Főoldal » Mindenki karácsonyfája 1931 óta

Mindenki karácsonyfája 1931 óta

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A New York City, Manhattan kerületében található Rockefeller karácsonyfa évtizedek óta az ünnep és a szeretet jelképe egész Amerikában és azon túl is. Idén első alkalommal, egy szerdai napon, december 4-én kapcsolták be tízezer fényeit. A háromkirályok ünnepe, azaz vízkereszt után egy nappal, január 7-én este tizenegyig csodálhatjuk. Az égők felvillanását minden évben több tízezren kísérik figyelemmel a helyszínen és pár éve százmilliók a világon az NBC csatornán keresztül. Az elsőt 1931-ben a Rockefeller Center kellős közepén állították fel az építőmunkások, akkor az alig 6 méteres volt.

Főleg 21-30m közötti norvég lucfenyők közül választanak, melynek minimum átmérője 14 méter. Vágáskor egy daru tartja, hogy el ne dőljön és egyedi teleszkópos kocsira rakják. New York utcáinak szélessége szabja meg a fa méretét, mivel kanyarodáskor nem fér el, ha túl hosszú. Az eddigi legnagyobb fát a connecticuti Killingworth város adta, ami 30 méteres volt és 1999-ben állították. Idén 23 méteres és 6 év után ismét a connecticuti Shelton város adta. A város polgármestere Mark Lauretti nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy 2007 után idén is ők adhatják az év fáját.

Míg 1987-ben a 23m magas norvég lucfenyőt 18,000 fénnyel díszítették, az idei karácsonyunkat 40 ezer égő, 5 kilométernyi vezeték, és a 250kg-os, 2,9m átmérőjű csillag teszi felejthetetlenné. A csillagot Michael Hammers német művész készítette 2004-ben. Neve: „Swarovski Star”.

Vízkereszt után a fa anyagát mindig jótékony célokra használják. 2007-ben például a Habitat for Humanity, egy lakhatási szegénységgel foglalkozó, ökumenikus keresztény civil szervezet kapta. Célja, hogy a világon minden ember számára elérhető legyen a tisztességes és fenntartható otthon. Ma segítség, holnapra remény. Hazánkban is működő szervezet.

Jó volt állni és gyönyörködni e monumentális karácsonyfában, miközben az előtte korcsolyázókat csengettyűszóval és karácsonyi dalokkal szórakoztatták. Szeretetteljes, békés, boldog karácsonyt mindenkinek. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.