Főoldal » Kell egy… pénzügyi tanácsadó!

Kell egy… pénzügyi tanácsadó!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Jól haladunk, van már bankod, van már biztosítód, mindkettőből esetleg több is (nem ördögtől való dolog, hogy több bankszámlád is legyen, és a Neked leginkább meglelelő biztosításokat portfólióba rendezve válogasd ösze Magadnak).

Vannak azonban, akik már itt elakadnak, és ezen nem is csodálkozom, mert elég sokrétű, helyenként rengeteg hasonló termékkel van elárasztva a piac. A választást azonban általában nem is a bőség zavara nehezíti meg, hanem sokkal inkább az a tény, hogy a biztosítók és a bankok kínálatában egyre kevesebb az összehasonlítható paraméter… Arra azért  a biztosítók és a bankok is rájöttek, hogy ezzel a módszerrel annyira időigényesség teszik az eligazodást és a választást, amennyi egy egyszerű földi halandónak, aki nem profi ezen a területen, egyszerűen nincs is. 

Na, ilyenkor jön jól a szakember, akit a legtöbben pénzügyi tanácsadóként ismernek. 

Merthogy ma már tőkepiaci tanácsadónak, vagyonépítési tanácsadónak, és még kb. ezerféle verzióban hívják tanácsadónak ezt a kört.

De minek is Neked egy pénzügyi tanácsadó? 

 

 • Mert segít eligazodni a sokféle és sokszor nem is jól összehasonlítható pénzügyi termék és szolgáltatás között;
 • mert ha jól választottad ki a tanácsadódat, és tényleg független(!), akkor Te érdekeidet fogja képviselni, a Te céljaidnak leginkább megfelelő termékeket fogja javasolni;
 • mert olyan rálátása van a pénzügyi szektor kínálatára, amilyen az átlagembernek ritkán van – és ez nem véletlen: ez egy külön szakma. Ha Te is ugyanazzal az áttekintéssel rendelkeznél, mint egy pénzügyi tanácsadó, akkor gyakorlatilag Te is egy új szakmát tanulnál ki;
 • mert áll mögötte egy olyan (alkusz)cég, amely az ügyfélkör igényeit “kötegeli”, tehát nagy tömegben akarja megvenni a bankok, biztosítók, befektetési alapok, stb. szolgáltatásait, így általában sokkal előnyösebb feltételekkel tud megállapodást kötni, mintha Te csak úgy simán beesel a bankba, biztosítóba, stb. az utcáról…

Ha jobban utánaszámolsz, akkor ez Neked máris (pénzügyi) előnyök sorát jelenti:

 1. a tényleges és objektív összehasonlíthatóság miatt átláthatóbb egy-egy termék, szolgáltatás költségszerkezete, a rejtett költségek megjeleníthetőek, sokkal jobban tudod, mibe is fog kerülni Neked egy-egy szolgáltatás, és ezen már spórolni tudsz, hiszen tényleg jó döntést tudsz hozni… 
 2. olyan pénzügyi terméket, szolgáltatást kapsz, amely összehangban van a pénzügyi céljaiddal, vagyis akkor és jó közelítéssel akkora összegben fog a rendelkezésedre állni, amikor és amennyi kell. Képzeld el, ha valamilyen oknál fogva a befektetésedből várt pénzed csak két évvel később szabadul, mint ahogya Te pl. lakást akarsz venni belőle…
 3. sokkal hamarabb kibányássza a piaci kínálatból a Neked szükségeset és megfelelőt, mint Te, ezzel pedig időt spórolsz meg. Mivel már régóta tudjuk, hogy az idő pénz, nézd ebből a szemszögből a dolgot, mert innen nézve duplahaszon a jó(!) pénzügyi tanácsadó működése: egyrészt nem a kutatással, szelektálással töltöd az időd, hanem akár pénzt is termelhetsz addig (dolgozol, más befektetéssel foglalkozol, vagy csak regenerálod a munkaerődet, hogy utána még hatékonyabban tudj dolgozni), másrészt a befektetni kívánt pénzed sokkal rövidebb ideig áll parkolópályán azt várva, hogy megtaláld a legjobb befektetési formát neki, így már hamarabb elkezdheti Neked termelni a pénzt.
 4. ki ne akarna ugyanolyan minőségű szolgáltatást kevesebb pénzért? Ezért jó, ha nem csak egymagad tárgyalsz a pénzed forgatásáról bankkal, biztosítóval, stb., hanem valaki olyan intézi ezt Helyetted, aki egy súlycsoportban van a pénzintézetekkel: a több ügyfél pénzét összefogó alkuszcég nevében a pénzügyi tanácsadó így tesz ajánlatot a biztosítónak, így kjér ajánlatot a banktól, stb. Arról pedig biztosan Te is hallottál már, hogy létezik az ún. rabbat intézménye, amikor a vásárolt mennyiség emelkedése szerint ad az eladó kedvezményt a vevőnek. Ez detto ugyanaz.

