Főoldal » Kell egy… coach!

Kell egy… coach!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A személyes pénzügyi csapatod utolsó tagjához érkeztünk – és igen, most fogok hazabeszélni. Gyanítom, hogy Te ezt megbocsátod nekem – különben eszedbe sem jutott volna a blogomat olvasni… :D Hogy miért is kell egy coach ahhoz, hogy a személyes pénzügyeket valaki gatyába tudja rázni? Millió és egy oka van. És millió meg egy forintot köszönhetsz majd (minimum) a coachodnak, ha segít Neked…

Minek kell a coach a személyes pénzügyekhez? 

Kétségtelen tény, hogy a személyes pénzügyekről rengeteget fogsz tanulni már akkor is, amikor utánanézel egyik-másik pénzügyi lehetőségnek, vagy ha megbeszéled ezeket a dolgokat a pénzügyi és/vagy hiteltanácsadóddal, könyvelőddel, a banki és/vagy biztosítási ügyintéződdel, esetleg a jogászoddal. (Persze ez csak akkor igaz, ha Te is érdeklődő vagy, és kérdezel. Leginkább annyit, amennyi csak Beléd  fér.)

De mit tud Neked nyújtani egy pénzügyi coach? Már annyi ember vesz körül, mindegyik szakértője a saját témájának, minek akor mág egy coach is?

Megmondom: hogy rend legyen a fejedben. A személyes pénzügyek kezelése nagy felelősség. Nemcsak a saját életed minősége, hanem a családodé is múlik rajta. Éppen ezért nem árt, ha tudod, hogy mi mire jó, hogyan működik – és ezt remekül elmagyarázza a többi szakértő tagja a csapatnak, de azt is, hogy hogyan pakold ezt össze úgy, hogy ne csak egy hatalmas tömbbé összeállt információmassza legyen az egészből a fejedben.

