Főoldal » Jégbe zárt labor és kézzel fogható DNS a Budai Campuson

Jégbe zárt labor és kézzel fogható DNS a Budai Campuson

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

E hét pénteken ismét megnyílnak a Szent István Egyetem nagyközönség elől elzárt budai laboratóriumai, s máskor nem látható és ki nem próbálható különlegességekre is fény derül a Budai Campus Napon. Június 2-án 14.00 és 18.00 óra között fergeteges programok, izgalmas bemutatók, előadások, kóstolók és arborétumi séták várják az érdeklődőket a Gellért-hegy lábánál elterülő campuson.

 

Az ingyenes rendezvényen az Élelmiszertudományi Kar, a Kertészettudományi Kar, valamint a Tájépítészeti és Településtervezési Kar 10 helyszínen több mint 30 színes programon keresztül mutatkozik be mindazoknak, akik a tudományos területek világába szeretnének bepillantani, új ismeretekkel és élményekkel kívánnak gazdagodni. A látogatók megismerhetik a három kar által képviselt tudományágak érdekességeit, oktatókkal, kutatókkal találkozhatnak, kipróbálhatják magukat „hallgatóként”, s izgalmas kóstolásokban is részt vehetnek.

 

Az Élelmiszertudományi Kar számos laboratóriumi programmal készül: a jégbe zárt laborban megtudhatjuk, hogyan készíthetünk fagylaltot folyékony nitrogén segítségével, mi az összefüggés a Quechua indiánok és az élelmiszer-kémia között, avagy hogyan lehet hidegen főzni. A kar munkatársai rávilágítanak arra is, hogyan lesz a tojásból csoda, mit árul el az alma hangja, miért kell hőkamerát használni az élelmiszerek árukezelésében, illetve megtudhatjuk, hogyan kutatható a sör, mitől jó a pálinka, s még az E-számokat is feltérképezhetjük.

 

A Kertészettudományi Kar munkatársai bevezetik az érdeklődőket a kórokozó gombák eddig sohasem látott miniatűr világába, megmutatják, hogyan készíthetünk kézzel fogható DNS-t, hogyan rajzolhatunk baktériumokkal, továbbá számos növényanatómiai érdekességgel, az ehető vadnövények és gombák bemutatásával készülnek. Emellett megismerhetjük hazánk színpompás lepkéit, a levéltetvek csodás világát, gyógynövény-ismereti bemutatón és játékos teszteken vehetünk részt.

 

A Tájépítészeti és Településtervezési Kar munkatársaival és GPS segítségével nyomozáson, nyomkövetésen és értékfeltáráson vehetünk részt az Arborétumban, valamint a virágok kertjeinek kulisszatitkaiba is beavatják a látogatókat.

 

Ismerd meg a tudomány titokzatosnak tűnő világát hétköznapi nyelven, és légy részese az izgalmas felfedezéseknek a Budai Campus Napon!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.