Főoldal » Pedagógus hitvallásom

Pedagógus hitvallásom

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Annak, aki a tanári pályát választotta, nagy a felelőssége abban, hogy helyesen és reálisan ítélte-e meg önmagát, mert nem pusztán a saját életéért felelős a döntés megszületése után, hanem azokért a gyerekekért is, akik tanárként kapcsolatba kerülnek vele. Mit jelenthet a pálya fogalma? Lehet szakma, hivatás, vagy életpálya. Hivatalosan természetesen ez egy „szakma”, egy speciális munka, amihez kapcsolódnak specifikus tudományok, tudományterületek. Hivatás is, hiszen a szó magában hordozza az elhivatottságot valami iránt. De leginkább életpálya, mert magába foglalja a szakmát és az elhivatottságot is. Egy életpálya, amiben nem az a fontos, hogy hány évet töltünk el benne, hanem az, hogy milyen tartalommal töltjük meg azt. Ahhoz, hogy hatni tudjunk, nekünk, magunknak kell hordoznunk a tartalmakat, értékeket, gondolatokat, tapasztalatokat, érzéseket. Ahhoz, hogy hatni tudjunk, lépést kell tartani a fejlődéssel pályánk minden területén. Nyitottnak kell lennünk az újításokra, kísérleteznünk kell azok elsajátításában, próbálkozni kell az alkalmazással, és ha valami nem sikerül, tudnunk kell önreflexiót alkalmazni és újra és újra kísérletezni. Meg kell ismernünk a gyerekeket, a hozzájuk vezető utat, felismernünk értékeiket, fejleszteni azokat, terelgetni a helyes úton, miközben mi is példát mutatunk. A mai gyerekeknek már nem lehet megtanítani a világot, sokkal inkább megmutatni, hogy miként tudják azt folyamatosan tanulni.

 

„ Az iskola dolga, hogy megtanítassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk, és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni.”                                    (Szent-Györgyi Albert)

 

 

 

 

Forrás: Karnis Gabriella: A jelenkori paradigmaváltás az andragógus szemével (szakdolgozat)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.