Főoldal » Pet palack kupak mint fejlesztő eszköz

Pet palack kupak mint fejlesztő eszköz

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

      Talán meg sem gondolnánk, hogy a pet kupak mi mindenre használható,ha nem kapnánk számtalan ötletet ismerőseinktől vagy az interneten böngészve nem bukkanánk hasznos, környezettudatos felhasználási módjaira.

Bejegyzésemben igyekszem bemutatni, hogyan is fejlesztheti csemetéinket a minden háztartásban megtalálható és egyre csak gyűjthető műanyag.

Szerencsések vagyunk, hogy a kupakok nem okoznak különösebb balesetveszélyt a gyermekek számára, így tudunk velük “játszani”. Az is szerencsés eset, hogy  majdnem mindenféle színben megtalálható, így kedvünk és igényünk szerint gyűjthetjük a fejlesztéshez. Még valami , ami nem elhagyagolható szempont a gyűjtés során, az, hogy nem kell sokat várni és néhány darab már akad kezünkben a kupakok közül, mivel nagyon sok italon megtalálható a műanyag darab.:) Gyűjtésbe bevonhatjuk magukat a gyereket is, ne féljünk segítséget kérni tőlük!

Lássuk  a fejlesztésre  és egyben mókára szánt ötleteket:

– Előkészületek során válogassuk szét a kupakokat(lehet a szempont: szín, méret, akár díszítése szerint)

-Döntsük el, hogy melyik kupakok vagy kupakhalmot, mire fogjuk használni( ragaszthatunk rájuk számokat, betűket, formákat, képeket), tegyük a csoportosítás szerint zacskókba

Kezdődhet a fejlesztő játék!

1.Játsszunk a színekkel!

Kérdezzük meg hányféle színű kupakunk van. Majd szórjuk szét a kupakokat a gyerekek előtt. Ezután kérjük meg , hogy válogassa szét színek szerint.Kérhetjük például azt is, hogy bizonyos darab számú Xszínű kupakot tegyen balra és bizonyos számú Yszínű kupakot jobbra. Mennyiből van több vagy melyikből lesz kevesebb? A reláció fogalmát mélyíthetjük, matematikát gyakorolhatunk, a színfogalmak fejlesztésén túl.

2.Szimbólum kereső

A szimbólumokkal ellátott kupakokat mintakirakásra is használhatjuk. Rakjunk ki néhány kupakot, pl. csillag, szív, csillag. Kérjük meg a gyereket, hogy folytassa a sort. A megkezdett sorok folytatásánál egyszerűbb feladat, amikor  kirakott mintákat másolja a gyermek.  A  feladatnak a nehezítése, ha az általunk kirakott sort letakarjuk, és a gyermeknek emlékezettből kell kiraknia ugyanazt. A sorozatképzést, emlékezetet fejleszthetjük a finommotorikai koordináció, figyelem , gondolkodás mellett.

3.Betűzd!

A betűkkel ellátott kupakok segítségül szolgálhatnak az ABC betűinek megtanulásához, illetve szavak képzéséhez. A kihúzott betűkből értelmes szavakat kell kitalálnia a gyermeknek. Lehet ennél a játékblokknál azt is játszani, hogy azzal a betűvel kell szót alkotnia , amit kihúzott, ebben az esetben csak egy kupakot húz ki a gyermek , nem pedig többet. Készülhet szókígyó , amikor sorba megy a húzás és minden gyermek kirak egy értelmes szót, természetesen úgy, hogy folytatja a megkezdett szót( pl. apa-anya-alma-alom-madár-rák stb.) A szókincsbővítésen túl, a gondolkodás, figyelem, emlékezet, finommotorika fejleszthető.

4.Alkoss egy képet!

Nagyon szép és felismerhető képek születhetnek pet kupakokból. Arra az egyre ajánlott figyelni, hogy az adott képhez szükséges kupakokból álljon rendelkezésre nagyobb mennyiség. Én tavaly télapót raktam ki a gyerekekkel pet kupakokból, idén mindenki kirakja  a maga kis hóemberét egy fekete kartonra. Ebben az esetben annyi még a dolgunk, hogy egy erősebb fajta ragasztót kell előkészíteni, hogy a kupakok ragadjanak a papírhoz.Esztétikai nevelés, kreativiás, figyelem, gondolkodás fejlesztése garantált az alkotás közben.

Amit még fejlesztünk és az egyik központja a bejegyzésnek maga az újrahasznosítás, arra való nevelés, környezettudatos életmód kialakítása, takarékosságra való nevelés fejlesztése mellett ne feledjük a családi nevelést(ha otthon végezzük a játékokat),de a csapatmunka  élménye garantáltan nem marad majd el!

Ha pedig nem akarunk játékot gyártani a kupakokból le is adhatjuk őket különböző gyűjtőpontokon, védve ezzel is környzetünket!:)

Kupakok gyűjtésére fel!

Bejegyzés forrásötlete, saját gondolataimmal kiegészítve:

http://tanuloszoba.blog.hu/2011/10/30/jatek_muanyag_kupakokkal

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.