Főoldal » Pedagógusok egymásért

Pedagógusok egymásért

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

„- Tessék szépen együtt játszani! Miért nem egyeztek meg Katikával?”

– ehhez hasonló mondatokat bizonyára a legtöbb pedagóguskolléga már feltett az egymással nem egyező diákoknak.

Azonban ha mi pedagógusok jobban belegondolunk, nem minden kollegával tudunk nap mint nap együtt dolgozni……..Pedig tudni kellene!
A hatékony pedagógiai folyamat részének szükséges lenni a pedagógusok egymás közötti nyílt, őszinte, kulturált kommunikációja.

A pedagógus példa az őt körülvevő gyereksereg számára. Észrevétlenül figyelik minden mozdulatát. Konfliktus esetén a pedagógus szemére vethetik, hogy miért egyezzenek ők az osztálytársukkal, ha a szeretett tanítójuk sem egyezik a másik évfolyam tanítójával…

Igazuk lehet!

Emberek vagyunk, könnyen védekezhetünk ezzel a kijelentéssel. Mindenkinek lehet rossz napja, nem szerethetünk mindenkit, viszont tudnunk kell embertársainkkal, mint emberekkel és kollégákkal együtt működni.

Hallottam már olyan megtörtént esetről, hogy az egyik kolléga a másik kollégáról beszélt a diákokkal.

 

Ez a fajta viselkedés nem csak etikailag helytelen, de szakmailag sem helyén való!

Etikailag azért nem, mert evidensnek kell lenni, hogy nem beszélünk ki senkit sem a háta mögött. Szakmailag pedig azért, mert a pletykálással azt üzenjük a diákoknak: nem tiszteljük a kollégánkat; pletykálni nem bűn; nem beszélve az időpocsékolásról, amit a tananyagtól veszünk el.

 

Mit tehetünk, ha a gyerekek  egyik kollégánkról tesznek vagy tennének fel kérdéseket?

Először is mondjuk azt a gyerekeknek, hogy a kérdéseket bátran tegyék fel a kollégának! Abban az esetben, amikor tőlünk szeretnének információt kicsikarni, kizárólag dicsérő szavak hagyják el szánkat, még akkor is, ha kollégánkkal nem jövünk ki a legjobban. Egymás tiszteletét ne felejtsük el semmilyen helyzetben sem!

            A gyerekek „radara” megérzi, melyik kollégák között húzódik feszültség és ezt a feszültséget gerjeszthetik kíváncsiskodásaikkal, ha teret engedünk nekik.        

Igyekezzünk rendezni esetleges problémáinkat egymással és ügyeljünk arra, hogy a meghúzódó feszültségből ne érezzenek semmit sem a gyerekek!

 

Kedves Kollégák nem szerethetünk mindenkit, viszont tisztelni minden embertársunkat szükséges!

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.