Főoldal » Mutasd, hogyan élnek a barátaid, megmondom, hogyan bánsz a pénzzel!

Mutasd, hogyan élnek a barátaid, megmondom, hogyan bánsz a pénzzel!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Régi mondás, hogy madarat tolláról, embert barátjáról lehet megismerni. Igaz ez minden téren, így a pénzügyekben is. Amit a címben írtam, az bizony szó szerint értendő: ha megmutatod nekem, hogyan élnek a barátaid, meghallgathatom, hogyan beszélnek a pénzről, megnézhetem, hogyan bánnak vele, akkor nagyjából 90-95%-os pontossággal megmondom Neked, hogy milyen a Te viszonyod a pénzhez. Az a szép az egészben, hogy ezt még tudományosan is meg lehet magyarázni…
A közvetlen szomszédságodról van szó, jelen esetben a pénzügyi szomszédságodról. Ez azoknak az embereknek a közössége, akikkel szó szerint egymás mellett éltek, vagyis szinte mindennapos a kapcsolat – éppen ezért nem egyszerű futó ismeretség a Tiétek. Történetesen még adtok is egymás véleményére, azaz ha nem is szándékosan, de képesek vagytok befolyásolni egymást. Ebbe a körbe beletartoznak a közvetlen családtagok természetesen éppúgy, mint azok a kollégák, akikkel rendszeresen eljártok meló után sörözni, vagy sütizni, a barátok, vagy akár a gyülekezet, az olvasókör, stb. tagjai. Egy biztos: nagyjából hasonló anyagi helyzetben van a közösség legtöbb tagja.
Ez akkor lesz nagyon fontos, amikor ez alapján be lehet lőni a Te személyes pénzügyi komfortzónádat is, ami nem más, mint az a pénzügyi helyzet, színvonal, amelyben pont jól érzed Magad, mert elbírsz vele. Ez a kényelmes, a megszokott, ezzel van tapasztalatod. Ebben vagy otthon.
Lehetsz akármilyen nagy tudású a pénzügyek terén, és akármilyen jó felfogású és alkalmazkodó, ha eddig azt szoktad meg, hogy havonta 200.000 forintból kell kijönnöd, akkor egy Rád szakadó több tízmilliós örökség bizony zavart kelt Benned. Nem véletlen, hogy a legtöbb nagy vagyont öröklő, vagy éppen lottónyertes ember nem is képes megtartani a vagyonát, nem hogy fialtatni. Mert bizony visszacsúsznak abba a pénzügyileg komfortos közegbe, amelyet olyan jól ismernek. A pszichés biztonságérzet győz az anyagi biztonság felett… Ugye, milyen bizarr?

Vannak esetek azonban, amikor a pénzügyi komfortzónánk az, ami segít boldogulni. Ilyen az, amikor valamilyen oknál fogva lefelé csúszol ki a zónádból. Megeshet, hogy az addig jól jövedelmező vállalkozásod tönkre megy, és nem tudod a megszokott életszínvonalat biztosítani többé. Vagy esetleg munkanélküli leszel. Megszűnik a cég, ahol eddig dolgoztál. Munkaképtelen leszel hosszabb időre. Millió lehetőség van. Ilyenkor viszont éppen az eddig megszokott magasabb színvonal lesz az ösztönző, hogy mihamarabb visszatérj a saját, megszokott zónádba, mert ott érzed Magad jól, otthonosan – biztonságban.

Hogyan lehet zökkenőmentessé tenni a feljebb lépést?

Mivel valahol legbelül mindenki arra vágyik, hogy mégis csak jobban éljen, mint most, ezért fel kell, hogy készítse magát mindenki, aki komolyan gondolja a továbblépést, nehogy a megszokásai gátolják meg ebben! Mit lehet tenni?
  • rendszeresen elképzeled Magadnak (vizualizálod), hogy milyen is lesz, amikor már jobb létben élsz! A legapróbb részletekig képzeld el, hol vagy, mi van Rajtad, kik vesznek körül, stb. Ezzel a gondolkdásodat készítés fel.
  • tanulj, csiszold a pénzügyi intelligenciádat! Ha tényleg eljutsz a magasabb komfortzónába, akkor tudj is ott mit kezdeni, vagyis legyen a kezében az a tudás, amivel minél gyorsabban “belakhatod” ezt az új zónát. Így felkészíheted az eszedet is.
  • keress támogatókat! Hááát, igen, a komfortzónának sajna megvan az a hátulütője, hogy komformista magatartásra késztet, azaz megalkudsz, és a közösség kedvéért inkább feladod az eredeti célodat, csak hogy továbbra is a közösséghez tartozhass, ne lökjenek ki a többiek maguk közül. Hétköznapi nyelven ezt szoktuk visszahúzó környezetnek nevezni… Éppen ezért nem árt néhány megbízhatóbb embernek már elő beszélni a tervedről. Ezzel több legyet is ütsz egy csapásra:

  1. Ha már kihirdetted a célod, onnantól számonkérhető is lesz Rajtad. Ez egy újabb motiváló erő a megvalósításhoz.
  2. Hátha találsz olyat, aki azt mondja, OK, én is megyek Veled… Így ha célhoz érsz, kapásból lesz egy régi barát, aki máris ott lesz Veled a még szokatlan, új zónában is.
  3. Arról nem is beszélve, hogy már a váltás, az átmenet amúgy is bizonytalan időszakában is ott lesztek egymásnak, támogathatjátok, erősíthetitek, inspirálhatjátok egymást.
Ha pedig ez mind nem jön össze, akkor keress meg, és segítek!
Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.