Főoldal » Kell egy… könyvelő!

Kell egy… könyvelő!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A személyes pénzügyi csapatod egy másik fontos tagjának kiválasztásához kapsz ma szempontokat, aki legalább annyira oszlopos tagja lesz a teamednek, mint a pénzügyi tanácsadó. Ez a valaki pedig a könyvelő.

Tudom, most sokan csodálkoznak, hogy mi szüksége van egy magánszemélynek saját könyvelőre. Jelentem, pénzügyileg intelligens ember számára nagyon sok. Most, hogy az adóbevallási szezon véghajrájában vagyunk, talán ezt nem kell bővebben ecsetelni, de ez csak egy alkalom az évben, amikor jól jön a könyvelő. Van ám ezen kívül más is. 

Hogy teljesen korrekt legyen a kép, segítségül hívtam Ökrös Erikát, a Mastermind Business Kft ügyvezetőjét, akinek én magam is sokat adok a szakmai véleményére. A mai postot szőröstül-bőröstül Erika írta – én csak helyenként kotyogok közbe, hogy minden a helyére kerüljön gondolatban is. 

A pénzügyi coach (köz)beszól

Minek is kéne egy magánembernek könyvelő? 

Ez gyakori kérdés, amikor azzal jövök, hogy márpedig ha az a célod, hogy stabil, kényelmes életet élj anyagi tekintetben is, akkor az a minimum, hogy beszerezz egy a szakmájához valóban értő könyvelőt. Akkor most adok Neked 7 jó okot, hogy pénzügyileg intelligens módon gondolkodó emberként miért legyen feltétlenül egy könyvelő is tagja a személyes pénzügyi csapatodnak:

 1. mert ahány ember, annyi élethelyzet – szerinted a Te élethelyezetedet mennyire fogja figyelembe venni, lekövetni a munkahelyed, vagy az általuk megbízott könyvelő iroda? Egy kaptafára elkészítik az adóbevalláshoz szükséges éves igazolásokat a munkáltatói jövedelmedről, oszt jónapot! Hogy a kötelező adókedvezményeken (pl. gyerekkedvezmény, amiről minden év elején ki kell töltened a nyilatkozatot) kívül mi minden játszhat még, és éppen Nálad, azt egy könyvelő simán meg tudja mondani, sőt a bevallásodban érvényesíti is. 

 2. mert ahány ember annyi élehelyzet 2. variáció – illik egy adótervet is összerakni. Ugyanúgy, mint a cégeknél. Ezt csak a könyvelőd lesz képes megcsinálni. Mert egyrészt ezért fizeted, másrészt Rád igazítja, harmadrészt pedig előre kiszámolja, megtervezi, milyen bevételekre számíthatsz az évben. (Ehhez igazítja aztán az adózási tervet is.)

 3. mert ahány ember, annyi élethelyzet 3 – bármi változik az életedben, az valszeg az adódra is hatással van. (Pl. lakást vásárolsz, akkor illetéket kell-e fizetni, ha igen, mennyit, van-e erre kedvezmény, amit igénybe tudsz venni, stb.)

 4. mert vannak céljaid – pl. az, hogy fellendítsd az anyagi helyzetedet. Ennek egyik módja, hogy ott spórolsz, ahol tudsz. Pl. adón, illetéken, egyéb költségeken. Ennek egy jó könyvelő ezerféle módját ismeri.

 5. mert vannak céljaid 2. rész – és Te azok megvalósítását készíted elő. Ebből egy könyvelő komoly részt vállalhat át. Gyakorlatilag együtt rakjátok le a vagyonod alapját. Még az sem lehetetlen, hogy egy-egy befektetés adó szempontjából kedvezményes lehetőségeire is rá tudja nyitni a szemed.

 6. mert vannak céljaid 3. pont – most állsz rá arra a pályára, hogy gazdag mentalitással bánj a pénzeddel. Ha mindezt úgy teszed, hogy már Mögötted áll a személyes pénzügyi csapatod, akkor gyakorlatilag le sem tudsz térni a kijelölt pályáról – mert a csapatod irányban tart. (Azért fogadtad fel őket, nem?)

 7. több pénz, több szem – ahogy javul az anyagi helyzeted, azaz nő a vagyonod, úgy lesz egyre nagyobb szükséged arra, hogy legyen egy könyvelőd, aki segít majd kezelni ezt a vagyont. Minél nagyobb ugyanis a vagyon, annál nagyobb a felelősség azt kezelni. Ilyenkor jön jól a több szem, amelyek jó esetben szakmai szemüvegen keresztül is tudják nézni a vagyonod kezelésének kérdéseit.

Ha jobban megnézed azt, amit felsoroltam, az egész a pénzügyi intelligencia tükre. A pénzügyi intelligencia ugyanis arról szól, hogy akár nüansznyi eltéréseket is képesek vagyunk észrevenni, és a magunk javára kihasználni a pénzügyek terén. Ehhez azonban nem egyszer jól jön a szakértő – jelen esetben egy könyvelő, aki képes a jogaszbályi dzsungelben észrevenni azt az iciripiciri eltérést, változatot, kivételt, amelyet Te a kötelezettségeid optimalizálására a Magad javára ki tudsz majd használni.

