Főoldal » Kell egy… jogász!

Kell egy… jogász!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ha azt mondtam a múlt héten a hitelre, és vele együtt a hiteltanácsadóra, hogy jó, ha van, de jobb, ha nincs, akkor az ügyvédre garantáltan reflexből vágja rá a legtöbb ember, hogy régen rossz, ha neki már ügyvédre van szüksége. Pedig a pénzügyi intelligencia szabályai szerint a saját, házi, különbejáratú jogászra nem is akkor van a legnagyobb szükséged, ha már beütött a mennykő…

Nem miért, hanem mikor… avagy a pénzügyi intelligencia és a pénzed védelme

Manapság, amikor minden egyes szerződés olyan jogi nyelvezettel van megírva, hogy az egyszerű átlagpolgár még csak véletlenül se értse meg, vagy ha meg is érti, akkor kapásból van rá minimum három tippje, hogy vajon mit is értett a szerződés írója egyik-másik pont alatt, vagy amikor a mezei adótörvények akár a folyó adóév közben is többször változhatnak, és a NAV honlapon szereplő magyarázatok csak bonyolítják az összképet, jól jön, ha valaki joghoz értő ember orra alá tudod dugni az éppen aktuális problémádat megtestesítő papírt. Mit tesz ilyenkor az egyszeri ember, akibe szorult egy kis pénzügyi intelligencia? Keres valakit, akitől nyugodtan megkérdezheti, amit szeretne. Akkor van hétmérföldes szerencséd, ha van jogász rokon a családban – bár akkor sem mindig. Egy biztos: bármilyen jogi természetű kérdésed merül fel a pénzügyek terén, kell valaki, akinek jogi szempontból is adhatsz a szavára. Kérdést tehetsz ugyan fel a könyvelődnek az adózás útvesztőiről, de nem biztos, hogy egy jogilag korrekt levelet is meg fog írni Helyetted, ha éppen probléma merül fel az adóhatósággal. (Ezt ne is kérd rajta számon: ő könyvelő, nem jogász.)
A lényeg: nem akkor kell kapkodva ügyvédet keresni, amikor már jogi útra terelt ügy lett adóból, hiteltörlesztésből, stb., hanem akkor, amikor a pénzügyi esemény még meg sem történt. Vagyis az előkészítés szakaszában.

Milyen a személyes pénzügyi csapatodba passzoló jogász?

1. Először is polgári jogra szakosodott. Azon belül is nem árt, ha elsősorban magánjogi szerződésekkel, vagyonjogi viták rendezésével foglalkozik. Ezért bár polgári jogi területen ténykedik, és vannak vagyonjogi tapasztalatai is, ha lehet, ne válóperes ügyvédet bízz meg.
2. Lekáderezhető. Nem holmi homályos nimbuszok alapján vagy kénytelen megítélni, hogy tényleg mennyire jó az illető, hanem
  • az Ügyvédi Kamara lajstromából (na, már megint egy regiszter, mint a könyvelőknél, pénzügyi tanácsadóknál, hiteltanácsadóknál), azaz biztos lehetsz benne, hogy nem egy zugügyvéddel hozott össze a jó sorsod
  • az ismeretségi körödhöz intézett körkérdéseidre kapott válaszokból, magyarul kit ajánlanak az ismerőseid
  • az adott ügyvéd és/vagy az ügyvédi irodája honlapjáról (minden elérhetőségük, engedélyszámuk, stb. meg van-e adva, azok élnek-e, tehát tényleg el is lehet érni őket pl. a megadott számon, milyen gyorsan és hogyan válaszolnak egy megkeresésre, stb.)
  • a honlapon vannak-e referenciák, mennyi, és a referenciák is ellenőrizhetőek-e (szerepel-e az oldalon az ügyfelek teljes neve, cégének neve, weboldalának linkje, azaz létező ügyfelekről van-e szó)
  • adott esetben egyiket-másikat fel is hívhatod… és akkor mit mond? Ugyanazt, amit elvileg az ügyvéd honlapján is mosolyogva állít?
  • ha személyes találkozót kérsz, a személyetek közt kialakuló “kémiából” – ne áltassuk magunkat: ha valami, akkor a jogi pálya bizalmi szakma. Ha valamilyen oknál fogva az első három perc után sem gerjed Benned a bizalom, akkor ne raboljátok tovább egymás idejét, és legyenek akármilyen vadítóak is az ügyvéd referenciái, köszönd meg neki, hogy fogadott, és udvariasan köszönj el. Lehet, hogy már a szomszéd ajtóban, ugyanabban az ügyvédi irodában megtalálod a Te emberedet, lehet, hogy még egy kicsit kotorásznod kell, de az biztos, ha a bizalom- és szimpátiahiány miatt később nem tudtok majd együtt dolgozni, az kidobott idő mindkettőtöknek – Neked pedig pénz is.
  • abból, hogy Rád szánja-e azt az időt, amikor a megbeszélt találkátok van, vagy pl. öt percenként szakít félbe Benneteket a telefon, a titkárnő, ne adj Isten, az Outlook, vagy a Facebook tululása

3. Ügyvédként néz ki és úgy is viselkedik – szakadt megjelenésű ügyvéd mennyire tesz Rád jó benyomást? Vagy az, akinek ugyan Rolex van a karján, meg drága öltöny rajta, de túlságosan haverkodó, vagy netán útszéli a stílusa? Na ugye.

4. Mennyi az annyi? – hajlandó-e elsőre nyílt lapokkal játszani, és közölni Veled, mire mennyi a tarifája? Ha az ügyvéd a közérthetően feltett “Mennyiért vagy milyen óradíjért vállalja, hogy ha szükségem van rá, ellásson tanáccsal?” kérdésre nem képes egy ugyanilyen egyértelmű összeget megnevezni, csak mismásol, kerüli a választ, vagy azt mondja, “Az attól függ…”, akkor nyugodtan mondd meg neki, hogy a félreértések elkerülése érdekében ragaszkodsz hozzá, hogy megnevezze a pontos feltételeit, tarifáját, tehát most van itt a nagy alkalom, hogy ezeket megnevezze. Ha erre nem hajlandó, akkor köszönd meg az idejét, de mondd meg azt is, hogy így sajnos nincs deal.
5. Apróbetűs – talán szakmai ártalom, de némelyik, mondom, némelyik, tehát nem mindegyik ügyvéd hajlamos arra, hogy amolyan apróbetűs részként néhány apróbb feltételt, pl. hogy bizonyos ügyintézéshez kapcsolódó költségeket is Neked kell majd állnod, szeret csak utólag, tehát a költségek felmerülése után (f)elszámolni. Jobb, ha az ilyen apróságokra is rákérdezel, így nem érhet meglepetés.
Ha ezek mind klappolnak, akkor nekiláthattok a közös munkának is.

Tetszik? Oszd meg! Tiltakozol? Akkor küldj egy kommentet! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös a saját pénzügyeid iránt!!!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.