Főoldal » Kreatív tanulási módszerek

Kreatív tanulási módszerek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Néhány nem hagyományos tanulási tippet olvashatsz. A tanulásmódszertan ugyanis részben arról szól, hogy merj kreatív lenni. Az igaz, hogy megvalósítás energiát igényel, de ha nem sajnálod az erőfeszítést, az eredmény garantált…

1. Tanítva tanulni

Ez nem csupán annyit jelent, hogy valakinek mondd fel a tananyagot, vagy korrepetáld egy diáktársadat. Azt is jelentheti, hogy készítesz egy rövid tankönyvet vagy óravázlatot, csak úgy, saját magadnak. Ha Neked kellene megtanítanod az adott témát, hogyan tennéd? Mivel nem voltál elégedett a tanárod magyarázatában? Mit csinálnál másként? Milyen érdekességeket mutatnál be a diákoknak? A legtöbb diák arra szokott panaszkodni, hogy nem veszi hasznát az életben, a munkájában annak, amiből éppen vizsgázik. Ebben az esetben, kérlek, válaszolj a következő kérdésre: Vajon hogyan lehetne pénzt keresni az adott információ felhasználásával? Összegezve: úgy mutasd be a tananyagot egy fiktív vagy valós közönségnek, hogy…

– kitérsz a tényszerű anyagokra, adatokra, nevekre, fogalmakra is, elsősorban azokra, amiket várhatóan kérdezni fognak a vizsgán (Remélhetőleg már ismered a tanáraidat, vagy a felsőbb évesek is segíthetnek.)

– keresel az Interneten három olyan érdekességet, ami a tananyaggal kapcsolatos, de az órákon nem volt róla szó

– bemutatod, hogyan lehetne az adott lecke/tétel segítségével pénzt keresni (Használhatod a fantáziádat vagy az Internetet is az ötleteléshez.)

Egyébként úgy alkosd meg az előadásodat, tanórádat, tankönyvedet, ahogyan Neked tetszik… használhatsz képeket, ábrákat, filmrészleteket, teszteket (amiket el is kell készítened és ki is kell próbálnod), zenéket is. Csak legyen színesebb, mint egy átlagos iskolai óra!

2. Adj ötöst magadnak!

Ha van, írd ki a könyved segítő kérdéseit egy lapra, és válaszold mega kérdéseket! Ha ilyet nem találsz, Te magad írj kérdéseket! Csukd be a vázlatodat és a könyveidet is, és igyekezz fejből megválaszolni a kérdéseket! Ha nem megy, keresgélj az Interneten! (Azért ne a saját tancuccaid között, hogy a szokásostól eltérő kontextusban is találkozz a memorizálandó információk egy részével.) Végül fogj egy piros tollat, pipáld ki, amit jól tudtál, és javítsd ki, amiben tévedtél. Osztályozd le a teljesítményedet, lehetőleg ötössel… ez a módszer abban is segít, hogy kevesebbet stresszelj. Ha pozitívak a gondolataid, és azt látod a lelki szemeid előtt, hogy sikerülni fog, akkor az úgy is lesz!

3. Tervezz meg egy kutatást!

Válassz ki egy-két főbb állítást a tananyagból, és tervezz egy olyan kutatást, amely cáfolja az állítást! Természetesen a módszer nem alkalmazható bármilyen tantárgy esetében, de azért széles körben alkalmazható. A tervhez szükséges részinformációkat bárhonnét, akár a saját jegyzeteidből is összeszedheted. Egyébként légy kritikus! Menj végig a tankönyvi szövegen, illetve a vázlatodon, és minden egyes bekezdésbe köss bele! A cél, hogy megtaláld, miért tévedhetett a tanár vagy a szerző!

4. Alternatív jelen

Vajon milyen lenne a világunk, ha az emberiség nem ismerné a tételedben szereplő információkat? Vigyázz, egyes ismeretek hiánya nagyban befolyásolhatja más tudományterületek világát, sőt, a mindennapi életünket is…

5.Használd ki a Zeigarnik hatást!

A hatás a nevét egy orosz pszichológusnőről kapta, aki felfedezte, hogy a befejezetlen dolgok nem csupán jobban érdekelnek bennünket, de jobban is emlékszünk rájuk. Tehát, ha valami nagyon érdekeshez érkeztél a megtanulandó anyagban, tarts szünetet! Egyél, mosogass el, vagy nézd meg a kedvenc sorozatodat! De azt is csinálhatod, hogy miután átfutsz egy tételt/tantárgyat, rögtön rátérsz egy másikra, amit már korábban áttekintettél… tapasztald ki a hatást!

forrás: relaxpont.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.