Pénzügyileg intelligens ember pénzügyi tanácsadója

 

Hogy is néz ki egy ilyen? Avagy most jön az, hogy mire figyelj, amikor pénzügyi tanácsadót választasz Magadnak…

Mert aki Neked/Veled akar dolgozni, az legyen is a szakmája legjobbjai között! Egyrészt, mert megérdemled, másrészt mert a pénzed kényes dolog, úgyhogy illik jól megnézni, hogy kire is bízod rá. (Ezért meredezik minden szál szőr a hátamon, amikor látom, hogy egyszeri családapa bemegy az első biztosítóba, bankba, stb., ami az útjába esik, és az első ügyintézőnél fél órán belül szerződést is köt… No comment.)

A pénzügyi tanácsadó mint szakma – sajnos –  az utóbbi időben némileg lejáratódott. Azért sajnos, mert a pénzügyi intelligenciát az is mutatja, hogy kikkel veszed körül Magad: nemcsak a sokak által emlegetett sikeres emberekre gondolok itt (Kiyosakinál is rendszeresen lehet erről olvasni, de Jack Canfield, Jim Rohn, és az összes többi személyiségfejlesztő guru is ezt mondja – nem mellesleg jogosan!!!), hanem arra is, hogy akiket viszont Te “alkalmazol”, azok értik-e a dolgukat. Ha igen, akkor tőlük is baromi sokat tanulhatsz, arról nem is beszélve, hogy megnyugodhatsz, mert a pénzed is jó helyen lesz.

Szóval dobpergés…

hogyan válaszd ki a pénzügyi tanácsadódat??? 

 

