Főoldal » Melyik nyelviskolát válasszam?

Melyik nyelviskolát válasszam?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy kis segítség nyelvtanulóknak

Nyelvet tanulni – pontosabban nyelvet beszélni manapság már szinte elengedhetetlen szükséglet az életben való boldoguláshoz. Élhetnénk azzal az elcsépelt, már-már közhelynek számító mondással is, hogy ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz. Ezzel persze lehet vitatkozni, de abban biztosan egyetértünk, hogy nyelvismeret csaknem mindenkinek kell, munkavégzéshez, diplomaszerzéshez vagy akár csak a nyaralóvendégek fogadásához.
Ma már rengeteg nyelviskola működik az országban, akik hangzatos szlogenekkel hirdetik a tuti módszert, és ígérik, hogy náluk pedig most aztán tényleg megtanulhatunk végre angolul / németül / franciául stb. A számunkra megfelelőt kiválasztani közülük legtöbbször időigényes, sok utánajárást igénylő feladat, és valljuk be, az időnkből nincs túl sok, és szeretnénk minél kisebb energiaráfordítással megtalálni a legjobbat.
Ha nem is tudjuk teljesen megúszni a körültekintő tájékozódást, azért van néhány általános szempont, amelyet mindenképpen érdemes figyelembe vennünk a döntés meghozatala előtt.

Minőségi garancia

Ennek egyik biztosítéka az akkreditáció. Egy akkreditált nyelviskola államilag elismert szempontrendszer és szigorúan ellenőrzött működési feltételek mellett végzi a tevékenységét. Ráadásul egy akkreditált képzés elvégzése még kedvezményt is jelent számunkra (nincs ÁFA költség).
Érdemes még annak is utánanézni, hogy az adott intézmény tagja-e valamely szakmai szervezetnek, például a Nyelviskolák Szakmai Szervezetének (www.nyelviskola.hu), ez ugyanis további minőségi biztosítékot jelent, hiszen a szervezet folyamatosan felülvizsgálja, hogy a nyelviskolában valóban naprakész, szakmailag felkészült oktatói gárda, jól használható tananyag és átlátható tanfolyami dokumentációs rendszer áll rendelkezésre.

Előzetes tudásszint felmérés lehetősége

Gyakran nem tudjuk pontosan megítélni nyelvtudásunkat, az interneten található tesztek sem feltétlenül megbízhatóak, ezért még beiratkozás előtt éljünk ennek (általában ingyenes) lehetőségével, hiszen az eredmény alapján tudunk a nekünk legmegfelelőbb tanfolyami szintre bekerülni. Így elkerülhetjük az abból adódó kellemetlenségeket, hogy újra végig kell mennünk számunkra már triviális nyelvtani szabályokon, kommunikációs témakörökön, vagy esetleg éppen ellenkezőleg, a csoport többi résztvevője esetleg már magasabb szinten áll nálunk, és kellemetlenül érezzük magunkat emiatt.

Az óradíj és egyéb költségek

Pénzt kiadni senki sem szeret, de ha mégis muszáj, akkor érdemes alaposan utánaszámolni, hogy mi mennyi. A kifizetendő tandíjat gyakran egy összegben adják meg a nyelviskolák, fontos azonban pontosan utánaszámolni, hogy egy tanóra (45 perc) hány forintba kerül az adott intézménynél.
Gyakran kérnek tőlünk – egyfajta biztosítékként – beiratkozási díjat, amely sokszor nem számít bele a nyelvtanfolyam díjába (lásd “Felnőttképzési szerződés”). Emellett az összegre is figyelnie kell, hiszen az általában már nem igényelhető vissza, ha az ügyfél mondja le a tanfolyamot.

A tankönyvköltséget többnyire az oktatás díján felül kell fizetni, a tananyagot pedig általában az oktatás kezdetekor kapja meg a képzésben résztvevő. Érdemes megkérdezni, hogy a könyvet kötelező-e megvásárolni, ill. hogy konkrétan mely könyvekről van szó, hátha már van olyan köztük, amelyik megvan már nekünk otthon vagy valakitől kölcsön tudjuk kérni.

Az óraszám

A rövidebb óraszámú képzések kedvezőbb díjúnak látszanak. Érdemes rákérdezni arra is, hogy az elvégzésük után milyen nyelvtudással fogunk rendelkezni, mely nyelvi szintre fogunk eljutni. Egy szint általában átlagosan kb. 120 tanóra alatt teljesíthető. Érdemes tudni, hogy a Közös Európai Referenciakeret a nyelvtanulókat három nagy csoportba sorolja, amelyeket hat szintre lehet bontani:

•    A Alapszintű nyelvhasználó (Basic User)
o    A1 Minimumszint (Breakthrough)
o    A2 Alapszint (Waystage)
•    B Önálló nyelvhasználó (Independent User)
o    B1 Küszöbszint (Threshold) Alapfokú nyelvvizsga szintje
o    B2 Középszint (Vantage) Középfokú nyelvvizsga szintje
•    C Mesterfokú nyelvhasználó (Proficient User)
o    C1 Haladó (Effective Operational Proficiency) Felsőfokú nyelvvizsga szintje
o    C2 Mesterfok (Mastery)

A szerződés

Minden nyelviskola ún. “Felnőttképzési szerződés”-t köt a képzésben résztvevővel, melyet fontos precízen elolvasni – és szükség esetén rákérdezni arra, amit nem értünk -, hogy miután aláírtuk, ne érhessen minket meglepetés. Előfordulhat ugyanis, hogy olyasmire kötelezzük el magunkat, amiről fogalmunk sem volt.

A nyelvvizsga

A nyelvtanfolyam végén a megfelelő nyelvi szintet elérve lehetőség van nyelvvizsgát tenni, esetleg az adott nyelviskola keretein belül is (ennek általában külön költsége van, ami nyelvvizsgánként változik). Érdemes rákérdezni azonban, hogy a kapott nyelvvizsga-bizonyítvány államilag elismert-e, mert a felsőoktatásban, ill. a munkaerőpiacon többnyire ilyen akkreditált nyelvvizsgát várnak el tőlünk.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.