Főoldal » Nőnapra…

Nőnapra…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nikosz Kazantzakisz: Zorbász, a görög (részlet)

“Nos? – kérdeztem, látva, hogy Zorbász elhallgatott.
Minek a nos? – szólt Zorbász idegesen.
Felsóhajtott. 
Hat hónapig éltem vele. Azóta, Istenemre mondom, nem félek semmitől. Semmitől, ha mondom! Egytől csak: nehogy az ördög vagy az Isten kitörölje emlékezetemből azt a hat hónapot. Érted? Mondd! Érted?
Zorbász behunyta szemét. Nagyon meghatottnak látszott. Először láttam őt annyira csüggeni a múlt pillanatain.
Ennyire megszeretted ezt a nőt? – faggattam később.
Zorbász kinyitotta a szemét.
Fiatal vagy még, jó uram, fiatal vagy, mit sem értesz? Ha a te hajszálaid is megőszülnek, gyere akkor beszélgetni erről a befejezetlen dologról.
Miféle befejezetlen dologról?
A nőről. Hányszor mondja? Befejezetlen dolog a nő. Te most olyan vagy még mint a kiskakasok, amelyek villámgyorsan leteperik a tyúkokat, és utána kihúzzák a nyakukat, felmásznak a trágyadombra és kukorékolnak. Nem néznek a tyúkra, a tarajukra pislognak. Mit is értenének meg ők a szerelemből? Az Isten verné meg őket!
Kiköpött, utálattal, messzire nézett, mert nem akart felém fordulni.
Nos Zorbász – firtattam újra -, és Nyusza?
Zorbász messze nézett a tengerre.
Egy este – felelt – hazaértem, és nem találtam otthon. Elment. Biztosan egy jóképű baka járt akkortájt a faluban, azzal ment el. Elment! Majd megszakadt utána szívem, de hamar rendbe jött újra a becstelen. Láttál már olyan ezerszer megstoppolt vitorlát, piros, sárga, fekete rongyokkal, vastag madzaggal összevarrva, amely mégse szakad szét a legnagyobb viharban sem? Ilyen az én szívem is! Ezerszer összelyuggatott, toldozott-foldozott, legyűrhetetlen holmi. 
És nem haragudtál Nyuszára, Zorbász?
Mért haragudtam volna? Mondjál, amit akarsz, a nő valami más, jó uram, valami más, és nem ember. Miért haragudjak? A nő érthetetlen valami, és állami és vallási törvény hibázik. Nem szabad így viselkedni a nővel szemben, nem! Nagyon keményen viselkednek, jó uram, igazságtalanul. Én, ha módomban lenne törvényeket alkotni, mást szabnék ki a férfiakra és a nőkre. Tíz száz, ezer szabályt a férfira, ő a férfi, tehát kibírja. De egyet sem a nőre. Mert hányszor mondjam jó uram, a nő gyenge teremtés. Igyunk Nyusza egészségére, jó uram! A Nő egészségére! Adjon az isten nekünk, férfiaknak is észt!
Ivott, fölemelte kezét, hirtelen leengedte, mintha baltát tartana.
Vagy adjon észt – tette hozzá -, vagy jöjjön és metéljen meg!
Másképpen, figyelj ide, jó uram, én mondom neked: el vagyunk veszve!”

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.