Főoldal » Kedves Felsőfokon Bloggerek!

Kedves Felsőfokon Bloggerek!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kedves Felsőfokon Bloggerek!

Van néhány dolog, ami piszkálja picit, a csőrömet. Ebből csak egy dolgot szeretnék most veletek megosztani.

Nem is olyan régen attól volt hangos a sajtó és az internet, hogy „nagy” emberek olyan gondolatokat közöltek a világgal, előtte a bíráló bizottsággal, főleg disszertáció, vagy egyéb hasonló formában, amelyek nem voltak a sajátjaik.

Schmidt Pál, Victor Ponta, Anette Schavan és még biztos sokan vannak, hirtelen ennyit jutott eszembe. Ezek, nem szép dolgok, és még az a védekezés is kevés volt, hogy az eredeti szerzők nevei is fel voltak tüntetve.

Fel voltunk háborodva, és teljesen jogosan, mivel ez gyakorlatilag jogtalan előnyszerzése, tulajdonképpen lopás. Bizony! Mert a disszertációban senki nem arra volt kíváncsi, hogy az eredeti szerző mire gondolt, hanem arra voltak kíváncsiak, hogy az eredeti szerző gondolatairól mi a disszertációt író személynek a véleménye és miként kapcsolódik az eredeti szerző már egyszer leírt gondolata a dolgozatot író önálló kutatási anyagához és új téziseihez.

Nos, ebben mindenki biztos nagyon egyet értett és az óta, fokozottabban ügyel a „copy paste üzemmódra.”

Az írás, legyen az újság, blog, regény, szakdolgozat, vagy akár egy komment, az önálló gondolatok közlése. Én nagyon kíváncsi vagyok mások gondolataira. Imádok olvasni, imádok írni. Ezt azért közlöm, mert ez a blog ahol írok, és ahol ezt most olvassátok, azért jött létre, hogy szakmai és nem csak szakmai gondolatokat osszon meg másokkal.

Manapság azt szokták mondani, akik ezzel inkább csak védekeznek, hogy már gyakorlatilag mindent feltaláltak, mindent megírtak, minden zenét megkomponáltak, lehet itt még újat alkotni?

Ezt a gondolatot röviden lezárom: Lehet! És pont.

Ehhez viszont dolgozni kell. Olvasni kell, figyelni kell, gondolkodni kell, mérlegelni kell. Nem sorolom tovább, munka nélkül nincs eredmény. A felsoroltak nélkül nincs új gondolat, nincs új írás, zene, eredmény, találmány stb.

A leírtak és a nagy felháborodást keltett plagizálások ellenére sajnos, még mindig vannak olyanok, akik szemrebbenés nélkül copyzzák be mások gondolatait, cikkeit. Itt a Felsőfokon Szakmai Blogmagazinban is.

Nem vagyok én szigorú, csak úgy teszek. Sajnos nem vagyok eléggé tehetséges ezért nagyon sokat kell dolgozom egy-egy cikkel, sokkal többet bizonyára mint a nálam tehetségesebbeknek. Utánajárok, olvasok hozzá, kérdezek, ha szükséges és idézek is, ha szükséges. Nem szerencsés, de hivatkozni nagyon gyakran kell bizonyos esetekben. Tehát munkát fektetek egy-egy cikkbe, posztba. Irigylem azokat akik kevesebb munkával is jobbat alkotnak mint én. Ehhez képest jönnek emberkék, akik munka nélkül, átmásolnak szó szerint teljes cikkeket a saját blogukba.

Az elmúlt egy hétben kétszer is előfordult, hogy úgy éreztem, mintha már olvastam volna valahol a megjelenteket. És amikor rákerestem, valóban kiderült, hogy szóról-szóra bemásolt, valahol már megjelent nem saját munkáról van szó. Mindkét esetben szóvá tettem a cikk alatt kommentben az észrevételeimet. Természetesen a kommenteket nem publikálták, csak az egyik esetben érkezett válasz, a nem létező megjegyzésemre. Azért nem létező, mert a válasz csak úgy lóg a levegőben a nevemre címezve és nem látszik az előzménye. Ja és persze a linket is hozzátettem az eredeti megjelenésről.

Ilyesmi választ kaptam: Ez minden újságnál így működik.

Nos, erre én csak annyit mondok: Nem így működik. Én nem olvasok olyan „újságokat” ahol ez így működik. Illetve csak addig, amíg rá nem jövök a koppintásra.

Ha ajánlani akarok egy cikket másoknak, szó szerint, akkor belépek a Facebookra és bemásolom a linket. Ez igen, ez így működik. Ehhez viszont nem készítek blogot a saját nevemmel.

A Felsőfokon Szakmai Blogmagazin szerintem nem ezért jött létre. Remélem legalábbis. Én sem ezért írok itt blogot.

Én ehhez nem igazán szeretném adni a nevemet. 

 

Story by:

Varga Ervin©

 

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?