Főoldal » Leleplezés?

Leleplezés?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

WikiLeaks a leleplezés?Nem sikerült megértenem a leleplezést a könyv olvasása után sem. Nem tudom mit kívánt leleplezni a szerző, Daniel Domscheit-Berg. Számos titok tudója ő és irigylésre méltó karriert futott be pár rövid év alatta az oknyomozó újságírás területén. Az legújabb kori technikával felvértezve hatalmas tudással és munkabírással megpróbálták megalkotni a tisztán tiszta (ez olyan, mint a „piszén pisze”…) újságírást vagy másképp a „nyitott kormányzás” fantázianevű projektet Julian Assange-al, az ötletgazdával és az óta is a WikiLeaks tulajdonosával.

Elképesztő eltökéltség és bátorság kellett ehhez a vállalkozáshoz. Assange volt az, aki elindította a projektet. „Kiszivárogtatni” az igazságot a politikáról, politikusokról, bankokról, gazdasági szereplőkről, katonaságról, emberi jogi kérdésekről. Leleplezni a hatalmasok hatalmaskodásait, az összefonódásokat, földbe döngölni az önelégült és a hatalommal, pénzzel visszaélő közszereplőket, csodálatos érzés lehet. Megfutamítani vagy térdre kényszeríteni a milliárdos háttérrel rendelkező bankokat, feltárni a fogolykínzásokat a világ legnagyobb és legmodernebb hadseregnél, ahol olyan titkosszolgálat működik, mint sehol máshol, vagy a legerőszakosabb és legvitatottabb egyházzal szembeszállni amelynek összetettebb és félelmetesebb a rendszere mint a legrégebbi történelmi egyháznak vagy a legfélelmetesebb diktatúrának, olyan érzés lehet amit csak ők érezhetnek: Julian és Daniel és persze pár ember, aki közreműködött ebben.

Az érdekes, ami kiderül a könyvből, hogy a félelmetes Wikileaks pár rossz laptoppal, és „összeszigszalagozott” szerverrel, később szerverekkel győzte le ezeket a Góliátokat. Olyan izgalmas volt ez a rész, mint egy jó krimi. Közhely, hogy az élet írja a legjobb történeteket, de igaz. Daniel és Julian két különböző ember, persze Julian nem írt erről könyvet, de olyan nagyon nem távolodhatott el az igazságtól a szerző. Sok dologban viszont megegyeznek. Megszállottak. Egy olyan ügy érdekében, amit mindannyian vallunk. Talán.

Amikor kezdett rengeteg munka után beindulni a dolog és jöttek a sikerek, kezdték félni a hatalmasok WL-t, kezdődtek a szokásos problémák. A pénz, a siker, a „hatalom” (mert hatalom, csak nem a szó, hagyományos értelmében), és a szerintem számukra sem várt népszerűség kikezdte az alap WL-t.

Fejleszteni kellett, ki kellett fejlődnie – és ez minden szerveződésnél így van – egy hierarchiának, hiába az álom a vezetők nélküli szervezetről, (a kommunizmus halott), nincs még ilyenre felkészülve parányi agyunk. Tehát győzött az erősebb akarat. Valakinek ki kellett szállni és az Daniel Domscheit-Berg volt. Szerinte Julian Assange rettenetes jellem. Akarnok, hataloméhes, féltékeny és még a jó ég tudja mi. Igen, mint számos hasonló zsenigyanús emberke. Emlékszünk a nemrég elhunyt Steve Jobs-ra? A másik fél valószínűleg hasonlókat mondana a szerzőre. A nagyhírű és zseninek tartott emberek gyakran a legkomiszabb jellemhibákkal küzdenek, és óriási rombolást végeznek a környezetükben, miközben felépítenek egy „világbirodalmat”.

Programozók, számítástechnikai szakemberek némi újságírói beütéssel, hatalmas fába vágják a fejszéjüket. Álmokat szeretnének megvalósítani, gyönyörű álmot az igaz. Sikerül is nem is. Olyan viharokat kavarnak a klaviatúrájukkal, hogy a hatalmasok és titkok rejtegetőire rájön a csuklás és a szapora, ha meglátják a nevüket a honlapon. daniel amikor végképp megvált a WL-től, megírta ezt a könyvet, majd elindította a saját elképzelése szerinti nyitott lapot.

Lehet-e ezt még fokozni? Lehet-e olyan helyet létrehozni ahol a megalkotják a világ legmegengedőbb és legbiztonságosabb médiatörvényét megalkotni, mert ezt szerették volna létrehozni Izlandon Daniel-ék. Fel vagyunk-e erre készülve? Fel van- e készülve a WL arra, hogy a saját átvilágítását őszintén közszemlére tegye, hiszen a „nyitott kormányzásban” ők is benne vannak?

A leleplezetteket elítéli a világ, ennek legjobban az ellenfelek örülnek és máris mélyen a zsebükbe nyúlnak a WL támogatására. Legközelebb viszont ők kerülhetnek terítékre, akkor a már legyőzött, de éppen talpra álló nyúl támogató dollárokért a bugyellárisba. Tudom elég súlyos képzavar ez,de azt hiszem, nem állok távol a valóságtól. Világméretű alapítványok támogatják a hasonló kezdeményezéseket, magánszemélyek névvel és névtelenül.

Egyetlen kérdésem van: Ilyen egyszerű lenne leleplezni a világot?

Tehát nem tudtam meg nagy titkokat, nem lepleződött le e leleplező. Viszont mindenképpen olvassák el a könyvet, két délután alatt sikerülni fog.

 

Domscheit-Berg Daniel: WikiLeaks – A leleplezés 
Hogyan működtettük a világ legveszélyesebb weboldalát?
Fordította: Malyáta Eszter
kiadás éve: 2011
kötés: fűzött
oldalszám: 360 oldal

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.