Főoldal » Kirándulás határok nélkül

Kirándulás határok nélkül

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.
Az idei évben a közigazgatási tárca fejezetében 500 millió forint áll rendelkezésre a Határtalanul! osztálykirándulási programra, a vonatkozó pályázati kiírások várhatóan áprilisban megjelennek.

Csete Örs, a Határon Túli Magyar Oktatásért Apáczai Közalapítvány igazgatója az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt kedden elmondta: ebből az összegből mintegy 14 ezer diák utazhat majd, úgy tervezik, hogy már idén is jöhessenek határon túli magyar diákok is anyaországi kirándulásokra.

Áprilisban pályázhatnak az iskolák a határon túli osztálykirándulásokra

A programban nagyobb hangsúlyt kapnak a valódi diákkapcsolatokat generáló szakmai együttműködések, tanintézmények közös cselekvései – mondta, s példaként említette egy székely kapu kifaragását, vagy egy szórványtelepülésen a sírok rendbe tételét. Hozzátette: a programot a gimnáziumok felé is szeretnék nyitni, korábban ugyanis szakiskolák utazásait támogatták. Előző évben e célra 210 millió forint állt rendelkezésre, amiből közel 6000 diák és 600 pedagógus utazhatott határon túli magyar területekre – jegyezte meg. Két tételt szeretnének a támogatási keretből finanszírozni, az utazási és a szállás költséget, mert ez teszi ki az utazások költségének mintegy 82 százalékát.
   
Potápi Árpád, a bizottság fideszes elnöke elismerte, hogy az ötszázmillió forint nem sok, lehet, hogy az ötszöröse se lenne az, de az a tény, hogy ez a tétel külön soron szerepel a költségvetésben már nagy előrelépés, s az idei keret duplája az eddigi összegnek. A kormánypárti politikus reményének adott hangot, hogy ezt az összeget az elkövetkező években növelni tudják majd.
   
Kitért arra, hogy 2009-ben projekt-előkészítő kutatást végeztek a magyar-magyar diákkapcsolatok és mobilitás területén. A 18-23 éves szakközépiskolások körében 2.640 diák megkérdezésével végzett felmérés eredményei szerint 72 százalékuk nem járt még Erdélyben, 57 százalékuk nem járt még Felvidéken, és 90 százalékuk sem Kárpátalján sem Délvidéken nem volt még.

 

Forrás: www.eduline.hu

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.