Főoldal » Mit kell tudni az elektronikus tananyagokról?

Mit kell tudni az elektronikus tananyagokról?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az elektronikus tananyagok, az e-learning napjainkban.

Változó világban, információs társadalomban élünk, ami azt jelenti, hogy az ember csak akkor érvényesülhet, ha a megfelelő helyen és időben a megfelelő információk tudatában van és ezeket szükségszerűen fel is tudja használni. Átértékelődik az oktatás, azaz a hagyományos oktatást egyre inkább kiegészíti a távoktatás, a különböző szakképzések, felnőttképzések olyan oktatási keretben valósulnak meg, melyek új tanulási környezetet idéznek elő, megváltozik a tanítási-tanulási forma, középpontba a tanulás kerül.

A technika rohamos fejlődése folyamán a globalizáció erősödik, kitolódnak a határok, a hálózott társadalom, az internet világa olyan oktatási eszközök elterjedését teszi lehetővé, amely mindenki számára hozzáférhető, különböző oktatási, képzési, tanulási módszerekkel új ismeretek átadása válik valóra, így biztosítva a folyamatos képzést, az élethosszig tartó tanulást. 

Az információs és kommunikációs technológiák mindennapi életünk részévé váltak, az európai stratégiák hatására az oktatási rendszerbe is szervesen beépülve egy teljesen új tanulási formát keltett életre, mely nem más, mint az elektronikus eszközökkel támogatott e-learning. Hatalmas előnyt jelent az e-learninget választók számára, hogy szinte bárhol, bármikor hozzájuthatnak ehhez a lehetőséghez, hiszen az internet manapság mindennapjaink része lett. Mivel egyre több technikai újdonságot kell megismernünk, elfogadnunk és kezelnünk, könnyebbé vált az online tanulási terek terjedése is, a felhasználók egyre inkább meg tudják közelíteni, hozzáférhetnek az e-learning lehetőségéhez anélkül, hogy technológiai akadályba ütköznének. A felhasználók viszonylag önálló tempóban haladhatnak és saját maguk koordinálhatják a tanulási folyamatot.

A hálózati tanulás, azaz elektronikus eszközökkel támogatott tanulás az együttműködést, a tudásmegosztást teszi lehetővé a tanulók és tanáraik között. A tanulókat önállóságra és kreatívitásra ösztönzi, a tanároknak új pedagógiai módszereket kell elsajátítani, hogy eleget tegyenek az információs társadalom kihívásainak.

Az információk, a tudástartalmak megosztása sokrétű lehet a tanulók által létrehozott elektronikus portfólión, idesorolhatóak a  különböző tartalom megosztó közösségi oldalak, wikik, fórumok, ahol az interaktivítás által a tanulás kollektívvá válik, mely az egyén képességeit fejleszti és a tanulást is hatékonyabbá teszi.

Miért van szükség erre az új oktatási formára? 
MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.