Főoldal » Mit csináljon a gyerek őszi szünetben?

Mit csináljon a gyerek őszi szünetben?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

  Elkezdődött az őszi szünet. Az első szünet a tanév során. Talán hamar jött, mintha csak tegnap  kezdődött volna az első tanítási nap.Beköszöntött a szeles, esős, hideg időjárás . Felvetődhet a kérdés kedves Olvasóban, hogy milyen hasznos, de érdekes tevékenységet végezzen a gyermek az őszi szünetben? Mostani bejegyzésemben igyekszek ötleteket adni ennek a kérdésnek megoldására.

       Szabadban végezhető tevékenységek a fejleszthető területtel:

– természetben tett kirándulások, közben őszi termések gyűjtése ( mozgáskoordináció fejlesztése, természet szeretetére nevelés, környezetvédelem, egészséges életmód megőrzésére nevelés, növény-és állatismeret fejlesztése)

– “Kincsvadászat” elnevezésű játék során különböző eszközöket, tárgyakat rejtünk el az udvaron ,amelyeket meg kell találnia a gyermeknek (mozgáskoordináció fejlesztése, gondolkodásmód fejlesztése, tájékozódó képesség fejlesztése)

– különböző formájú, színű levelek gyűjtése ( szín-forma érzékelés fejlesztése, növényfajták megismerése, természetben zajló folyamatok megfigyelése, mozgáskoordináció fejlesztése)

– madáretető készítése, elhelyezése ( madártani ismeretek bővítése, természet szeretetére való nevelés, esztétikai nevelés, felelősségtudat kialakítása/fejlesztése)

Zárt térben végezhető tevékenységek fejleszthető területtel:

– Társasjátékok( csapatszellem, versenyszellem alakítása/formálása, együttműködés képességének fejlesztése, kitartás, pontosság, becsület erényeinek gyakorlása)

– Éneklés, tánc, kézműveskedés formái ( esztétikai, művészeti nevelés, mozgáskoordináció fejlesztése, kreativitás, figyelem , gondolkodás fejlesztése)

– Számítógépen végzett tevékenység, DE mértékkel, nem mindegy mi az a tevékenység!Található az interneten különböző gyermekoldalak, amelyeken fejlesztő játékokat lehet megtalálni. Ajánlott tesztelni szülőknek mielőtt a gyermekükkel játszanának. ( IT-s eszközök megismerése, gondolkodás, kreativitás, figyelem fejlesztése)

– Segítség a szülőnek/nagyszülőnek a házimunkában. A sepregetésben, szemét kiürítésében már kisiskolás gyermek is részt tud vállalni.( családi nevelés , együttműködés képességének fejlesztése, kötelességtudatra nevelés, segítőkészségre nevelés) Ajánlott némi kis jutalmat adni a szorgos munkáért!:)

– Felolvashat a gyermek  egy kedvenc mesét a szülőknek, előadhat egy kedvenc rajzfilm részletét ( családi nevelés, kreativitás, szókincsbővítés, előadókészség fejlesztése, emlékezet és figyelem fejlesztése)

  A bejegyzésben csak néhány ötletet igyekeztem adni, arra vonatkozóan, hogy az őszi szünet ne teljen el hasztalan a kisiskolás gyermekek számára.

Bízom benne, hogy akad köztük használható ötlet a kedves Olvasó részére!

Kellemes őszi szünetet kívánok minden kedves szülőnek és csemetéjének!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.