 1. a legeslegelső dolognézz szét a PSZÁF oldalán, és keress rá az illető nevére! Ott megtalálod, hogy melyik alkuszcégnél van (ha nem ott, amelyiknek a névjegykártyáját odaadta, már gyanús!), és azt, hogy egyáltalán lajstromozva van-e! Ha nincs is engedélye a PSZÁF-tól a tevékenységére, akkor egy szélhámossal hozott össze a rossz sorsod, és sürgősen küldd el az illetőt minél messzebbre Tőled! Ha van, akkor róluk legalább már azt lehet tudni, hogy vagy egy komoly vizsgát tettek azért, hogy tanácsadóként dolgozhassanak, vagy van megfelelő diplomájuk. Mindez persze a szakmai színvonalat még nem garantálja egyértelműen, de elindulásnak jó.
 2. másik szempont – még mindig ebben a lajstromban böngészve (itt különben a keresést elég az aktív szereplőkre beállítani, máris tekintélyes listát fog kihajítani a rendszer): milyen cég áll a tanácsadó mögött? Ahol egyértelműen egy-egy meghatározott bank, vagy biztosító áll a háttérben, ott már sajnos kell tartani attól, hogy eléggé egyoldalúak az érdekek…
 3. a következő lépés a személyes találkozás, na, itt tudsz a legtöbb dolgot megfigyelni, érdemes rászánni az időt – már csak a saját pénzed védelmében is…
 • mennyit kérdez a szakértő – ebből lehet ugyanis megtudni, hogy tényleg az én személyes élethelyeztem érdekli-e, és ahhoz igazítja az ajánlatát, vagy csak ugyanazt az egy-két terméket próbálja minden ügyfelére rásózni, mert arra kap nagyobb jutalékot.
 • tényleg az élethelyzetemet érintő kérdéseket tesz-e fel – vagy csak látszatkérdései vannak
 • végez-e komoly rendszer alapján felépített analízist – és nem csak ötletszerűen kérdezősködik
 • ott helyben ajánl-e valamit a kérdezősködés után – jobb helyeken az analízis felvétele után illik azt elvonulva, nyugodt körülmények között kielemeznie a tanácsadónak, vagy netán a cége háttérmunkatársainak… Ha kapásból ajánlgat, az nem biztos, hogy egy átgondolt ajánlat lesz.
 • ha kiteríti az ajánlatokat, akkor egy-egy probléma megoldásaképpen minimum három ajánlatot kell javasolnia – két választási lehetőség nem választási lehetőség!!! És ne szégyelljünk belekérdezni az ajánlott termékek paramétereibe, mert lehet olyan termékeket is kiajánlani, hogy abból csak egy tűnjön az ügyfél számára befutónak (azaz irányított az ajánlat…) Ezért érdemes nekünk is előzőleg önállóan tájékozódni. (A Google a barátunk, ugyebár. Vannak már elég jó összehasonlító oldalak, kalkulátorok is, ott érdemes kezdeni. Bár ezek is félrevihetnek, mert ezek mindig azzal kalkulálnak, hogy mi, ügyfélként az utcáról esünk be – ld. fentebb.)
 • a tanácsadó maximum tanácsot adhat, aztán háttérbe vonul, és nem sürgeti a döntést – a döntés joga, de ugyanakkor a felelőssége is teljesen az ügyfélé kell, hogy legyen (Már csak ezért is érdemes előre tájékozódni nekünk is.)
 • nyugodtan kérdezz Te is! – egyrészt nem szégyen, másrészt Neked is elég sok mindent meg kell tudnod a lehetséges befektetésekről, nemcsak a tanácsadónak Rólad, meg a céljaidról!
 • nyugodtan kérdezz Te is! 2. rész – akár a tanácsadóról is… Ez tűnhet szokatlannak, de a kiválasztásban annak is szempontnak kell lennie, hogy a tanácsadónak egyrészt ő maga is sikeres befektető-e. Mi értelme, hogy valaki olyan gondozza a pénzedet, aki remekül tud szövegelni róla, de valójában magának sem tud pénzt csinálni? (Tudom, mindig a suszter cipője lyukas, de azt, hogy egy pénzügyi tanácsadónak nincsen felépített saját vagyona, ne akarjuk már időhiánnyal magyarázni…) Másrészt milyen befektetései vannak? Vajon ő is azokat használja-e, amelyeket másoknak is ajánl, neki bejöttek-e ezek? (Persze totál ugyanolyan úgysem lesz, mert a tanácsadó élethelyzete, kiindulási pontja, stb., mint a Tiéd. De azt tudnod kell, hogy ő maga is megbízik-e annyira az általa kínálgatott termékekben, hogy használja is azokat, és hogy működnek is azok a termékek, vagy csak eladni akarja őket.) Tudom, meglehetősen nehéz ellenőrizni azt, hogy a tanácsadó milyen befektetésekkel rendelkezik… De nem vagy eszköztelen ebben a tekintetben sem! A LinkedIn és a Facebook a laikusnak is sok információt elárul a tanácsadóról. Bármennyire is furán hangzik, a külső is sokat elárul: öltözködés, kiegészítők, autó, nyaralások képei, stb. mind árulkodnak arról, valójában milyen színvonalon is él a tanácsadó.
 • csekkold le! – ma már kevés tanácsadó van, aki valamilyen formában nincs fent a neten. Vagy saját oldalával, vagy a közösségi oldalakon. Itt nézd meg a referenciáit, az ügyfélvéleményeket, hogy a postjait hányan követik, osztják meg, tetszikelik, kik és hogyan kommentelik, a tanácsadó milyen válaszokat ad rá, hogyan kezeli a”problémásabb” hozzászólókat. Nagyon fontos az is, hogy mit oszt meg postokban: mennyire figyel a szakmai cikkekre, újdonságokra, követi-e a szakirodalmat, részt vesz-e szakmai rendezvényeken, és ha igen, ott csak hallgató, vagy netán előadó is…, stb. 

