Főoldal » Mi a gazdagság?

Mi a gazdagság?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Olvastam egy cikket a Pozitív Gondolkodás c. lapban. Szűcs Tibor NLP-mester nem kevesebbet tár fel, mint a gazdagság receptjét. (Aki nem hiszi, hogy ezt tette az úriember, az nézze meg az újságban.) Hogy mennyire van igaza a szerzőnek, vagy mennyire nem, az ízlés kérdése – mint minden receptnél itt is az lesz a döntő, hogy valakinek ez így bejön-e, “ízlik-e”, vagy sem. (Az én magánvéleményem szerint van benne egy adag egyszerűsítés, ami nem feltétlenül baj, mert én is szeretem az egyszerű dolgokat, de csak azért leegyszerűsíteni valamit, hogy ne legyen bonyolult, nekem olyan l’art pour l’art tevékenység, miközben az egyszerűsítés között a lényeg vész el.) 

Viszont volt a cikkben valami, ami megihletett – kár, hogy ezt nem mondta ki benne így direktben a szerző, pedig az szerintem sokat lendített volna a cikk nívóján. Pedig ez volt a cikk első mondata:

“… a gazdagság azt is jelenti, hogy valami jóból – ami nem a pénz – bőséges mennyiséggel rendelkezünk…”

Na, ezen a mondaton is lehetne még szerintem faragni, de valamit már eltalált benne az NLP mester: a gazdaság az, amikor bővében vagyunk mindennek, ami számunkra fontos. 

Alapvetően pénzügyi életvezetési coach vagyok, de éppen ez a tény vezetett oda, hogy holisztikus coach-csá kellett válnom. A pénz ugyanis egy nagyon huncut dolog. Manapság olyan, mint Magyarországon a politika: az életünk minden területére beszivárog, mindent átsző, mindent érint valamilyen módon, minden életterületünkre befolyással van. (A másik nagy felismerésem holisztikus coachként, hogy a pénzre is legalább ugyanekkora befolyással vannak a többi életterületek… csak erről valamiért kevesebb szó esik.) És éppen ezért kellett magamnak is rájönnöm arra, hogy a gazdagságot nem lehet csak a pénzügyi szempontokra, csak az anyagi függetlenség állapotára leszűkíteni. (Egyébként erre a cikkíró sem hajlandó: hála az égnek, azért ő is lényegesen bővebben értelmezi a gazdagságot, mint csak az anyagi javak birtoklása.) 

Szokásom használni az életkerék-modellt, mert azzal jól fel lehet térképezni az ügyfél prioritásait is. Én ugyanis kétfelől szeretem megközelíteni a kérdést: 

  1. az első életkeréken a jelenlegi állapotait vázolja fel az ügyfél
  2. a másodikon pedig azt ábrázolja, hogy mi a vágyott állapot.

Tehát ha valaki  pl. azt mondja, hogy spiritualitás szintje nála konvergál a nullához, ellenben nem is nagyon vágyik a tizesből max csak a kettes szintre, akkor ez nem egy akkora tragédia, hogy ezzel kellene majd kezdeni a coachingfolyamatot. Neki lehet, hogy a 10-ből 2-es szint jelenti az adott területen a bőséget. (Tehát a bőség is viszonylagos fogalom.) 

Tehát az én számomra a gazdagság egy összetett fogalom: messze nem szorítkozik csak az anyagiakra, hanem még másik legalább 8-9 összetevőből áll, és abból is csak arra, amelyik nekünk jó. (Ugye az NLP mester megfogalmazása szerint valami jó kell, hogy bőségesen rendelkezésünkre álljon.) Azaz azt, hogy mi a jó, az ügyfél dönti el. (Elvégre ez az ő élete, ő tudja, mi a jó neki, és mennyire.) 

Jövő héten meg azt vesézem ki, hogy tényleg az-e a gazdagság titkos receptje, amit a szerző leírt, vagy lehetne ezt a receptúrát még egy kicsit fejleszteni…  

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.