egy egyszeri és egy állandó, éves támogatás megítélésével. Ennek segítségével másfél- két éven belül elkészülhet a Szent -Györgyi Kollégium, ahol a hallgatók és mentorok elszállásolásán túl lehetőség lesz arra is, hogy a mentorok további foglalkozásokat tartsanak a diákoknak”–fogalmazott a programigazgató, majd hozzátette:
Magyarország jövője azon múlik, hogy itt tudjuk-e tartani a legtehetségesebb fiatalokat és kutatókat.
Ennek elősegítésére a Szegedi Tudós Akadémia kiszámítható, folyamatos, iskolatípusokon és életszakaszokon átívelő tehetséggondozást nyújt;inspiráló és modern környezetet, mentorokat, és anyagi lehetőségeihez mérten pénzügyi ösztönzőket biztosítva a nyugodt munkavégzéshez, a versenyképes jövedelem eléréséhez–ezzel segítve a fiatal kutatókat, hogy a tudományban megvalósíthassák
álmaikat.Pénteken és szombaton több programmal is várta az Akadémia a tudományos érdeklődésű fiatalokat: a Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok 8. találkozóján a diákok és mentorok saját kutatási területeiket és eredményeiket mutatták be, míg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen rekordszámú, 55 csapat mérkőzött meg egymással a fizika, kémia és biológia területén.
2013 óta minden évben az SZTA év végi rendezvényén adják át a Szent- Györgyi Talentum díjat, melyet a Nobel-díjhoz hasonlóan, egyszeri, kimagasló jelentőségű felfedezésért ítélnek oda olyan kutató számára, aki Szeged városában végzett kutatásaival kimagasló nemzetközi elismerést ért el. A nyertes személyéről minden évben Nobel-díjas kutatók és az alapítvány kuratóriuma közösen dönt. A díjat 2013-ban Papp Balázs, 2014-ben Pál Csaba, 2015-ben pedig Tamás Gábor nyerték el. A Bert Sakmann Nobel-díjas kutatóval felálló grémium döntése alapján az elmúlt év legjelentősebb szegedi felfedezése a heveny alkoholos hasnyálmirigy-gyulladás
patomechanizmusának megértése volt, melyről Hegyi Péter és munkacsoportja számolt be a legjelentősebb gasztroenterológiai folyóiratban. A felfedezés jelentőségét a rangos Nature újság releváns szaklapja is kiemelte. Tekintettel arra, hogy Hegyi Péter
a Szegedi Tudós Akadémia egyik megalapítója, a kuratórium Bert Sakmannal közösen úgy döntött, hogy saját tagjait nem díjazza, így a Szent-Györgyi Talentum díjat és a vele járó pénzjutalmat az idén nem ítélte oda, hanem helyette emléklappal ismerte el a kutatás jelentőségét.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.