Főoldal » Mi vár az egyetemistákra 2012-ben?

Mi vár az egyetemistákra 2012-ben?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Január elsején lépett hatályba a december végén elfogadott új közoktatási és az új felsőoktatási törvény – a jogszabályokban lévő új elemek nagy részét fokozatosan vezetik be, a közoktatásban például 2012 őszén és 2013-ban lesznek nagy változások, például megváltozik az iskolák fenntartója.

Nincs többé Zrínyi és Rendőrtiszti Főiskola – itt az új állami egyetem

2012-ben hét helyett hat karral működik a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), a közigazgatási kar a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel és a Rendőrtiszti Főiskolával együtt január elseje óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem része.

Az új állami egyetemen – amelynek központja az egykori Ludovika lesz – katonai, rendészeti és közigazgatási szakokat indítanak, az Origo információi szerint a három kar 2012-ben összesen 1017 állami ösztöndíjas és 1115 önköltséges hallgatót vehet fel.

Ez azt jelenti, hogy a 2012-es jelentkezési lapon már az új egyetemet kell megjelölni, a régi elnevezéseket – Zrínyi, Rendőrtiszti és BCE-KIK – nem fogadják el.

Változnak a pontszámítás szabályai

Búcsút inthetünk a 480 pontos felvételi rendszernek is, idén már 500 lesz a maximális pontszám. Az emelt szintű érettségiért nem negyven, hanem ötven pont jár majd, vagyis kitűnő tanulmányi és érettségi eredménnyel nyelvvizsga nélkül is meg lehet szerezni az 500 pontot. 240 pont alatt azonban egyetlen hallgatót sem vehetnek fel az egyetemek és főiskolák.

Fontos változás, hogy a magyar nyelv és irodalom, a matematika, a történelem és az idegen nyelv mellett egy természettudományos tantárgy – biológia, földrajz, fizika, kémia vagy természettudomány – eredménye is beleszámít a tanulmányi pontszámba.

Jön az önköltséges és a részösztöndíjas képzés

Már jóval az új felsőoktatási törvény elfogadása előtt rábólintott a parlament arra a módosításra, amely eltörli az eddigi államilag finanszírozott-költségtérítéses képzési formát, helyette egy háromosztatú rendszert vezet be. A hallgatók önköltséges, részösztöndíjas és állami ösztöndíjas helyekre pályázhatnak majd a felvételin.

A jövőben központilag határozzák majd meg az intézményi és szakos keretszámokat. Megerősített információk ezekről még nincsenek, az oktatási államtitkárság kiszivárgott tervezetében azonban az szerepel, hogy a gazdasági szakokra csupán kétezer diákot vehetnek fel az egyetemek és főiskolák, ahogy jelentősen csökken a létszám a társadalomtudományi, a bölcsészettudományi és a jogi-igazgatási képzéseken is.

A 2011-es 53 ezer helyett csupán 30 ezer hallgató kerülhet be államilag finanszírozott helyre, 15 ezren pedig részösztöndíjjal tanulhatnak tovább – a részösztöndíjas diákok tandíjának ötven százalékát az állam állja majd.

forrás: eduline.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.