A pénzügyi coach lesz az a tagja a személyes pénzügyi csapatodnak, aki

 • nem fogja Neked megmondani a tutit – a pénzügyi coachnak is van valamilyen közgazdasági végzettsége (általában – legalábbis illik, hiszen minden coach azért választhat magának egy bizonyos szakterületet, mert arra is rálát), de nem tanácsadó. Soha ne is várd, hogy a coach konkrét tanácsokkal lát majd el. Nem fogja megmondani Neked, hogy hogyan csináld. Nem az a dolga, hogy Helyetted oldja meg a személyes pénzügyeid kezelését. A coach lehetőségeket fog Neked mutatni – méghozzá ahhoz, hogy egy-egy problémádat mi módon tudod megoldani. De választani mindig Te fogsz a lehetőségek közül. Mert az a Te felelősséged. 
 • fejre állítja az eddigi gondolkodásodat – ez szinte garantált. Miért van erre szükség? Mert sokszor a megszokott gondolkodási sémáink azok, amelyek miatt nem látjuk a fától az erdőt, azaz azt, hogy micsoda lehetőségeink vannak. Márpedig a személyes pénzügyek nagyon kényes dolgok: nagy Rajtad a felelősség, hogy jól csináld. Ebben a helyzetben nem biztos, hogy megengedheted Magadnak azt a a luxust, hogy bármilyen lehetsőégről is lemondj, csak mert nem vetted észre.
 • inspirál – a coachingról a legtöbb embernek csak annyi fogalma van, hogy két ember több alkalommal beszélget, a coach meg maximum kérdez. Ez igaz. De erős leegyszerűsítése a coachingfolyamatnak. Az a nagyon nem mindegy, és ehhez kell a szaktudás, hogy a coach mit és hogyan kérdez. Egy-egy kérdéssel nagyon komoly érzelmi, vagy éppen gondolati gyomrost lehet bevinni az ügyfélnek (nem ez a cél ugyan, de sokszor elkerülhetetlen). Az eredmény? Letisztult gondolatok, megvilágosító AHA-élmények, megnyugvás. A letisztult gondolkodás pedig hihetetlen inspiráló tud lenni: ez lesz a kulcs ahhoz, hogy a személyes pénzügyekben Te magad is új ötletekkel állj elő, ami legalább három megoldási, tehát választási  lehetőséget vetít neked előre.
 • önbizalmat épít Benned a személyes pénzügyek terén is – coachként az a határozott és egyértelmű tapasztalatom, hogy az önbizalom egy érdekes állatfajta: ugyanazon ember esetében is nagyon változó, hogy mikor van jelen és mikor tűnik el nyomtalanul. Egészen biztosan Veled is előfordult már, hogy azon gondolkodtál, hogy lehet az, hogy a haveroknak olyan magabiztosan tudsz beszélni az elképzeléseidről, a jobbnál jobb ötleteidről, de ha ezt kicsit nagyobb közönség előtt kell tenned, akkor leblokkolsz. Vagy éppen baromi jól tárgyalsz, alkudozol a lakásotokat felújító mesterekkel, de megkukulsz, ha egy állásinterjún a reménybeli fizetésedről kellene alkut kötnöd… A személyes pénzügyek pedig tipikusan az a terület, ahol nagyon sokak érzik úgy, hogy meg sem mernek szólalni – akár csak egy banki ügyintézővel szemben sem. Ennek oka, hogy nem minden területen ugyanakkora a komfortzónánk. Ezt persze lehet és kell is tágítani. De nem egy ügyfelem volt már, aki ugyan pénzügyi szempontból műveltnek is volt mondható, mégsem volt képes a személyes pénzügyi érdekeit képviselni pl. a biztosítóval folytatott tárgyalásain. Ennek egyik oka az lehet, hogy a személyes pénzügyek terén kialakult komfortzónájában ragadt. Az ismeretek ugyanis magukban nem elegendőek. Azokat tudni kell jól alkalmazni is. És tapasztalatból mondhatom, rengeteg beépített személyes gondolati gátunk van, amelyek ezt megakadályozzák. Ezeket a gátakat képes egy jó coach előbb nyitogatni, később fel is oldani – és ezzel egy egészen más szemlélethez juttani az ügyfelét.
 • végigkísér ezen a fontos változási folyamaton – már korábban is emlegettem, hogy a coaching helyenként megrázó folyamat. Vagy nagy megdöbbenéseket hoz, vagy nagy felismeréseket, kicsit érzelmi és gondolati hullámvasútba kerülsz. Az biztos, hogy még akkor is azt érzed egy coachingülés után, hogy megkönnyebbültél, ha valami kellemetlenebb gondolattal, érzéssel szembesültél. És a személyes pénzügyek bővelkednek az ilyen hangulati-gondolati hullámokban. Nem is hinnéd, hogy a pénzhez milyen erős érzelmek kötődnek szinte mindnyájunkban. Ezért is olyan fontos, hogy ezeket helyre tedd Magadban, mert bár az érzelmeknek igenis van helye a személyes pénzügyek terén is, de meg kell tanulnod ezeket felismerni és kezelni is, hogy jó döntéseket hozhass. Vagyis kifejlett érzelmi intelligenciára lesz szükséged a személyes pénzügyeid kezeléséhez. (Erről egyébként lesz egy külön postsorozatom.) Nem véletlen, hogy a pénzzel bánni mindig is érzelmileg megterhelő dolognak számított. Egy ilyen folyamatba beszállni elég rumlis, ha egyedül csinálod. Jó, ha kéznél van egy szaki, aki segíteni tud Neked, amikor a leginkább szükséged van rá. Ráadásul a folyamat teljes hosszában. A coach pedig erre van kiképezve. Az a dolga, hogy ne hagyja magára az ügyfelét. Nem elég, hogy az ügyfél számára lehetővé teszi, hogy eljusson a megoldásig, hanem abban is segít, hogy az ügyfél meg is tudja valósítani azt. (Általában ezzel nagyobb problémák szoktak lenni – éppen a már emlegetett komfortzóna-fogság miatt.)

Személyes pénzügyek – személyes pénzügyi coach-csal

Most, hogy már tudjuk, miért lehet hasznos tagja a személyes pénzügyi csapatodnak egy pénzügyi coach, jöhetnek a kritériumok, amelyeknek ha a fene fenét eszik is, meg kell, hogy feleljen egy coach.

A pénzügyi coach figyelmeztető lövése!

