Főoldal » Köznevelési típusú sportiskoláról

Köznevelési típusú sportiskoláról

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Előző bejegyzésemben az általános iskola kiválasztásával járó dilemmáról írtam gondolatokat. Ahhoz kapcsolódóan szeretnék néhány bejegyzést, ami a különböző iskolatípusokról ad tájékoztatást közzé tenni. Először a köznevelési típusú sportiskoláról írok – reményeim szerint – hasznos információkat a kedves olvasónak.

 A köznevelési típusú sportiskola a sportiskola egyik típusa.

A köznevelés keretén belül a sportkarrier lehetőségét kívánja biztosítani, DE nem várja el a tanulóktól a karrier kiteljesedését.

Célja elsősorban a TUDATOS sportolóvá nevelés mellett a sportiskolai hálózat kibővítése országos szinten.

Feladatai a következők:

– tankötelezettség feltételeinek megteremtése (tehát nappali rendszerű ingyenes oktatás a kortársakkal együtt)

– sportnevelés és sportági nevelés végzése (változó lehet iskolánként a sportág választéka)– sportoktatás és sportági képzés ( nem szakképzés!)

– évfolyamos és/vagy korosztályos nevelési-oktatási- képzési forma jelenléte (munkaformák, módszerek)

– sportiskolai együttműködési háló kiépítése és a működtetése (iskola- egyesület- szövetség)

– az adott iskola bekapcsolódása a sport- az utánpótlás- nevelés területi, regionális, országos rendszerbe.

A sportági nevelést, oktatást és képzést természetesen szakedzők vagy magasan képzett testnevelő tanárok végezhetik.

A köznevelési típusú sportiskola specifikációja:

– köznevelési intézmény

– sportiskolává válhatnak: általános iskola, középiskola, szakiskola, gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmények

– köznevelési szolgáltatásokat biztosítani köteles

– pedagógiai munkáját az oktatási miniszter által kihirdetett sportiskolai kerettanterv szerint végzi

– működése a mindenkori oktatási kormányzat és a területileg illetékes helyhatóságok hatáskörébe tartozik

– az utánpótlás – neveléséért a köznevelési intézmény a felelős (köteles és jogosult megszervezni a sportoktatásokat, szakmai együttműködéseket épít ki).

A köznevelési típusú és a nem- köznevelési típusú sportiskolai formációk között nagyon lényeges különbség az, hogy a közoktatási jellegű sportiskolai formációkat a köznevelés JOGILAG és TARTALMILAG is szabályozza rendeletekben és törvényekben.

 Azt gondolom, hogy elsősorban érdemes azokat a gyerekeket ilyen típusú általános iskolába íratni, akik szeretnek sokat mozogni, tehetséget mutatnak valamely sportág iránt, illetve érdeklődést mutatnak a sportvilág felé. Másodsorban ajánlom azoknak a gyermekeknek, akik szeretnének mozogni, állóképességen javítani; csapatszellemüket fejleszteni és a szülőknek fontos a tudatos egészséges életre nevelés kérdése.

Hogy néz ki vajon gyakorlatban?

Kis betekintés egy köznevelési típusú sportiskola féléves programjába(engedély megkérésével), amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság is támogat anyagilag és szakmailag egyaránt , íme:

Az osztály tanulói három hetes intenzív úszás oktatáson vesznek részt. A három hét eltelte után a tanév végéig minden kedd és péntek reggel úszás edzés. Hétfőn és csütörtökön labdásügyességük kerül fejlesztésre az iskola tornatermében, mely foglalkozás keretében kiemelt szerepet kap az atlétikai alapképességek fejlesztése. Szerdai napon a judo alapjaival ismerkednek . Ha mindez nem lenne elég minden héten van egy küzdelem és játék órájuk, ahol a sportszerű viselkedés, versengés alapszabályait ismerik meg a fogó, kidobó és népi játékok során. Természetesen a testnevelés órákon a tantervi követelmények magas szintű oktatása folyik, melynek keretein belül a torna, atlétika és a sportjátékok alapjaival ismerkednek.

A sportiskolákról több információ található a bejegyzésem forrásaként is felhasznált következő linken:

https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:_EJ-RfRiBb8J:www.nupi.hu/download/sportiskola/a_sportiskolai_program_fogalmi_rendszere.doc+k%C3%B6znevel%C3%A9s+t%C3%ADpus%C3%BA+sportiskola+fogalma&hl=en&gl=uk&pid=bl&srcid=ADGEESgRA6AfmFtZmyuZ5RXD2ZeyOKCITmnq6jmibeS5gCtFQFMUdc572l7V853wvRvRhV5gz4yPvsclqVX7rcfiJtBRhZZKz2BhmNH_OnVbtNp253QXxAR1vF47mobhDCu6VTQlJ5Sj&sig=AHIEtbQ1NPIiDjQ5yhiSCUBuU_U4va3nxw

 

Betekintést engedett programjába és köszönet érte:

http://www.hunyadi-miskolc.sulinet.hu/sportosztaly.html

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.