Főoldal » Olvasói hozzászólás a pelenkázás oktatása okán

Olvasói hozzászólás a pelenkázás oktatása okán

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szombaton íródott “Szorzótábla pelenkában” bejegyzésemre egy általam tisztelt pedagógus megjegyzést fűzött. Úgy érzem, hogy véleménye “vágatlanul” megér egy tiszta lapot.

“A könyvalapú tudásra épülő, elmagyarázom, feladom, kikérdezem ritmusú oktatásnak már régen meg kellett volna változnia, de legalábbis a változásra régen fel kellett volna készülnie. Soha nem volt még ekkora szakadék az oktató és az oktatottak között, mert a net, az okos telefonok mobil kézikönyvtárként állnak szinte mindenki rendelkezésére. De megjelent egy nagyobb veszély, az információáradat, melyben együtt hömpölyög az értékes és értéktelen, a gagyi és a veszélyes. ebben a még soha át nem élt helyzetben a tanárok feladata lenne megtanítani a szelektálást, a véleményalkotást, az érvelést. Maga a “tananyag” úgyis bárhol megtalálható. Bizony, európai nagyképűség ide vagy oda, a vitatkozós amerikai típusú órákra lenne szükség. Erre a tanári gárda se felkészülve, se felkészítve. húzzák is az időt egy konzervatív oktatási forma végső kimúlásáig.

 

Nem tartom szerencsésnek a mindenki tanuljon mindent, és ezt számon is kérik tőle metódust. A humán érdeklődésű tanuljon abból többet, ő majd úgyis megtanul kívülről verset, idézetet, dátumot, mert érdekli. De hadd számoljon már számológéppel, ami a rendelkezésére áll. A természettudományos érdeklődésű tanuljon abból többet, akkor is, ha nemcsak kémiai képletet – de ha szüksége van rá – József Attila életrajzát is a neten nézi meg. De mindenkinek meg kell tanulnia érvelni, a véleményét megvédeni, alátámasztani, mert a felnőtt életében erre mindennap szüksége lesz. Ha a véleményütköztető órák érdekesek, – és a tanár is felkészült – óhatatlanul szóba kerül morál, erkölcs, hazaszeretet stb. Irodalmat, történelmet ezek nélkül tanítani sem lehetne, de az a száraz anyag amelyik a tankönyvekben található, érzelmi befogadásra alkalmatlan.

 

Persze léteznek különlegességek is (ez már nem annyira komoly). Az egyik barátnőm diplomata iskolába járt, Angolul és franciául folyt az oktatás, amitől még nem ájulnék el, de főzött mint egy Isten, varrt mint egy angyal, kötött, szőtt stb., mert arra készítették fel, hogy bármilyen állomáshelyre, bármilyen körülmények közé kerülhet.”

GYGY

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.