Főoldal » Mediáció: mesterszintű konfliktuskezelés

Mediáció: mesterszintű konfliktuskezelés

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bemenet: konfliktus.
Művelet: nemzetközi ontológiai alapú mediáció, vagyis a konfliktus sturbackizálása (működőképes algoritmusok, heurisztikák, stratégiák).
Kimenet: minőségi élet.

A nemzetközi ontológiai alapú mediáció (hazai vezető képviselője: http://www.drkollarcoaching.hu) (a konkrét problémamegoldáson túl) a minőségi életvitel “starbuckizált” forrása.

A kultúra az otthonunk, ahol felnövünk, amihez érzelmileg kapcsolódunk, ahol elfogadnak bennünket, ami ellen lázadunk, ahová visszavágyunk, amikor otthontalannak érezzük magunkat. Útnak indulni szorongató, még akkor is, ha új kalandok várnak ránk, de még kétségbe ejtőbb, ha tudjuk, sohasem térhetünk vissza (pédául elválunk).

A személyi és a szervezeti konfliktusok közös sajátossága, hogy azzal fenyegetnek: időlegesen vagy örökre el kell hagyni az “otthonunkat”, vagyis megszokott életterünket, a jól bevált megoldásainkat és kényelmes rutinjainkat. “Elköltözni annyi, mint új szokásokat felvenni, mint egy kissé más emberré válni.” Az üzletemberek számára épített standard, de minőségi szállodaláncok azért népszerűek, mert még ők, a piacgazdaság kalandorai, is szeretik otthon érezni magunkat. A világ legtávolabbi pontjára vetődve is úgy viselkedhetnek, mintha hazaérkeznének.

A mi olvasatunkban a mediátor olyan építész, aki a mediáció során standardizált és minőségi szállodaláncot hoz létre a kommunikáció Mátrixában, annak érdekében, hogy felszámolja az otthontalanságból (a megoldatlan krízisekből, konfliktusokból) származó romboló erőket.

A mediátor ebből a perspektívából nézve építész, és nem csupán építő. Az építészet az épületnek (vagyis a magánéleti és üzleti környezetnek, a családi és szervezeti struktúrának), valamint kulturális dimenziójának (a családi és a szervezeti kultúrának) az együttese. Az épületek általában gyakorlati, funkcionális problémák megoldására készülnek, csak akkor tekintünk rájuk építészetként, ha kulturális aspektusból vizsgáljuk őket, vagyis, hogy mit jelent azok számára, akik benne laknak. Az ontológiai alapon képzett mediátor jól tudja, a szemben álló felek közötti megegyezést gyakran a kulturális különbségek (a szervezeti kultúra, az egyének eltérő értékrendje és viselkedésmintázatai, valamint öröklött rítusai) teszik lehetetlenné.

Véleményünk szerint a mediátor legfőbb feladata, a konfliktus gyors és szakszerű kezelésén túl, a mediáló felek életminőségének, “ízlésvilágának” fejlesztése, starbuckizálása. A Starbucks olyan minőségi, standardizált kávéházlánc, amely a különféle kultúrák között közvetít, a világ bármely pontján ugyanazt a szolgáltatást nyújtja. Nem csupán jó kávét kínál, hanem “speciálisan sötétre pörkölt” kávét. Az otthonosság érzésének előidézése mellett olyan árut tesz kívánatossá, amelyhez a fogyasztók nincsenek hozzászokva, de mivel szokatlanul kiváló, a felfedezés izgalmát nyújtja számukra.

Az ontológiai mediáció is ilyen: a szervezeti és a személyközi kapcsolatokban mutatkozó eltérő kultúrák közötti közvetítés csábító, starbuckizált ajánlata. A konfliktusnak mint sötétre pörkölt kávénak az ízlést nemesítő kortyolgatása.
A mediáció a Starbuckizált Harcosok Klubja, ahol a vitában álló felek ökölpárbaj helyett együtt kortyolgatják az élet “fekete mágiáját”.

Dr. Kollárné Déri Kriszti

Dr. Kollár Coaching Iskolacsoport vezető trénere

http://www.drkollarcoaching.hu
E-mail: kriszti.deri@drkollarcoaching.hu
Tel.: 06 30 33 11 878

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.