Sajnos, vagy nem sajnos, a coachingpiac egy iszonyú gyorsan növekvő terület ma Magyarországon. Az elmúlt 5-6 évben másfélszeresére nőtt a hazai coachok száma. Papíron. Nem véletlen, hogy csak az utóbbi egy évben sorra alakultak a coachszervezetek, többük összefogásával már etikai kódexünk is van. A nagy növekedés mögött ugyanis – mint minden feltörekvő piacon történni szokott – sok szerencselovag és kókler is áll. Találkoztam már magam is olyan “coach-csal”, aki elolvasott egy neurolingvisztikus programozásról szóló könyvet, aztán a névjegykártyájára máris rányomtatta azt, hogy ő coach. (Egyébként soha, sehol nem tanulta a “coach-ságot”, semmilyen képzésen nem vett részt, semmilyen akkreditált vizsgát nem tett, stb. Ez még a kisebbik baj. De önképzése is megállt annál az egyetlen könyvnél…) Vagy a másik variáció, amikor ugyan képzett coach az illető, és pénzügyi coachingot csinál, holott a személyes pénzügyekről gőze sincs. Éppen a fentiek miatt égetően fontos, hogy odafigyelj, és nagy körültekintéssel válaszd ki Magadnak a coachodat, hiszen nem egyszerűen szakembert, hanem bizalmast választasz Magadnak!

