Főoldal » OKJ-s szakképesítések: légiutas-kísérő

OKJ-s szakképesítések: légiutas-kísérő

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A légiutas-kísérő munkája során aktívan vesz részt a járat-megbeszéléseken, egyeztet a pilótákkal. Átveszi a repülőgép biztonsági berendezéseit, a fedélzeti ellátmányt, eszközöket. Ellenőrzi a fedélzet tisztaságát, előkészíti a fedélzeti kommunikácós eszközöket. Konyhai előkészületeket végez, a rampaszolgálattól iratokat vesz át. Segíti az utasokat az elhelyezkedésben, felkészíti a vészkijárati ablak melletti utast.

Felszállás előtt az ajtókat bezárja, élesíti a vészcsúszdákat. Felszállás előtt, gurulás közben, biztonsági bemutatót tart/vetít. Ellenőrzi a biztonsági övek becsatolását, üléseket, asztalokat, csomagokat, a mobil telefonok kikapcsolását.

Rögzíti a konyhai eszközöket, áramtalanít, ellenőrzi a mosdókat, csökkenti a világítást a kabinban.
Jelenti a kapitánynak, hogy a kabin fel/leszállásra kész,felveszi a kapcsolatot, és folyamatos kapcsolatot tart a pilótákkal. Előkészül a fedélzeti kiszolgálásra, ellátja az utasokat étellel, itallal.

Összegyűjti a tálcákat, a poharakat, a hulladékot, a desztinációtól függően az utasokkal okmányokat állíttat ki, folyamatosan jelen van a kabinban, leltározza a készletet.

Gurulás közben ügyel arra, hogy az utasok a helyükön maradjanak, a személyzet nevében elköszön az utasoktól, feloldja a csúszdák élesítését.

Engedélyt kér az ajtó nyitására, kinyitja az ajtót, átnézi a kabint (idegen tárgy, biztonsági eszközök megléte).
Felügyeli a takarítók munkáját/takarít, külföldön felkészül a visszaútra.

Uniós országokbéli külállomásokon biztonsági ellenőrzést végez, fertőtleníti a kabint (járványveszély esetén). Készenlétben áll a tankolásnál “utasokkal a fedélzeten”.

Felkészíti az utasokat a kényszerleszállásra, vezényli a személyzetet (vészhelyzeti check list alapján).

Kabinnyomás csökkenése esetén felszólítja az utasokat az oxigénmaszk használatára, a talált bomba hatásainak csökkentése érdekében intézkedik a kapitány utasítása alapján. Folyamatosan tájékoztat a pillanatnyi helyzetnek megfelelően.

Jelentkezik a munkavégzésre (egyenruha, okmányok), felkészül a vészhelyzeti és a biztonsági ismeretekből.

Jelenti a kapitánynak, hogy előkészítette a járatot, üdvözli az utasokat, ellenőrzi a beszállókártyát.
Rendkívüli kéréseket teljesít, segédkezik a csomagok biztonságos elhelyezésénél.

Átveszi és egyezteti az utaslistát, megszámolja az utasokat, jelenti a kapitánynak, tájékoztatja az utasokat, kezeli a szórakoztató elektronikai eszközöket.

Megoldja a váratlanul felmerült problémákat, segíti az utasokat a kiszállásnál. Adminisztrál, elszámol, visszaír, plombáz. Tájékoztatja, megnyugtatja az utasokat (késés, kitérő reptérre leszállás, késleltetett leszállás esetén stb.).

A rendkívüli csomagellenőrzésnél segítséget nyújt.
Tájékoztat és segítséget nyújt az utasoknak tranzitálásnál. Segíti a speciális utasokat (kísérő nélküli gyermek, csecsemő, fogyatékkal élők, deportáltak). A renitens utast kezeli kommunikációs eszközökkel, elsősegélyt nyújt, menekíti az utasokat.

Tűz észlelése esetén tájékoztat, olt, ellenőriz. Passzívan együttműködik a terroristával. Tartalék-szolgálatot teljesít, továbbképzésen, orvosi vizsgálatokon vesz részt.

Karbantartja a formaruháját és a dokumentumait. A havi beosztást betartja, és a változást nyomon követi.

Ha érdekel a képzés, jelentkezz most a 2011/2012-es tanévre: www.comenius.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.