Főoldal » Pénzügyek kicsiben – 1. rész

Pénzügyek kicsiben – 1. rész

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Anno, amikor még a Személyes Pénzügyi Rendszer® leckéit írtam ezen a blogon, az egyik leckénél kaptam egy olyan kérdést, hogy mindez nagyon szép és jó, amiket írok, de mihez kezdjen az az érdeklődő, aki szinte a nulláról indul – és nemcsak tudásban, hanem anyagiakban is? Hogyan működnek a nagyratörő pénzügyek kicsiben? 

Bár a mai napig is le merném tenni a nagy esküt, hogy ez már akkor is benne volt a Személyes Pénzügyi Rendszer® leckéiben, levontam a hozzászólásból a tanulságot: ezzel a témakörrel külön is foglalkozni kell. Ezért most újabb sorozatot indítok itt a nagy nyári punnyadásban. Megdolgoztatom a szürkeállományodat, hogy mire itt az ősz, addigra tudd, hogyan néznek ki a pénzügyek kicsiben. 

Pénzügyek kicsiben – alapozó pénzügyi leckék…

…azoknak, akik szerint sem elég tudásuk, sem elég pénzük nincsen ahhoz, hogy félre tudjanak tenni. Nekik szánom ezt a néhány hetes minitréninget. És elsősorban nekik szeretném bebizonyítani, hogy tévednek. Egy dologban biztosan.

Hogy nem keresnek eleget ahhoz, hogy megtakarítsanak. 

Mert akármilyen kevés is a bevétel, megtakarítani lehet. (És kell is. Különben nem lesz változás.)

Azt nem ígérem, hogy aki ilyen szerény körülmények között él, annak baromi egyszerű lesz mindezt véghez vinni. De nem lehetetlen. Van olyan ügyfelem (őt szívjóságból, jótékonysági alapon látom el tanácsokkal), aki időnként még most is azt mondja, hogy minden vágya egy tojásrántotta a zsíroskenyér helyett (micsoda luxus!), de azt is mondja, hogy végre stabilan tudja tartani a pénzügyeit, a tartozásait folyamatosan törleszti – legyen az közüzemi, vagy hiteltartozás), tehát ha lassan is, de fogynak a kötelezettségek. Ez pedig ahhoz képest, amilyen kilátástalan helyzetből indult, nagy előrelépés. És már tudja, hogy ha a tartozásoktól megszabadult, akkor amit most mág erre fordít, az mind megtakarítás lesz! Még nincs neki, de már tudja, honnan lesz! És ez baromi megnyugtató tudat ám neki! Neki, aki életében sem látott hosszabb ideig pénzt a kezében, mert mindig elfolyt valamire, most elmondhatja magáról, hogy még fizeti ugyan a pénzügyi felkészületlensége árát, de közben meg is tanulta, hogy milyenek a pénzügyek kicsiben. Ezért már azt is látja, hogy lesznek ezek a pénzügyek nagyobbak is.

Hát ezért fontos, hogy megtanuld a pénzügyek kicsiben történő kezelését! Mert ez lesz az alapja annak, hogy egyszer legyenek nagyban is pénzügyeid. :D

(Természetesen ezt az ügyfelemet felkértem, hogy ha elértük a célunkat, azaz ledolgozta a tartozásait, és megvan a számláján az első félretett összeg is, akkor saját maga számol be itt a blogon, milyenek is a pénzügyek kicsiben, hogyan mászott ki a gödörből.)

Honnan kezdd a pénzügyek ráncba szedését? 

Legfelül.

A fejedben.


A pénzügyek soha nem egy alulról jövő kezdeményezés. Ritkán uralkodik benne demokrácia. A pénzügyek az a terület, ahol a célok és a motiváció diktatúrája érvényesül. Különösen akkor, ha kicsiben kezded. Ha Neked is azok a mindennapos gondjaid, hogy hónapról hónapra élsz, mert következő fizetésre már nem marad semmilyen tartalékod. Itt tényleg kell az eltökéltség. Hogy nyelvészetileg van-e a kettőnek köze egymáshoz azt nem tudom, de az eltökéltség azt jelenti, hogy nincs tökölés: kitartasz. Vasakarattal. MOST nincs olyan, hogy megveszek egy kis csokit/kávét/cigit, stb., mert ennyi azért mégis jár, mert egyszer élek, mégsem lehet, hogy ennyi szenvedés után semmit se élvezhessek. MOST nincs önsajnálat, kifogás, Magaddal szembeni engedékenység.

Miért?

Mert különben később is csak az lesz, ami most van. Abból meg már MOST eleged van.

Ha viszont kicsit összeszorítod a fogadat, akkor belátható időn belül van csoki/cigi/kávé, stb., amit megérdemelsz.

Ez a kitartás az első befektetésed a jövőbeli jólétedbe, a jövőbeli pénzügyeidbe. 

A pénzügyi intelligencia ott kezdődik, hogy van célod, aminek képes sok mindent alárendelni, hogy el is érd. Vagyis meg is valósítod.

A pénzügyi intelligencia jutalma pedig egy nagy meglepi…

…menet közben fogsz ugyanis rájönni, hogy azért, mert néhány dologról lemondtál, vagy inkább csak elhalasztottad őket, nem is fogod olyan nagyon érezni, hogy sokat romlott volna az eddig sem túl rózsás pénzügyi színvonalad.

Első lecke azoknak, akik a pénzügyeket kicsiben intézik (még)

Legyen célod, és amellett tarts ki!

Második lecke azoknak, akik a pénzügyeket kicsiben intézik (még)

A célod mellé legyen terved is! Leírva! És aztán tartsd is Magad hozzá!

Harmadik lecke azoknak, akik a pénzügyeket kicsiben intézik (még)

A megtakarítás legyen szokás! 

Nem az a nagy lényeg, hogy mennyit teszel félre, hanem az, hogy ezt minden hónapban tedd meg! És építsd is bele a tervedbe.

Hogy ezt hogyan teheted meg, arról majd jövő héten lesz szó.

Tetszik? Oszd meg! Tiltakozol? Akkor küldj egy kommentet! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös a saját pénzügyeid iránt!!!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.