Főoldal » MEK és a többiek…

MEK és a többiek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

1. rész. MEK, Magyar Elektronikus Könyvtár

Elhatároztam, hogy kicsit körbejárom az ingyen letölthető, jogtiszta és mindenki számára elektronikusan elérhető tartalmak webhelyeit.

Elnézést azoktól, akik ezeket már jó ideje ismerik és használják, de tapasztalatból tudom, hogy ami nekem rutin az másnak új felismerés és fordítva. Egy szakács barátomhoz mentem nemrég számítógépet beállítani és ilyen dolgok ügyében, aki lassan 40 éves lévén, még most ismerkedik a számítógéppel és a kissé csodálkozó arcomat látva egy egyszerű mappakészítési vagy fotófeltöltési kérdést feltétele után, csak annyit kérdezett: – Te tudod, hogyan készül a barnamártás? Mivel nem tudtam rá kielégítő választ adni, teljesen igazat adtam neki és eszembe jutott a régi ötlet, amit kissé cikinek éreztem egykor, de ezek után nem.

Az első a MEK (amelyik mát 15 éves), utána következik az EPA, Elektronikus Periodika Archívum Adatbázis, majd a DKA Digitális Képarchívum, MDK Magyar Digitális Képkönyvtár, Képzőművészet Magyarországon és a többi hasonló oldal. Könyvek újságok, fotók, festmények, hangos könyvek és a többi nagyon hasznos digitális tartalommal feltöltött oldal. Ezek mindegyike az Országos Széchényi Könyvtár fenntartásában van és segítségével fejlődik folyamatosan.

Ezen kívül azokat a tartalmakat is, amelyeket nem ingyenesen lehet használni (Digitális Kincstár), illetve egy bizonyos összeg megfizetése után részben vagy teljes egészében az olvasók, diákok és kutatók rendelkezésére állnak. Ezeken kívül olyanokat is, amelyek szerintem nagyon hasznosak lehetnek másnak is.

Ha valaki szeretne ebben segíteni, az küldjön hasznos linkeket, akár hozzászólásban is.

 

Magyar Elektronikus Könyvtár

 

A MEK, azaz a Magyar Elektronikus Könyvtár bizonyára nagyon sokaknak ismerős. Aki picit is érdeklődik könyvek iránt, vagy éppen keres valamit az interneten, elengedhetetlenül beleütközik.

A www.mek.oszk.hu szerveren lévő dokumentumok száma összesen 10 700 db, 93 %-a magyar nyelvű.

Humán területek, kultúra, irodalom:6087 db, Kézikönyvek és egyéb műfajok: 509 db, Műszaki tudományok, gazdasági ágazatok: 854 db, Társadalomtudományok: 5207 db, Természettudományok és matematika: 779 db. Ha valaki nekiállna összeadni, és más számot kap, annak el kell mondani, hogy van olyan mű, ami több helyre is be van sorolva, ezért kapunk nagyobb számot a besorolásunknál.

Az elmúlt egy évben 8 millió látogatás történt az oldalon, és 10 647 dokumentumletöltés, tehát eléggé népszerűnek mondható, ez napi 300 dokumentum letöltést jelent.

„Mivel a könyvtár gyűjteménye több ezer dokumentum, melyekben sok százezer vers, elbeszélés, tanulmány, szócikk, kép stb. található, ezért érdemes kicsit megtanulni a rendszer használatát a hatékony kereséshez. Az eligazodást minden oldalon “súgó” gombok segítik, és 8-10-féle keresési illetve böngészési lehetőség is be van építve a MEK-be, mindegyik más-más célra optimális.” És ami szerintem több is mint elég.

Az ingyen letölthető digitalizált könyvek száma még nem túl nagy, bizony nem midig találjuk meg amit éppen szeretnénk ezért az oldal üzemeltetői, összeállítottak egy kereső segédletet, amit Világkönyvtárnak neveztek el. A fél éve ellenőrzött linkek nagyon hasznosak, magam is kipróbáltam valamennyit és többet a könyvjelzők közé tettem, mert szükségem lehet rájuk később.

Az alábbi linkeket találjuk meg a Világkönyvtár oldalon:

Általános Web katalógusok, Könyvtári és könyves portálok, Szótárak, lexikonok, régi könyvek-szövegek, Magyar közös könyvtári katalógusok, Hazai folyóirat- és cikk-katalógusok, Magyar online könyvesboltok, Magyar online antikváriumok, Könyves közösségi oldalak.

Az RSS szolgáltatás alkalmazásával, az utoljára felkerült 10 dokumentum adatai a honlap meglátogatása nélkül is lekérhetők az RSS-t támogató böngészőkkel vagy külön RSS kliensekkel. A hírlevélre feliratkozók havi információt kaphatnak az újdonságokról és fejlesztésekről.

Az oldal üzemeltetői igyekszenek több dokumentumformátumot támogatni, amelyek alkalmasak online böngészésre, kinyomtatásra, felolvasásra, átszerkesztésre. Ilyenek a HTML, amelyet csak online lehet olvasni, de kis ügyességgel magunkévá tehetjük és offline formában is olvashatjuk gépünkön. PDF, WORD DOC, RTF, ezen kívül a mobil eszközökre tölthető formátumok, PRC, LIT,

Mindezekről egyben is lehet olvasni a MEK gyűjtésében.

A MEK-ben használt dokumentumformátumok olvasásához, a számítógépre és a hordozható eszközökre is telepíthető olvasó szoftverek gyűjteménye is megtalálható a MEK honlapján: ITT.

Egyre növekszik a könyvek száma, talán egyszer minden könyv megtalálható lesz a letölthető ingyenes formátumban is, mint egy átlagos könyvtárban. Én pl. egy cikkemben akartam írni egy könyvről, de nem volt kedvem és időm sem könyvtárba menni, megvenni még kevésbé és eszembe jutott, hogy mi lenne, ha rákeresnék, hátha megtalálom, és el tudom olvasni ingyen is, elektronikusan. És mit ad Isten, megtaláltam, ez Jack London: Martin Eden című műve volt.

A kiválasztott könyv, vagy dokumentum kártyáján, találhatunk jó pár „fület”, illetve linket ahol további információk szolgálnak az ismeretterjesztésre, kutatáshoz, vagy egyszerűen a kíváncsiság kielégítésére. Ilyenek a: fülszöveg, olvasói vélemények (ha vannak ilyenek), kapcsolódó oldalak, szerzői jogok, katalógus cédula és ,ég más is. Sőt olyan is ami a látássérülteknek rendkívül jó megoldás, a „felolvasó gomb”. Sajnos még nem minden könyvnél szerepel ez a lehetőség.

Számtalan olyan dokumentum van az oldalon, amelyet le lehet tölteni és olvasni számítógépen, telefonon és e-könyv olvasón. Nem is fárasztok senkit azzal, hogy melyik könyveket töltöttem már le és mikor milyen dolgokat találok meg keresései közepette. Nagyon hasznos és számomra igen kedvelt oldal a MEK.

Jó böngészést!

Természetesen hozzászólásokban lehet még olyan pozitívumot és esetleg negatívumot is hozzátenni amiről nem írtam…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.