Főoldal » Mit jelent az “örömmérő”?

Mit jelent az “örömmérő”?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Let’s coach it beautifully!
A nemzetközi ontological coaching és mediáció (népszerű tanácsadási módszertani irány) arra a korunk kognitív tudományából származó felismerésre épül, hogy az emberi elme nem egyszerűen a világ és önmaga pontos reprezentációjára (megragadására, visszatükrözésére) szánt eszköz, hanem a szelekció által kifejlesztett szórakoztató berendezés, ha teszik olyan mint egy iPad vagy iPhone. Megfelelő edzés mellett elménk nem csupán az örömök forrásaként szolgál, hanem képzeletünk határtalan kiterjesztése révén élménykereső hajlamunkat is kielégíti.

Erre való képességünket az agyban elhelyezkedő “általános örömmérő” mutatójának állása határozza meg.

Mire jó az örömmérő? Hogyan használjuk az örömmérőnket?

A rovartípusú kommunikáció hasonlít ahhoz, ahogy például a hangyák a legjobb génállománnyal rendelkező partnert kiválasztják: célszerűen, de mindenfajta öröm nélkül.

A hangyákkal szemben az emberek szenvedélyes választók. Örömet okoz számunkra egy-egy impozáns díszítmény, táncbravúr, nyelvi lelemény vagy humor. A választásból származó élmény komplex: keveredik benne az esztétikai tapasztalat, az újdonságra irányuló vágy, a csodálat, a másik nem iránti érdeklődés, a határok feszegetése.

Az élmények oksági szerepet játszanak döntéseinkben: vagyis azokat a dolgokat választjuk, amelyek örömteli élményekhez juttatnak minket. Minél nagyobb élvezetet ígér a lehetséges partner, szituáció, szolgáltatás, áru, esemény, annál nagyobb a valószínűsége, hogy őt vagy azokat választjuk. A döntést az agyban található “általános örömmérő” mutatójának állása határozza meg.

A hangya-típusú döntés látszólag üzletszerű, semleges, haszonmaximalizáló, de erotikus távlatokat nélkülöző. Az “erotikus távlat” kifejezést nem szexuális értelemben, és nem csupán az emberi kapcsolatok vonatkozásában használjuk. “Az erotika a képzeletbeli dolgok birodalmába tartozik, mint az ünnep, a szerepjátszás és a rítus”.

Az erotika határokat sért. “Éppen azzal, hogy valami rituális (…), valamelyik dimenziójával már súrolja (…) a törvényszegés határait”.
Egyszerűsíti a tanulást. Olyan megerősítő mechanizmus, amely segít összemérni az a különféle kontextusokat, az eltérő minőségű célokat. Ha az evés jól esik, akkor megerősítő ok az élelemkereső stratégiához. Ha a szex jól esik, megerősíti a partnerválasztási stratégiát. Ha munka élvezetet okoz, akkor megerősíti azt a módot, ahogy dolgozunk és új távlatokat ad.

A mi (nemzetközi ontological coaching, http://www.drkollarcoaching.hu) felfogásunk szerint a személyes válságok főként abból származnak, hogy biológiai okok vagy kognitív torzítások miatt rosszul működik az örömmérőnk, illetve nem vagyunk képesek leolvasni a mutató állását, azaz kevés önismerettel bírunk.

A másik probléma a kivitelezésből származik: hiába tudjuk, hogy nekünk mi okoz örömet, ha nincsenek megfelelő algoritmusaink, heurisztikáink, átfogó stratégiáink arra, hogy az örömmérőnk utasításait kövessük, azaz boldogok legyünk.

A coaching és mediáció, illetve a coaching és mediáció oktatás során úgy viselkedünk közösen, a tanácsot kérő (lehet, hogy éppen Ön?) és mi, mint egy heurisztikákat (azaz az Ön életfilozófiáját, viselkedési programjait, automatizmusait, szabályait és szokásait) felfedező program, melynek egyik beépített eleme (metaheurisztikája) folyamatosan analizálja, hogy mely heurisztikák vezetnek (a kívánt jövőt megteremtő) eredményes fogalomalkotáshoz, és melyek nem. Utóbbiakat közösen átalakítjuk, előbbieket továbbfejlesztjük.

Olyan “erotikus távlatokat nyitó” mikrovilágokat (boldogságtereket) hozunk létre, melyek világos inputtal és outputtal bírnak (konkrét válaszok születnek, kézzelfogható eredményeket kap), és jól átlátható, valamint uralható ún. “gyenge ontológiával” (rugalmas alkalmazkodóképességgel, jól használható szabályokkal, alkalmas viselkedési mintákkal, vonzó jővőképekkel) rendelkeznek.

A jövőből érkező “kócós válaszoknak” otthont adó gyenge ontológia lehetővé teszi, hogy megszabadítsuk Önt (az önmaga számára is láthatatlanul) működő különféle bűntudat-generátoroktól, önvédelmi mechanizmusoktól, vagyis az örömmérő normális működését megakadályazó téves heurisztikáktól, kognitív torzításoktól.
A közösen létrehozott, vonzó ontológiák olyan segítő modellként szolgálnak majd az Ön számára, melyek lehetővé teszik az örömmérővel összhangban működő, minőségi élményvilág felépítését, belakását és kreatív továbbfejlesztését.

Az örömmérő beállítására szánt közösen eltöltött kreatív idő felejthetetlen élménnyé válik.
Később, ha már a krízis megszelídült és esetleg új viharok jönnek, gyakran fogja használni az együtt megtalált vagy kifejlesztett kompetenciákat, amelyekkel mindhalálig kreatívan rombolhatja az örömmérővel összhangban történő választás ontológiáit.

Dr. Kollárné Déri Kriszti

Dr. Kollár Coaching Iskolacsoport vezető trénere

Dr. Kollár Coaching Iskolacsoport a Magyar Coachszövetség KA kiemelt támogatója

http://www.drkollarcoaching.hu

Tel.. 06 30 33 11 878

E-mail: kriszti.deri@drkollarcoaching.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.