Főoldal » Michael Flatley üzenete

Michael Flatley üzenete

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Megfejtettem a boldogság titkát. 

Mit válaszolsz, ha megkérdezem: mi tesz téged boldoggá? De csak egy dolgot mondhatsz! Hm? 

Remélem nem a pénzre gondolsz…  (Az Oktatás rovatban???)

Ma arról szeretnék beszélgetni, ami itt Nálatok már mindennapos téma, tudniillik, hogyan éljünk kiteljesedett életet. Ha elolvasom a sikeres emberek bölcs köpéseit, mind azt mondja, hogy azért boldog, mert a tevékenység, amit hivatásszerűen űz, az az ő saját hobbija is, „ezt szereti csinálni”. 

Aztán vannak ezek a szuggesztopéd amerikai sikerkönyvek (ez a nyú édzses szájensz fiksön), amik azt mondják, hogy mindened meglehet, meg mindent elérhetsz, csak akarni kell, meg fókuszálni, meg elképzelni, meg stb. Tele van a polcom az ilyenekkel. Nem vicc! Némelyikük még használható is. Kedvenc szlogenem, ha ironikus hangulatban vagyok, ez:  (de ezt susogni kell):

„Lééégy, aki lenni akarsssz!” (Mi segítünk: hitellel, szempilla spirállal, vízálló hajlakkal… ) 

Na, amit végre mondani akarok: Azt vettem észre, Barátom, merthogy már több, mint négy évtizede vizsgálgatom ám magamat, hogy a fenti sikerfolyamat éppen fordított irányú. Nem kívülről jön hozzánk, hanem belülről fakad. És ezt úgy értem, hogy alapvetően rendelkezünk ilyen-olyan belső értékekkel, tehetségekkel, amik ott szunyókálnak szépen lelkünk valamely zegzugában. Bennünk legbelül ott rejlik egy felfedezetlen sikercsomag. Na most, az évek során ezt ki kellene bontogatni szépen, hiszen ami benne lapul, az életünk szerves része. De mi ahelyett, hogy kibontogatnánk önmagunkat, szorosan alkalmazkodni kezdünk a környezetünkhöz, megfelelni vágyunk, jól fizető, piacképes hivatást választunk, hogy majd sikeresen eladhassuk magunkat. Személyiségünk kibontakoztatásával lemaradunk úgy az óvodáskor környékén. Ugye az óvodában nem ciki ilyeneket mondani, hogy: én festőművész leszek, meg mondjuk jégtánc olimpiai bajnok, vagy virág-, meg bogárgyűjtő, vagy igazi bohóc. De aztán az állásportálon valahogy eltűnnek ezek a „szakmák”, hiszen amazok ragaszkodnak ahhoz, hogy „szélsz menedzsereket” és egyéb, profitot termelő ipséket alkalmazzanak. 

Azt vettem észre, hogy a „sikeres” emberek (és akkor itt a sikeres jelzőt nagyon nagy idézőjelbe teszem, annyira szubjektív), meg mi „átlagok” között a különbség annyi, hogy ők kitartottak az önmagukról alkotott látásuk mellett, ami eredetileg a szívükbe vésetett: Ő Bogárgyűjtő. És elkezdte szorgalmasan gyűjteni a bogarakat. Ő Bohóc. És kiállt az utcasarokra, nem bírta megvárni, míg fix fizetése lett. 

Egyik kedvencem, Michael Flatley Guiness rekord ír-sztepptáncos. Biztosan ismered, vagy hallottál róla. A Lord of the Dance produkciónak nemcsak a tánckoreográfiáját, hanem a zenéjét is ő szerezte. Első nagyobb show-ját saját pénzből finanszírozta, most a lábai 40 millió dollárra vannak biztosítva. Napok óta azon a mondatán gondolkodom, amivel bevezeti a Lord of the Dance produkcióját: “Ha követed azt, amit a szíved diktál, ha igazán hallgatsz rá és készen állsz keményen dolgozni, minden lehetséges.”    

Én magamra nézve, és mindenkire egyénenként vonatkoztatva is úgy gondolom, hogy létezik egy út, egy csapásirány a szívünkben (no buddhizmus), amit követnünk kell döntéseinkben. Ha úgy tetszik: már megvan az életünk Nagy Terve legbelül, és akkor boldogító az életünk, ha azt a Tervhez igazítjuk. Ehhez viszont nagyfokú bátorság szükségeltetik. Konkrétan: fel kell vállalni mások előtt, hogy igazából például te „madárhang-megkülönböztető” specialista vagy. Nevetséges ez? Hidd el, ha az ég adta neked ezt az adományt, meg fogod találni vele a helyed a világban, és nem leszel többé a fogyasztói társadalom Sales Manager-e.    

Véleményem szerint ez az igazi boldogság titka. Azt tenni, mindenkor, amit a szívem diktál, anyagi érdektől függetlenül. 

Akkor a szlogent átírhatjuk, és így lesz helyes: „Légy az, aki vagy”.

 

 

 

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.