 • első benyomás – a kémiának márpedig működnie kell. Nagyon fontos, hogy már kezdettől egy hullámhosszon legyetek, mert ez bizalmi viszony, és általában hosszú távú. Az első benyomásnál pl. az is sokat számít, hogy üzleti öltözékben jelent-e meg, amikor először beszéltek, megtisztelt-e azzal, hogy ezzel is kimutassa a fontosságodat, illetve hogy ezzel is kiemeli a szakmája rangját. 

 • tud-e a tanácsadó nem-et mondani – azaz ha van olyan termék, amelyik jól mutat, megfelelőnek is látszik, de nem a tanácsadó foglalkozik vele, akkor legyen képes azt mondani, hogy öregem, én ebben nem vagyok otthon, de tudok olyat, aki igen, elvihetem-e hozzá a paksamétádat, és akkro egy héten belül megkeres, hogy megbeszéljétek, tényleg így gondoltad-e… Ha midnenáron ő akarja megoldani azt is, amire nem képes, akkor csak a saját termékkörébe tartozó cuccok jutalékára hajt… A nagyobb alkuszcégeknek általában már vannak külön üzletágaik, tehát ha valami nagyon speckó igényed van pl. biztosításra, akkor azt illik ilyenkor mondania, hogy OK, ez rajtam túlnőtt, de ott a cégnél X.Y. kollégám, aki ebben pöpec, összehozlak Benneteket. Ehhez persze az kell, hogy tényleg átfogóan ismerje a tanácsadó a piacot, azaz azokat a termékeket is ismerje, amelyeket ő maga nem forgalmaz. (Legfeljebb majd megkeresi rá a lehetőséget, hogy majd azt is forgalmazza… :D )
 • ha kezdő befektető vagy, akkor a tanácsadó alapból abban gondolkodik, hogy minimum tőke-, és lehetőleg hozamgarantált termékeket pakoljon ki Eléd – ezzel is biztosítva, hogy a kezdőtőkét semmilyen körülmények között ne olvadjon el, illetve legyen egy stabilan, fixen kalkulálható hozama a befektetésnek. Később, amikor mér jobban belelendülsz, és tudatában vagy a vállalható kockázataidnak is, már jöhet más is, hiszen ezeknek a kritériumoknak csak meglehetősen kevés pénzügyi termék tesz eleget. (Gyakorlatilag a lekötött betéteken és az állampapírokon kívül nem sok más marad.) Amikor azonban kezdő vagy, illetve a vagyonépítés kezdeti szakaszában vagy, akkor ez a fajta óvatosság még jól jöhet. Arról nem is beszélve, hogy ez nemcsak a befektetői életed kezdő szakasza, hanem a pénzügyi tanácsadó és a Te kapcsolatodé is. Ezért ebben az időszakban jobb, ha csak kipróbáljátok egymást valami olyannal, amiből mindkettőtöknek kiderül, mennyire vagytok azonos hullámhosszon.

A pénzügyi tanácsadó oszlopos tagja lesz a csapatodnak, rengeteg segítséget kaphatsz tőle, ha jól választottad meg. A másik ilyen alaptag a könyvelő lesz, akinek kiválasztásáról a jövő héten írok. 

Voltak felismeréseid? Akkor nyomj egy like-ot itt a cikk alján! Tetszik? Oszd meg! Tiltakozol? Akkor küldj egy kommentet! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös a saját pénzügyeid iránt!!!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.