Főoldal » Nyári tábor – élet a fán

Nyári tábor – élet a fán

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A legtradicionálisabb lombház/treehouse-ok Pápua Új-Guinea-ban, a sziget délnyugati részén találhatóak. Az itt lakó bennszülöttek a fák tetejére építették a házaikat, mert igy tudtak a legjobban védekezni, ha megtámadták őket. Némelyik ház 40 m-es magasságban található.

Lombházakkal hazánkban leginkább a kertek végében összetákolt gyerekkuckókként találkozunk, pedig maga az alapötlet nem csak faerőd építésére alkalmas. Számos családi ház, hétvégi ház, sőt luxushotel épült már a fa tetején.

Pierre Jourdain két évvel ezelőtt érkezett Magyarországra. Kezdetben reklámfilmekben szerepelt, de Dobogókőn járva jött a nagy ötlet: Építsünk házat a fákra!
Fél évvel később kibérelt egy öthektáros erdőt a Börzsönyben, és hozzákezdett a 11 házból álló telep építéséhez. Tervei szerint 11 méter magasságban hidak kötik össze a házakat.
Tervei szerint lesz esővízzel működő zuhanyzó, környezetkímélő bioszappan és biovécé is. Végül egy öko-bio falu lesz, ahol lehet meditálni, összejönni, beszélgetni, alkotni, vagy egyszerűen csak gyönyörködni.
http://youtu.be/D8KaYrlCXiU
A német  Baumraum nevű cég lombházak|treehouse-k építésével és részbeni előregyártásával foglalkozik.
A németországi Heilbronn városka egy nagy körtefájára felhúzott épületük kizárólag fából készült, 3 méter magasságban lévő teraszáról pedig lenyűgöző kilátás nyílik a környező szőlőhegyekre. A kezelt fa ellenáll az időjárás viszontagságainak, a terasz pedig épp akkora, hogy elférjen rajta egy asztal, valamint néhány szék, így remek hely reggelikhez és hangulatos vacsorákhoz.
A TreeHouse Company nevéhez fűződnek a világ legnagyobb lombházai, többek között a 2005. januárjában a northumerland-i Alnwick Garden-ben megnyitott felépített óriási lombház. Alnwick Garden egy gyönyörűséges magánpark. Az épület magába foglal egy 120 férőhelyes éttermet, egy üzletet, két előadótermet és két magánebédlőt. Mindezt 16 élő hársfa köré építették. Nothumberland Grófja személyesen kérte fel a Napper Architects építészirodát, hogy az idelátogatóknak különleges lombházakat varázsoljanak a Parkba, amely lehetőséget biztosít tanításhoz, szórakozáshoz, étkezéshez és vásárláshoz.
A házak között széles fa átjárók és függő hidak találhatóak, az fő és melléképületek mindegyike kerekesszékkel is elérhető.

Készíthetünk mi is lombházat. Hogyan? A weblapon megtalálható a kivitelezés minden fázisa.

http://youtu.be/98h086DWLaY

További cikkek: Táborosok weboldala

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.