Főoldal » Kell egy… adótanácsadó!

Kell egy… adótanácsadó!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A mai posttal egy kicsit bizonytalan voltam. Sokáig gondolkodtam rajta, hogy egyáltalán megírjam-e. Nem, nem azért, mert kétségeim támadtak az adótanácsadó csapattagságával kapcsolatosan, azaz hogy szükséged van-e rá. Azzal kapcsolatban viszont sokkal inkább, hogy most kellett-e nekem az adótanácsadó csapattagságáról írnom.

A pénzügyi intelligencia alapvető leckéi

Van egy néhány, már én is emlegettem őket. (Bizony Isten, egyszer összeszedem őket egy könyvben!) Ami jelen pillanatban a témába vág, annak a leckének az a címe, hogy

pénzügyileg intelligens ember vigyáz a pénzére

Lehet, hogy ez magától értetődőnek hangzik. A legtöbb ember azonban mégsem él ezekkel az eszközökkel. Ilyen eszköz volt pl. a biztosítás is, nem véletlenül kellett egy-két (sok?) jó biztosító is a személyes pénzügyi csapatodba.

A másik “front”, ahol a pénzügyi intelligencia nevében az ember fia/lánya igyekszik megvédeni a pénzét, az adózás. Ennek okán (is) olvashattad a múlt héten, hogy miért is van szükséged magánpénzügyeidben is könyvelőre.

Na de azért valljuk be őszintén, ezen a pályán egy adótanácsadóval játszani, az egészen más! Az adózásnak ugyanis vannak finomságai, törvényes kiskapui, amik csak azért kiskapuk, mert nem sokan ismerik, egyébként ha mindenki tisztában lenne velük, akkor máris szélesre lehetne tárni. Hát ezt egy adótanácsadó kapásból tudja. Ezen kívül az is jó egy adótanácsadóban, hogy ebben a törvényi dzsungelben, mert ez az, messze van ez még a söralátét méretű adóbevallástól, de még az átláthatóságtól is, szóval ebben az adódzsungelben vannak ám olyan apró, pici eltéréseket megfogalmazó szabályok, amelyek betű szerint csak nüansznyieltérést jelentenek, pénzben viszont esetleg százezreket, milliókat – attól függ, ki mekkora tétekkel játszik.

A coach (köz)beszól: 

Emlékszel még, mit írtam korábban, mi a pénzügyi intelligencia? Annak a képessége, hogy a pénzügyeid kezelése terén hány és milyen nünasznyi eltérést veszel észre, és azokat képes vagy-e kihasználni a Magad javára. 

Hát ez az, amit egy adótanácsadó tud. Ezért érdemes beválogatni a személyes pénzügyi csapatodba.

Az adótanácsadónál azonban nem elsősorban szakmai alapon merül fel az, hogy csapattag legyen-e, vagy sem. Sokkal inkább érdekes az időtényező.

Adótanácsadót Neked! De rögtön? 

Nem! Amíg az a legaktuálisabb megoldandó feladat az adózás terén, hogy az éves adóbevallásod rendben és időre meglegyen, vagy hogy éppen milyen illetéket kell megfizetned pl. egy lakásvásárlás kapcsán, adózó jövedelemnek számít-e, ha a Vaterán eladsz ezt-azt, stb., addig nagyon jó, sőt roppant értékes szolgálatot tesz a könyvelő. Ezekkel a tanácsaival ugyanis hozzásegít ahhoz, hogy egyszer adótanácsadóra is szükséged legyen.

Pénzügyileg intelligens ember ugyanis akkor alkalmaz a személyes pénzügyi csapatába adótanácsadót, ha már a megélhetését a passzívnak mondott jövedelmeiből fedezi. 

Ez lesz ugyanis az életedben az a fontos pillanat, amikor bár rendszeresek a  jövedelmeid, mint az aktív jövedelmek esetében, de egyáltalán nem lesznek egy kaptafára húzhatók: éven belül is meglehetősen változatos képet fognak mutatni a jövedelmeid – mennyiségüket és fajtájukat tekintve is, ezért könnyen előfordulhat, hogy ahányféle bevétel, annyiféle adójogszabály vonatkozik rá. Meg aztán ha már ez lesz a megélhetésed fő forrása, akkor az sem mindegy, hogy milyen formában éri meg egyik-másik tevékenységedet űzni, mert lehet, hogy az adótanácsadó tud olyat mondani, amelyik variációban kevesebb lesz az adód, adóalapod, több kedvezményt tudsz igénybe venni, stb.

Adótanácsadód tehát ne az induláskor legyen, hanem akkor, amikor már akkora vagyont kezelsz, hogy annak fenntartása, átlátása már elveszi a napod jelentősebb részét: konkrétan arra dolgozol, hogy a vagyonod gyarapodjon, és nem arra, hogy megélj. (Mert az megvan az ún. passzívnak mondott jövedelmeidből.)

Ha nagyon gazdaságos akarsz lenni, akkor kapásból olyan könyvelőt választasz, aki egyúttal adótanácsadó is. :) Így megspórolod a bizalom kiépítésének idejét, és olyan tanácsadót kapsz, aki már kapásból ismeri minden igényedet, célodat.

Tetszik? Oszd meg! Tiltakozol? Akkor küldj egy kommentet! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös a saját pénzügyeid iránt!!!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.