Főoldal » Nyári tábor – fessünk pólót!

Nyári tábor – fessünk pólót!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hogyan kell batikolni?
Vegyünk egy sima fehér pamut pólót! Az alábbiakban leírjuk, hogy az egyes technikákkal, milyen hatást érhetünk el.

1. vízszintes csíkok: megfogjuk a pólót a nyakánál és a spárgát körbe rákötjük, majd föntről lefelé haladva körbetekerjük az egész ruhadarabot és alul elkötjük a fonalat. Fontos, hogy jó erősen tekerjük és kössük meg, különben nem lesz szép a minta.
Ezután az összetekert pólót a festék dobozán feltüntetett módon és időre betesszük a festékbe.

2. körök: ebben az esetben kiterítjük magunk elé a pólót egy asztalra. Kiválasztjuk a helyet, hogy hová és mekkora kört szeretnénk. Megkeressük a képzeletbeli kör középpontját és ott felcsípjük az anyagot. Spárgával körbetekerjük az alakzat szélét. A kör ott fog kirajzolódni, ahol a kötél van. Ebben az esetben is fontos, hogy jó erősen kötözzünk. Természetesen egy pólóra több kisebb-nagyobb kört is rakhatunk. Ha mindet rákötöztük, jöhet a festék.
3. koncentrikus körök: az eljárás ugyanaz, mint a szimpla kör esetében. Először felkötözünk egy nagy kört, majd az így kapott fülecskét egymástól egyenlő távolságra még több helyen megkötjük. A legkisebb körbe belekötözhetünk egy követ, mert az is segít, hogy a minta szépen rajzolódjon ki.
4. függőleges csíkok: ez a minta a leginkább idő- és munkaigényes. Vastag cérnával kell a pólón függőleges csíkokat varrni. Kiválasztjuk a csíkot, amely mentén haladni akarunk, pár centi hosszan harmonika szerűen összehajtogatjuk az anyagot, majd jó erősen húzva a cérnát, egyik oldalról a másikra haladva egymáshoz varjuk a gyűrődéseket. Ahhoz, hogy ez a minta jól látszon, nagyon erősen és aprólékosan kell varrni, különben a festék beszivárog a ráncok közé és ott is megfesti az anyagot.

5. szabályos vonalak: most használhatjuk fel a fadarabokat. A befestendő felületet szépen, szabályosan összehajtogatjuk akkorára amekkorák a fadarabjaink. Az összehajtott részt beszorítjuk a két fa közé és azokat spárgával áttekerjük, egymáshoz rögzítjük. Ez a módszer jól alkalmazható zsebkendő, póló ujja vagy alja, abrosz festésekor.
6. ötvözés: ezeket a technikákat természetesen ötvözni, keverni is lehet. Például, ha több kört már rákötöztünk az anyagra az egészet áttekerhetjük spárgával.
A függőleges csíkokba kötözhetünk bele kisebb köröket, a varrást eldolgozzuk majd a kör másik oldalán folytatjuk.
7. színes batikolás: ahogy a mintákat, úgy a színeket is lehet keverni, variálni. Megtehetjük, hogy a póló alját például pirosba, de a tetejét kékbe mártjuk bele. Egyszerűen nem nyomjuk az egész anyagot bele a festékbe hanem a felét hagyjuk kilógni, majd azt később egy másik színbe rakjuk.
A póló három színű lesz, ha kötözünk rá mintákat, megfestjük, majd átkötözzük és egy másik színbe is belerakjuk.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.