Ha így már gömbölyű a dolog, akkor most nézzük, hogy mit ír a témáról Erika:

Ma már a könyvelők nem csak a cégek adatait rögzítik, és küldik be a bevallásokat az Adóhivatalnak, hanem sok-sok magánszemély ügyes-bajos ügyeiben is segítenek eligazodni. Mivel céges oldalról rengeteg munkaügyi, adózási problémát oldanak meg nap, mint nap, így a munkavállalói oldal lehetőségeit is ismerik.

Hogy tudsz jól dönteni, ha tanácsra van szükséged?

Könyvelőt általában nem újsághirdetésben keresünk.

A legjobb megoldás, ha ajánlja őt olyan barátunk, ismerősünk, aki már dolgozik, dolgozott vele, és tudja, hogy szakmailag felkészült, és maximálisan megbízható.

Fontos szempont: rugalmasan elérhető legyen, mert ha dolgozol valahol 8-17-ig, akkor menet közben kevésbé lesz időd, lehetőséged  a könyvelővel találkozni.

Biztos, hogy találkoznotok kell?

Nem feltétlenül! Ma már akár skype-on is tudsz tanácsot kérni, hiszen az aktuális ügyed dokumentumait elküldheted elektronikusan a könyvelőnek, és online tudjátok megbeszélni.

Adóbevallás beadásakor pedig egyre fontosabb szerepük van a könyvelőknek, mert ma már kevés munkahely vállalja magára, az adóbevallások elkészítését.

Mikor lesz nagy szükséged könyvelő tanácsára?

Hallottál már olyan munkahelyekről, ahova felvesznek dolgozni, de csak számlára fizetnek? A legtöbb ügynöki, biztosítós cég így „foglalkoztat”. Mielőtt gyorsan a vezetőd tanácsára kiváltod a vállalkozói igazolványodat, érdemes leülni a leendő könyvelőddel átbeszélni, hogy ha adsz számlát a jutalékodról, akkor konkrétan mennyi adót kell fizetned az államnak, és mennyi az amit majd elkölthetsz.

Ha nincs olyan ismerősöd, aki ismerne személyesen könyvelőt, akkor az alábbi szempontokba kapaszkodhatsz:

 • regisztrált mérlegképes könyvelőket az NGM honlapján le tudod ellenőrizni, hogy valóban rendelkeznek-e a megfelelő képesítéssel, regisztrációval
 • kérj referenciát – a pénzügyi coach megjegyzése: nem szégyen, ezért a könyvelő számára sem kell, hogy az legyen, hogy ismerkedésnél megkéred, adja már meg a legkedvesebb ügyfelei közül kettőnek-háromnak az elérhetőségét, hogy érdeklődni tudj, ők mit tapasztaltak. Ebben nincsen semmi rossz, nem zaklatás, és teljesen normális üzleti szempontból is. (Bár elismerem, nem egy általános gyakorlat – még. Majd mi azzá tesszük… :D ) Ha készséggel megadja a könyvelő a két-három kért telefonszámot, akkor nézz utána a neten a cégeknek is, nehogy valami zugkönyvelőbe botolj bele, aki Sanyi bácsi három emailcímére továbbít, aki gond nélkül ír három különböző, de nem létező cég nevében referenciát az unokaöccsének/unokahugának… Ha meg nem ad ilyet, az érdekes. Nincs három elégedett ügyfele sem, akikkel dicsekedni tudna?
 • tájékozódj a tanácsadási/könyvelési árakról – ismerősöktől, internetről
 • a legtöbb könyvelőnél lehetőség van e-mailben ismerkedés szinten 1-2 kérdést feltenni: figyeld meg, mennyire alaposan foglalkozik a problémáddal
 • ha személyesen találkoztok: figyel-e rád, vagy mással is foglalkozik egy időben veled
 • kérdezz rá, hogy mióta és milyen cégekkel, magánszemélyeknél milyen területtel foglalkozott eddig: ha pl. eddig egy nagyvállalat főkönyvelője volt, és mellette tanácsadó, akkor belefuthatsz abba, hogy a kicsik problémáit, megoldásait nem használja napi gyakorlati szinten.
 • van-e rád ideje a könyvelőnek? Azt tudnod kell, hogy a könyvelőknek nem a magánszemélyek a fő ügyfelei, de ha tanácsadással is foglalkoznak, akkor lesz időpontjuk számodra is.
 • ingyen tanács: az első bemelegítő kérdéseknél biztosan van, de a könyvelőknek ez a munkájuk, ne várd ingyen a teljes problémádra a tanácsadást.
 • érdemes a neten is utána nézni, esetleg a könyvelő honlapján is keresgélni, korábbi ügyfélvéleményeket, és akár az ott szereplőket is megkérdezni (ld. a referenciáknál írottakat)
 • és ami a leglényegesebb – a jó könyvelő olyan, mint a nőgyógyász vagy az ügyvéd: légy vele őszinte, akkor tud csak segíteni. Ehhez kell a bizalom, ha ezt megtalálod és bízol benne, akkor nagy baj nem érhet.

Már a könyvelő kapcsán is sokat beszéltünk az adókról, hogy hogyan és miként tudod a lehető legjobban optimalizálni a vagyonod, jövedelmeid kapcsán fizetendő kötelezettségeidet. A pénzed kezelésének ehhez a részéhez azonban egy különleges segítőt is igénybe vehetsz majd, aki szintén fontos tagja lehet a személyes pénzügyi csapatodnak. Róla majd a jövő héten lesz szó. 

Tetszik? Oszd meg! Tiltakozol? Akkor küldj egy kommentet! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös a saját pénzügyeid iránt!!!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.