Főoldal » OKJ-s szakképesítések: vámügyintéző

OKJ-s szakképesítések: vámügyintéző

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A vámügyintéző vámszakmai feladatokat, a vámjogszabályokban előírt feladatokat végez. Kezdeményezi a vámeljárásokat, a vámjogszabályok által biztosított mentességeket vagy visszatérítést.

Intézkedik az áruk vámjogi sorsának rendezése érdekében, kiállítja a vámeljárás lefolytatásához szükséges árunyilatkozatot, beszerzi a vámeljárás lefolytatásához szükséges egyéb okmányokat.

Biztosítja és kiegyenlíti a vámtartozást, betartja az engedélyezési eljárással kapcsolatos jogszabályi előírásokat, biztosítja a vámfelügyelet megvalósítását.

Közreműködik a vámigazgatási eljárások lefolytatása során, megbízás alapján képviseleti feladatokat lát el, a vámhatóság által elfogadott informatikai rendszereket használja.

Kiállítja a biztosítéknyújtáshoz szükséges okmányokat, a nemzetközi vámokmányokat, felel a vámraktár rendeltetésszerű használatáért, a vámudvarok szabályszerű üzemeltetéséért.

Közreműködik az exporttámogatott termékek fizikai ellenőrzése során, kiállítja az export-visszatérítéshez kapcsolódó okmányokat, érvényesíti a vámeljáráshoz kapcsolódó jogorvoslati rendszert.

Meghatározza az áruk származását és vámértékét, vizsgálja az áruk származását és eredetét, a nem közösségi áruk vámértékét. Igazolja az áruk származását és státuszát, közreműködik a származás utólagos megerősítése során.

Benyújtja az eljáráshoz szükséges okmányokat, a származási szabályokat érvényesíti a vámeljárások során. Érvényesíti az EU vámuniós szerződéseiben foglaltakat, kötelező tarifális felvilágosítással kapcsolatos feladatokat lát el.

Közreműködik a fizikai áruvizsgálatnál, a mintavételnél. Alkalmazza a kiviteli eljárás szabályait.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.