Főoldal » Napi rutin – napi stand-up (daily scrum)

Napi rutin – napi stand-up (daily scrum)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A mai nap folyamán először volt hiányérzetem, így 9.36-kor elkezdtük a 9.30-as napi stand-upot. A Scrum egyik legfontosabb eseménye a napi megbeszélés, ahol 3 kérdésre válaszolnak a csapat tagjai. Így a hibák a felszínre kerülnek és a transzparencia is megvalósul hiszen mindenki beszámol az előző napi tevékenységéről és felvázolja a tervét az adott napra.

Precizitás nélkül az agilis módszertan félkarú óriási. Hiszen, ha valaki késik a megbeszélt stand-up-ról vagy nem ér oda a tervezés kezdetére, akkor a csapat ritmusát megtöri, rosszabb esetben, ha nem várják meg, akkor lemaradhat fontos információkról.

A csapatok az ilyen esetek elkerülése végett belső szabályokat hoznak létre: a késők bizonyos pénzbüntetést kell befizetni a csapat perselyébe, amelyből aztán sikeres sprint végén közösen elmennek sörözni/borozni.

Ennél sokkal jobb megoldás az, ha a csapat tagjai témákat gyűjtenek össze, amelyekkel szívesen foglalkoznának, de nincs rá idejük. A késők ezekből a témákból választhatnak. A témákat feldolgozzák, egy prezentációba összefoglalják és egy előre meghatározott időpontban előadják. Azért jobb megoldás, mint a pénzbüntetés, mert így a csapat szakmai fejlődése is biztosított. Természetesen nem azt mondom, hogy a sörözés/borozás (a csapatépítés egyik legjobb módszere) haszontalan, de meg kell találni a megfelelő megoldásokat.

Ha nincs késés és időben kezdődhet egy stand-up, akkor 3 kérdésre kell válaszolni:

  1. Mit csináltam tegnap?
  2. Mit fogom ma csinálni?
  3. Milyen tényező akadályoz a sikeres munkavégzésben?

Számomra már pár hét után is fontos esemény, hiszen ez az, ami indítja a napomat. Összefoglalja az elvégzett munkát és előrejelzést mutat a nap hátralevő részére. Továbbá lehetőségem van elmondani a problémáimat, amelyre így megoldást kaphatok. Azt sem szabad elfelejteni, hogy így mindenki számára transzparens lesz a csapat munkája és a sprint állása.

Összefoglalva: az események pontos és hatékony levezénylése egy ütemet ad a csapatnak és lehetőséget biztosít a problémák azonnali felismerésére és kezelésére.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.