Főoldal » Marketingesből természetvédő

Marketingesből természetvédő

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Márc. 22-én, pénteken a Jane Goodall Intézet természetvédelmi önkénteseket felkészítő előadásán vettem részt. Szilvi és Ildi egy-egy csésze egzotikus tea mellett vezetett be bennünket az intézet munkájának rejtelmeibe.

Mindenki tudja rólam, hogy alapvetően kényelmes ember vagyok. A fogyasztói társadalom jól megalapozott tagja. Eddig telekommunikációs szolgáltatásokat tukmáltam rá az emberekre, egyre drágábbakat persze, hogy a társadalom zsigerből rászokjon a használati tárgyainak kétévenkénti cseréjéhez, és cikisen érezze magát, ha elavult mobiltelefonnal mutatkozik. Most lassanként mindettől eliszonyodtam. Nem a technikai fejlődéssel van a bajom, hiszen a haladás mindenkinek áldásos.  Ahogy észrevettem, a probléma az anyagi javak mindent felülíró szerepével van, hogy a pénz, és annak megszerzése a fontossági sorrend legtetején áll mind a multicégek, mind az egyének életében.

Nos, ezt gondoltam én most át, és kicsit képmutató is vagyok, mert könnyű lemondani a pénzről, ha nincs. Ezzel egy gond kilőve.Ahogy levettem a figyelmemet korlátolt anyagi lehetőségeimről és megszűntem sajnálni magamat, valahogy észrevettem a körülöttem létező zsibongó életet. Hálás vagyok, hogy emberként a természet része lehetek.

Ez az előzménye annak, hogy én Szilviéknél megjelentem ezen a huzatos péntek délutánon. Önkéntesnek jelentkeztem. Ingyenmunkára.

Az intézet az angol etológus és antropológus dr. Jane Goodall nevét viseli, aki 1960 óta kutatja Afrikában a csimpánzok viselkedését. A mára közel 80 éves természet- és állatvédő, egyben ENSZ béke nagykövet, igazából az egész életét ennek a tevékenységnek szentelte. Kutatásai alatt Jane több újítást vezetett be, melyekkel eleinte a szakma szigorú kritikáját vívta ki elismerés helyett. Például a majmoknak nevet adott,így tanulmányozta azok humán jellegű viselkedését. Mindezek folytán eljutott arra a forradalmi felfedezésre, amit addig nem ismert a tudomány, miszerint a csimpánzok is képesek az eszközkészítésre és –használatra is életvitelszerűen. Erre példa, hogy fészeképítéshez tetőt alkalmaznak, illetve fűszállal szedik ki a termeszeket a bolyból. Jane ezek után a főemlősök védelmére is nagy hangsúlyt helyezett, és fő küldetésének tartja az őserdők, és egyéb természetes lakóhelyek védelmét. Több állatfaj károsodást szenved, sőt kihalás fenyeget az afrikai koltánbányák működésének következtében, amely érc ugyebár a mobiltelefonok tartozékainak fő eleme. Az ottani munkások embertelen körülmények között dolgoznak, ételként pedig levadászott csimpánzhúst kapnak enni. Anyagilag segíti az afrikai nőket a „Gyöngyök az életért” nevű program, melyben a szervezet fizetőképes vásárlókhoz juttatja az általuk kézzel készített színes gyöngysorokat.

A hazai természetvédők több területen is kivehetik részüket a munkából az Intézet segítségével. Mivel többen vagytok itt tanárok, ezért hangsúlyozottan erre szeretném felhívni a figyelmet. A program lényege, hogy az önkéntesek általános iskolákban, egy-két tanóra keretében figyelemfelkeltő, tájékoztató prezentációt tartanak a kisiskolásoknak egy gyakorlati foglalkozás keretében. A Ppt-is szívesen átadják hozzá. Megmutatjuk, hogyan szennyezi a környezetet a nejlonzacskó,melyből évente 500 milliárd – 1 billió készül. A vadállatok megeszik, betegséget okoz, elpusztulnak. Láthatunk fotókat, ahol nagytestű halak uszonyára van tekeredve. Erdők fehérlenek, nem a hótól, hanem a zacskóktól. A nejlonzacskó nem komposztálódik. Lebomlásához néha 400 év is szükséges. Elmondjuk tehát a gyerekeknek, hogy ha csak tehetik, használjanak természetes anyagú szatyrokat, és a bevásárláskor ne fogadjanak el zacsit. A foglalkozás alkalmával az általunk vitt lentáskákat a gyerekek kifesthetik, ez, ha mindig kéznél van, alkalmas a bevásárlásra. A foglalkozás önköltségi ára egy osztályra kb. 8000.- ft. Mivel az Intézet önkéntesei egyre több felkérést kapnak az iskoláktól, és mivel főleg Budapesten és környékén van kapacitásuk tevékenykedni, ezért minél több prezentáló munkatársra lenne szükség vidéken is ! A lényeg, hogy napközben érj rá. Mehetsz tapasztalt kollégával, majd utána egyedül, saját segítőkkel. A program nem csak tanárokat vár!

Lehetsz az iskoládban (tanárként és diákként is) kinevezett természetvédő önkéntes a Roots&Shoots hálózat tagjaként. A hálózatban kis csoportok alakulnak saját név alatt, önszerveződően. Ez a Jane Goodall Intézet gyerekeket és fiatalokat összefogó képzési és nevelési programja. Bárki alakíthat csoportot bármilyen formában, tehát a program nem iskolarendszerű.

Fontosnak tartom, hogy a mai fiatalok megtanuljanak egy közösségért felelősséget vállalni, önzetlenül adni, és ha kell, fizikai munkát végezni. Ezek után este fáradtan, talán a kütyüiket, meg az internetet is értelmesebb célra fogják használni.

Ha bármelyik programban részt kívánsz venni, vagy egyszerűen csak érdeklődő vagy, itt regisztálhatod magad:

http://www.janegoodall.hu/legyel_te_is_tag

e-mail cím bármilyen témában: info@janegoodall.hu

Projektek:

Táskafestés
Békamentés
Csimpánz örökbefogadás
Ajándéktárgyak és adományozás
Roots@Shoots csoportok vezetése


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.