 • Kérj ajánlást! – nyugodtan kérdezz körbe akár a tágabb ismeretségi körödben is, hogy kinek vannak már tapasztalatai a coachinggal, és ha van tapasztalat, akkor kivel, kit ajánl jó szívvel. Mint már írtam: a személyes pénzügyek komoly dolog, eszerint bízz meg vele bárkit is!
 • Ellenőrizd le! – ha már van ajánlásod, akkor ellenőrizd is le a coachot! Ezt a következő helyeken tedd meg:
 1. a coach honlapja – vannak-e rajta referenciák, ügyfélvélemények, azok visszakereshető személyektől származnak-e, élők-e a megadott elérhetőségek (telefon, email, Skype)? És az ajánlóknak tényleg személyes pénzügyek terén segített-e a coach? 
 2. referenciák – egyiket-másikat nyugodtan kérdezd meg, hívd fel, írj nekik!
 3. tevékenységi terület – ha már személyes pénzügyek terén kérsz segítséget, akkor nem árt, ha az adott coachnak van ilyen irányú rendszeres tevékenysége, tapasztalata. Hiába jó egy coach pl. az executive, azaz a felsővezetőket segítő coachingban, bár a szakmai alapok megegyeznek, a személyes pénzügyek területére nem lesz rálátása. Emlékezz! Korábban már írtam, hogy egy coachnak nemcsak a coachingban kell jónak lennie, hanem a saját szaktertületén is – a párkapcsolati coachnak nem árt, ha van valamilyen párkapcsolati terápiával összefüggő gyakorlata, az executive coach dolgozott már felsővezetőként, és a pénzügyi coach elsősorban life coachként ténykedik, és azon belül kifejezetten a személyes pénzügyek, személyes pénzmenedzsment kapcsán tevékeny.
 4. szakmai publikációk – egy pénzügyi coach pontosan tudja, hogy a magyar lakosság átlagos pénzügyi kultúrája nem olyan színvonalú, hogy ne lenne szükség a minél szélesebb körű segítségre. Mivel az egyes coach kapacitásai korlátozottak, ezt a segítséget általában publikációkkal tudja relatíve hatékonyan biztosítani. Keress rá a Google-ben a coach nevére, és nézd meg, hány publikációt hajít ki! Ha máshol nem is, de legalább a saját blogján illik rendszeresen kommunikálnia. És figyeld meg, hogy a publikációk javarészt a személyes pénzügyek témájában íródtak-e!
 5. szakmai szervezet – a coach, ha ad magára, akkor valamilyen coach-szakmai szerveztenek, egyesületnek tagja. Ezen szervezetek honlapján általában fent szokott lenni a tagok listája – és ez sem véletlen. Egyrészt, mert ezek a szervezetek azért vannak, hogy gerjesszék a bizalmat maga a coaching iránt, másrészt hogy gerjesszék a bizalmat az egyes coachok iránt. Éppen ezért magára valamit is adó coachszervezet nem vesz fel a tagjai közé olyat, aki nem felel meg alapvető szakmai követelményeknek, és nem fogadta el a szervezet etikai kódexét.
 • Kérj személyes találkozót! – ez nem azért kell, hogy lásd, az első találkozó ingyenes-e vagy sem. (Sokan adják az első, ismerkedő alkalmat ingyen, de ez inkább marketingfogás, semmint garancia arra, hogy szakmailag mit tud a coach.) Hanem azért, hogy egy hullámhosszon vagytok-e. A coach is hasonló állatfajta, mint a többi, korábban már emlegetett tanácsadó: bizalmi munkaköre van. Itt azonban nemcsak arról van szó, hogy kiteregeted előtte a pénzügyi szennyest! A személyes pénzügyek kapcsán a coach rengeteg érzelemmel is fog dolgozni, érezheted úgy is, hogy lelkileg teljesen “meztelenül” állsz vele szemközt. Ez pedig meglehetősen kiszolgáltatott állapot. Egy coachingülésnek egy jóízű beszélgetéshez kell hasonlítania – érzésben, tartalmában, időtartamában. Ha a következő szempontok közül mindegyikre igennel válaszolsz, akkor ez a coach a Te embered. Ha csak egy nem is van a válaszok között, akkor keress mást! Egy egy-másfél, rtikán két óra hosszás beszélgetés során arra figyelj, hogy
 1. a beszélgetés végén elégedettség van-e Benned
 2. érzel-e új energiákat, új gondolatokat Magadban a személyes pénzügyekkel kapcsolatban (is)
 3. a coach figyelmét végig Magadon érezted-e
 4. azt érezted-e, hogy természetes folyása volt a beszélgetésnek, vagy a coach “terelt” (ez utóbbi súlyos szakmai hiba lenne!)
 5. végig lekötött-e a beszélgetés (avagy flow-ban voltál-e… értsd: észre sem vetted beszélgetés közben, hogy elrepült az idő?)
 6. kellemes volt-e a coach megjelenése, hanghordozása
 7. kellemes, és diszkrét volt-e maga a környezet, amelyben fogadott
 8. a Te vérmérsékletednek, természetednek mennyire felel meg a coach személyisége, kérdezési stílusa
 9. úgy általában érzed-e, hogy működik kettőtök között a “kémia”.
 • Köt-e Veled szerződést a coach a coachingfolyamatra? – csakúgy, mint a pszichoterapeuták, a coachok is szerződést kötnek az ügyfeleikkel a folyamatra. (Igen, rendes, aláírt szerződést.) Erre nagy szükség van, mert ennek alapján tudják tisztázni, hogy a coach és az ügyfele mit várhatnak el egymástól, és a coachingtól mint folyamattól. Ez a biztosítéka annak, hogy senki sem csalódik, illetve annak is, hogy a (pénzügyi) coaching egy komoly dolog. (Persze, hogy az, a személyes pénzügyek mindig is komoly dolgok voltak… :D ) Ha a coach nem köt Veled szerződést az első ülés végén, pedig a folytatásban egyeztetek meg előtte fél perccel, akkor kérdezz rá, hátha csak elfelejtette (mondjuk, nem illik). Ha még akkor sem köt Veled szerződést, mert pl. azt mondja, hogy ő nem szokott, akkor köszönd meg az idejét, és keress másik coach-ot, mert ez a coach nem professzionális, illetve nem akar felelősséget vállalnia munkájáért. 

Tudom, sok szempontnak kell megfelelnie egy jó pénzügyi coachnak. De nem véletlen, hogy ennyi kritériumot soroltam fel. Mint már mondtam: itt nemcsak a személyes pénzügyekről van szó, ami már maga egy intim témakör, hanem Rólad, a lelkedről is!

A személyes pénzügyi csapatodat felépítettük. Ez sem kevés munka, amíg összeállítod a teamet, de garantálhatom, hogy ez a csapat kamatostul megtéríti minden erőfeszítésedet a személyes pénzügyeid terén! 

Tetszik? Oszd meg! Tiltakozol? Akkor küldj egy kommentet! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös a saját pénzügyeid iránt!!!

U.I.: ha még több személyes pénzügyekkel és pénzügyi gondolkodásmóddal kapcsolatos olvasnivalóra vágysz, akkor nézz szét a himercsilla.hu oldal Pénzügyi coach című rovatában is!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.