Főoldal » Oroszok – született coachok?

Oroszok – született coachok?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Érdekes cikket olvastam a GEO magazinban. Magából a címből még nem sok érdekes derült ki, hiszen az “csak” annyit mondott, hogy “Az oroszok konstruktívak”. Na jó, de miben? 

Aztán tovább olvasva ezt is megtudtam: a stressz- és problémakezelésben. 

A cikkíró onnan indul, hogy az oroszok sokkal tépelődőbb típusúak. Mintapélda erre Dosztojevszkij egész életműve. Vajon tényleg létezik az az egyébként az író által is sokat emlegetett különlegesség az orosz lélekben?

Nos, tudósok szerint igen. És ez a különlegesség éppen abban a szemléletben rejlik, ahogy az oroszok a problémáikkal foglalkoznak: nem elemzik őket, mint pl. az amerikaiak (sokszor pszichológus segítségével, aik hivatalból a mélyére ásnak minden problémának), hanem tépelődnek rajtuk – méghozzá úgy, hogy kissé hátrébb lépnek attól. A legtöbb orosz ugyanis egy harmadik fél szemszögéből tekint rá a problémáira, így ezzel három dolgot is egészen biztosan elérnek:

  • valamelyest eltávolodnak a problémától, így sokkal kevésbé stresszelik magukat rajta
  • sokkal objektívebben képesek a saját szerepüket is megítélni az adott szituban
  • képesek alapvetően pozitívan értékelni a negatív érzelmeikre történő koncentrálást.

Akárhogy is nézem, ez a látásmód tipikusan a coachok sajátja. Az első, amit egészen biztosan minden coach megtanul, hogy a problémát más megvilágításba kell helyezni az ügyfél számára. 

Lehet, hogy az oroszok a “balsaja dusá”-val született coachok? (Akinek van orosz ismerőse, az tegye meg, hogy megírja kommentben, összevág-e az én benyomásom az ő tapasztalatával.) 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.