Főoldal » Ovisok városkája

Ovisok városkája

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Közel egy évtizede vehették birtokba a „Királyok városának” egyik óvodájának apró polgárai a „Kölyökváros – Görbe utca” elnevezésű szerepjáték városkát.

Az országban egyedülálló kezdeményezés egyedi pedagógiai módszernek bizonyul.

A szabadban megvalósuló szerepjátéknak különös jelentősége van. A megnövekedett tér a gyermekeket tartalmában és színvonalában más jellegű tevékenységre ösztönzi, mint a csoportszoba szűkebb tere.

A „Kölyökváros” kialakításánál az a cél vezérelte a pedagógusokat, hogy a mozgásfejlesztő udvari játékok mellett a sokszínű, változatos, személyiségformáló szerepjátszásra is kínáljanak lehetőséget. A „városban” a gyermek olyan épületekkel találkozik, amelyeket a mindennapi életében már megfigyelhetett, s amelyek működésével kapcsolatban élményei lehetnek.

Az élethelyzetekbe való beleélést segíti egy viszonylag kis térben létrehozott építmény együttes, melyben helyet kap: egy-egy iskola, tejivó- kakaóbár, ABC áruház, benzinkút autószerelő műhellyel, egészségbolt, fitotéka, szépségszalon (fodrász és kozmetika) zöldség- gyümölcs- virágüzlet.

 A házak a gyermekek méreteihez igazodva készültek. A foglalkozások során lehetőség nyílik egyszerre több gyerek együttjátszására, szerepek gyakorlására.

A városka megnyitóján a gyerekek bemutatták a közönségnek a házak „funkcióit” a drámapedagógia gazdag eszköztárának segítségével.. Az óvodás polgármesterek ünnepélyesen átvették a város kulcsát és a városka zászlajának felvonásával a gyerekek birtokukba vehették színes birodalmukat.

A „Kölyökváros- Görbe utca” működtetése során többirányú – kiemelkedően fontos – nevelési területeket érint. Többek között:

környezetvédelem–a városka parkjának gondozása

        közlekedésre nevelés– a KRESZ pálya területén a helyes közlekedés   szabályainak megismertetése és gyakorlása

        egészséges életmódra nevelés– helyes táplálkozás szokásainak kialakítása,  gyakorlása, az egészségboltban biotermékek, gyógynövények,  

        egészséges   táplálékok „árusítása”

Pedagógiai szerepe:

A tanítás-tanulási folyamat egy hagyományostól eltérő módszeréről van szó, amikor nem verbális módon folyik a készség és képességfejlesztés, hanem megjelenítés, utánzás formájában, a játék segítségével. A szerepjátékok cselekvést és aktív részvételt kívánnak a gyerekektől, szabályok és keretek között zajlanak.

A valóságos és fiktív helyzetek között váltakozva a gyermek mindig tudja, hogy játszik, s bármikor kiléphet belőle. Ugyanakkor teljes átéléssel, felszabadultan, örömmel és félelem nélkül tevékenykedve nagyon is komolyan veszi a játékot.

A „Kölyökváros” valóságot utánzó, természetes alapanyagú, esztétikus és változatos tárgyi környezetével még vonzóbbá teszi a felnőtt életet utánzó cselekvések, szerepjátékok végzését a gyermekek számára. Természetes élethelyzetekben ad lehetőséget egyéni tapasztalatok, élmények gyűjtésére, összefüggések felismerésére.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.