Főoldal » Növekvő érdeklődés övezi a felsőfokú szakképzéseket

Növekvő érdeklődés övezi a felsőfokú szakképzéseket

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Miközben a felsőoktatásba jelentkezők száma az utóbbi két évben tíz százalékkal emelkedett meg, a felsőfokú szakképzések iránt 29 százalékkal nőtt meg az érdeklődés. Ezt a növekedést csak a mesterképzések tudták túlszárnyalni, viszont csak kettő- és ötszázalékos emelkedést számolhatnak el 2009 óta az alap és egységes, osztatlan képzések. “Évente 5-6 százalékkal jelentkeznek többen a felsőfokú szakképzésekre. Korábban lehetetlen volt úgy kommunikálni ezeket, hogy feltöltsék a helyeket” – fejtette ki dr. Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke március 31-én, amikor a jelentkezők számát jelentették be.

Alapképzésre 95.606, egységes, osztatlan képzésre 10.622, felsőfokú szakképzésre 8.842, mesterképzésre pedig 25.506 fő jelentkezett idén első helyen. A felsőfokú szakképzésekre négy százalékkal, 354 fővel többen adták be jelentkezési lapjukat 2011-ben, mint tavaly. Az érdeklődés az egy évvel ezelőttihez képest csak a mesterképzések esetében volt nagyobb: öt százalékkal többen jelentkeztek mesterképzésekre a 2010-es adatokhoz viszonyítva. Ehhez képest két-két százalékkal esett vissza az egységes, osztatlan és az alapképzések iránti érdeklődés. Hasonlóan csak a mesterképzések előzik meg a felsőfokú szakképzéseket akkor, ha az idei jelentkezők számát a 2009-es év adataival hasonlítjuk.
A felsőfokú szakképzések általában két évig tartó, szakmát adó tanfolyamok. A képzési szint előnye, hogy elvégzése után a munkaerőpiacon való elhelyezkedés, valamint a továbbtanulás is elképzelhető. A felsőfokú szakképzésben végzett hallgatók a tanfolyamért később plusz kreditpontokat kapnak, illetve jelentkezhetnek államilag támogatott képzésekre, azután is, hogy egy szintén államilag támogatott formában is működő képzésben tanultak. Annak ellenére, hogy a felsőfokú szakképzés befejezése után többféle útra is lehetőséget ad, kevesen jelentkeznek ezekre a képzésekre. Igaz, a jelentkezők létszáma emelkedik, a szeptembertől tízezer diák számára állami támogatással meghirdetett férőhelyeket aligha töltik majd fel a kilencezer főt el sem érő első helyes jelentkezői számmal.
2009-ben 2888 tanulóval többen jelölték meg összesen ezt a képzési szintet, mint egy évvel korábban, 2010-ben pedig már négyezerre rúgott a jelentkezési szám növekedése, azaz ebben az időszakban évente 17-20 százalékkal nőtt a jelentkezések száma. A legnépszerűbb szak az idegenforgalmi szakmenedzser, de sok a jelentkező a kereskedelmi szakmenedzser vagy a pénzügyi szakügyintéző szakokra is. 2008-ban ez a szám 5092, 2009-ben pedig 6846 volt, míg idén 8842 jelentkező jelölt meg első helyen felsőfokú szakképzést.
A jelentkezők számával párhuzamosan a felvettek létszáma is egyre nő. 2001-ben 1948 hallgatót vettek fel a képzésbe, 2010-ben már 13 292-en jutottak be. 2007-2008 között volt először több mint kétezres létszámnövekedés, ugyanis ekkor indult először keresztféléves képzés a felsőfokú szakképzések esetében, és ekkor már a pótfelvételizésre is lehetőség nyílt. A felsőfokú szakképzés végezhető nappali, esti, levelező és távoktatás munkarend szerint, illetve lehetőség van az államilag támogatott és a költségtérítéses finanszírozásra is. A legnépszerűbb a nappali, államilag támogatott képzés, míg az esti munkarendben tanulók száma általában egy százalék alatt van. A 2011 februárjában induló keresztféléves képzésekre összesen 1744-en jelentkeztek, és 919-en nyertek felvételt, ebből 883-an államilag támogatott képzésre jutottak be.
(Forrás: Oktatás Hivatal) (www.edupress.hu)  2011-04-20

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.