Főoldal » “Kincses Baranya”

“Kincses Baranya”

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

„Kincses Baranya” – egy megyében egész Magyarország  Változatos tájak, természeti és kulturális értékek, hagyományok, változatos programok – mindezek Baranya megye kincsei.

 Elsőként mindenképpen a megye székhelyéről, a 2010-ben Európa kulturális fővárosa címet elnyert városról, a Mecsek lábánál fekvő Pécsről kell említést tennünk. A város Sopianae néven Pannónia római kori tartomány fővárosa volt. A honfoglaló magyarok is megtelepedtek területén. Középkori virágzásának a török hódoltság vetett véget. Újabb virágzása a 18. századtól kezdődik.

Ami nem maradhat ki pécsi programunkból:

 • a Világörökség részét képező Ókeresztény sírkamrák
 • a Széchenyi tér
 • török kori emlékek: Gázi Kászim pasa dzsámija, Jakováli Hasszán dzsámi
 • a Dóm tér a Székesegyházzal, a Püspöki palotával
 • Barbakán
 • a múzeumok: Amerigo Tot Múzeum, Csontváry Múzeum, Vasarely Múzeum, Zsolnay Múzeum, Bányatörténeti Múzeum – hogy csak a fontosabbakat említsük
 • a Pécsi Nemzeti Színház előadásai
 • kirándulás a Mecsekben: Állatkert, Vidámpark, Misina-tető, TV-torony

 Máriagyűd a Dél-Dunántúl legismertebb katolikus zarándokhelye, a Mária-kultusz baranyai központja. A kéttornyú kegytemploma már messziről felhívja magára a figyelmet. Mária-szobra a 18. század elejéről származik.

 A megye legdélebbi városa Siklós legismertebb látnivalója a Tenkes kapitánya című filmből is ismert vár, mely az ország egyik legépebben megmaradt várkastélya. Értékes emlékei: gótikus zárterkély, várkápolna, ún. Zsigmond-szoba. Termeiben rendezték be a börtönmúzeumot, a kőtárat, a pécsi kesztyűgyártás történetét bemutató kiállítást, valamint a Tenkes kapitánya panoptikumot. Török-kori emléke Malkocs Bej Dzsámija, mely történelemhű restaurálása miatt Europa Nostra díjt nyert.

 Villány a nemzetközi hírű borvidék egyik névadó települése. Feltehetően már a kelták idején is szőlőműveléssel foglalkozó családoknak adott megélhetést. A szőlőművelés emlékeit a Bormúzeum őrzi, melyben muzeális ritkaságnak számító palackos borok is találhatók. De itt van a „Custodes Vinorum de Villány” borrend székhelye is.

A település főutcáját kétoldalt hangulatos műemléki pincesor szegélyezi. Semmi esetre se hagyjunk ki egy borkóstolót a kiváló villányi borászok boraiból!

 A csendes környezetet kedvelők kellemesen tölthetik az időt Sikondán. A természetjárás szerelmesei túrázhatnak a Melegmányi-völgyben, sétákat tehetnek a strandot körülvevő erdőben, de a horgászok is élhetnek szenvedélyüknek. A strand közeli pihenőparkban kézilabda-, foci- és tekepálya várja a sportolni vágyókat. A tószínpad színes kulturális rendezvényeknek ad otthont. Komlón ellátogathatunk a régi templomromhoz, megtekinthetjük a helytörténeti és természettudományi kiállítást, de megismerkedhetünk a csipkeverés mesterségével is.

 Szigetvár fő vonzereje a vár és a benne látható Zrínyi Miklós vártörténeti kiállítás. Érdemes elsétálni az ország egyetlen épen megmaradt török lakóházához és az Ali pasa dzsámijából átalakított Szent Rókus templomhoz. Megér egy kirándulást a várostól néhány km-re található Török-Magyar Barátság park, ami Zrínyi Miklósnak és Szulejmán szultánnak állít emléket. Ezen a helyen állt az 1566. évi ostrom idején a török szultán sátra. A közeli Domolospusztán pedig egy szép környezetű horgásztóra és a ma szállodaként működő kastélyra bukkanhatunk. De ne hagyjuk ki úti tervünkből az ibafai Pipamúzeumot sem.

 Magyarhertelend elsősorban azok számára lehet vonzó, akik szeretik a békés vidéki életet és hangulatot. A falu szép, műemlék jellegű épületei, az újjáéledőben levő fazekasság, főleg a nyári időszakban megtartott programok mind-mind gondoskodnak arról, hogy felejthetetlen napokat töltsünk itt. Kirándulásaink során látogassunk el Orfűre. Érdekes látnivalója a Malommúzeum. Az Orfűi-tónál pedig lehetőség nyílik csónakázásra, horgászásra is. Tervezzük be a programunkba az Abaligeti cseppkőbarlangot is.

 Sellyén látogassunk el a Draskovich-kastélyhoz, melynek kertje védett arborétum. A Kiss Géza Ormánsági Múzeumban betekintést nyerhetünk a környék helytörténetébe és néprajzába. A közeli Kisréten ritka nőszirom és orchidea fajokban gyönyörködhetünk. A város vendégeinek kellemes szórakozást nyújt az évente megrendezett Fürdőfesztivál. A kis ormánsági településeken fakazettás díszítésű falusi templomok, a népi építészet emlékei, a horvát nemzetiségi kultúra öröksége vár felfedezésre. A Duna-Dráva Nemzeti Park pedig gazdag növény- és állatvilágával, vadregényes árterületével várja a természet iránt rajongókat.

 Egyéb látnivalók:

 • Pécsvárad – 11. századi bencés apátságból átépített középkori vára
 • Mecseknádasd – Árpád-kori temetőkápolnája és Német Nemzetiségi Tájháza
 • Magyaregregy – Máré vára
 • Mohács – Fogadalmi Templom, Sátorhely – Történelmi Emlékhely

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.