Főoldal » Mitől lesz valaki pénzügyileg intelligens?

Mitől lesz valaki pénzügyileg intelligens?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hát nem árt, ha alapjáraton is intelligens az ember fia/lánya. De tételezzük fel, hogy kétszer is sikerült beférnünk a sorba, amikor a Jóisten az észt osztogatta nekünk. Eddig O.K. De hány ember van, aki roppant intelligens a tudományokban, a saját szakmájában, mégis egy csődtömeg, ha a pénzügyeit kell intézni – már ha egyáltalán hajlandó foglalkozni vele? 

Ha magában az általános intelligencia kevés ahhoz, hogy valaki intelligensen tudjon bánni a pénzzel, akkor mi kell még? A pénzügyi életvezetési coach gyarkolatból és csípőből válaszol…

Tapasztalatom szerint összesen három dolog tartja életben a pénzügyi intelligenciának nevezett tüneményt:

  1. az önbizalom. Miért is van erre olyan nagyon szükség? Egyfelől, mert ez bármiféle személyiségfejlődés alfája és omegája – márpedig a pénzügyi intelligencia fejleszthető, tehát a személyiségfejlődésnek része. Másfelől pedig a pénzügyileg intelligens ember tanul. A tanuláshoz hozzátartozik az is, hogy kipróbál ezt-azt, azaz tágítja a horizontját pénzügyileg is. A tanulási folyamatnak pedig része az is, hogy időnként elszúrjuk. A pénzügyileg intelligens ember pedig nem rendül meg ettől, hanem tanul a hibájából. Nem bukásként fogja fel, hanem csak tapasztalatként, ami történt. Emelje fel a kezét, aki szerint ez lehetséges egészséges önbizalom nélkül! Amiért erre olyan nagy szükség van, az az az egyszerű körülmény, hogy a pénzügyek gyakorlatilag fénysebességgel fejlődnek és változnak. Ha bárki is alkalmazkodni akar ehhez a rohamtempóhoz, akkor nem árt elhagyni a komfort zóna langyos állóvizét, és néhány új dolgot kipróbálni.
  2. kreativitás, pontosabban a kreatív gondolkodás: a pénzügyek intézésére is igaz az, hogy ez bizony alapvetően egy kreatív tevékenység. Sok az újdonság a pénzügyek terén, ezek között pedig sok olyan tényező van, ami akár lehetőségszámba is megy. Ezt bizony észre kell tudni venni, kombinálni kell tudni a már meglévő ismeretekkel, tapasztalatokkal, kapcsolatokkal, esetleg olyanokkal, amiknek eredetileg semmi közük nincs a pénzügyekhez… ez bizony kreatív gondolkodás, akárhogy nézem is. 
  3. pénzügyi műveltség: ez az, amit leánykori nevén alapvető pénzügyi ismereteknek nevezünk. Ez az, amit tankönyvből is meg lehet tanulni, és meg is kell, mert ez lesz az az alap, amihez majd lehet kötni pl. a kreatív gondolkodással felismert helyzeteket, lehetőségeket, tapasztalatokat, stb., ill. ez lesz az, ami majd kirajzol alapvető öszefüggéseket, szabályrendszereket, amik között mozoghatunk a kreatív fantáziánkkal. 

Ha ez a három tényező rendben van az Életedben, akkor a pénzügyi intelligenciád stabilan alá van támasztva. 

Te hogy állsz önbizalom, kreatív gondolkodás és pénzügyi műveltség terén? Minden O.K.? Vagy valamelyik sántít? És hogy állsz a pénzzel? Ha nem túl fényesen, akkor kezdj el eközött a három faktor között kapirgálni!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.