Főoldal » Kavicsvarázslat – alkotó vakáció

Kavicsvarázslat – alkotó vakáció

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nagyon szeretem a kavicsokat. Ha a kezembe veszem őket, mindig szabadon engedem a gondolataimat. Vajon honnan jöttek, mekkora utat tettek meg? Mire hasonlít a formájuk? És már látom bennük azt, amivé varázsolhatók. Nem nehéz, némi kézügyesség, fantázia szükséges hozzá. Nemcsak én éreztem, hogy kavicsaimnak arca, lelke van.

Horgas Béla pontosan így gondolta „Három kavics” című versében:

Egy kavics, egy lapos, szürke hasú,

egy sima, sárga eres

meg egy fekete-fehér köpönyeges,

továbbá egy szögletes, barnába játszó pocakos,

a parti homokban elmerengve,

egymáshoz csak ritkán szólott,

ha szólt is, csak morgolódott,

félszavakat sugdosott,

és leginkább, egyre inkább

hallga-, hallga-, hallgatott.

 

Nagyon könnyen „szóra bírhatjuk” apró köveinket. Vízparti kirándulások, nyaralások alkalmával kis odafigyeléssel gyönyörű formájú és színű kavicsokat gyűjthetünk. Ha egy kis szerencsénk van, akkor már az első pillanatban meglátjuk benn azt, hogy miként tudjuk „felöltöztetni”, átalakítani, új életre kelteni. Remek alkalom az alkotásra egy nyári zápor – hívatlanul és délután 4 körül -, ami bekerget a szobába.

A munka megkezdése előtt terítsünk papírt az asztalra, készítsünk elő temperafestékeket, vékony ecseteket és egy kis tálkában vizet. Amit feltétlenül elő kell vennünk, az a fantáziánk. Kezdődhet a varázslat!

A kavics formájától függően készülhet katicabogár, lepke, hal, virág, szív, páva, bagoly vagy csak egyszerűen „felismerhetetlen” gyönyörű színkavalkád.

A festés befejezése és száradás után az elkészült műveket színtelen lakkal be kell kenni, hogy tartósak és fényesek legyenek.

Ősszel már ki ismerne rá a „lapos, szürke hasú, sima, sárga eres, fekete-fehér köpönyeges és szögletes, barnába játszó pocakos” kavicsokra, amiket hazavittünk.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.