Főoldal » Piacképes szakmát akarsz?

Piacképes szakmát akarsz?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

Milyen szakmára lesz igény hosszú távon, hol lehet jól keresni, és mi kell a szaktudáson kívül? Több ezer álláshirdetést tanulmányoztunk, számos álláspiaci előrejelzést vettünk nagyító alá. Beszéltünk több tucat személyzeti és iparági szakemberrel , mindezek alapján állítottuk össze listánkat a 25 nyerő szakmáról.

Ki ne szeretne nyerő szakmában dolgozni? A kérdés csak az, mi számít annak. Ha munkavállalókat kérdezünk erről, a válaszok közt szerepel: amit jól megfizetnek, ami hosszú távon is keresett még külföldön is, és viszonylag gyorsan kitanulható. Mindezt mérlegelve állítottuk össze a legjobb szakmák 25-ös listáját. Ám ne feledjük: a legjobbak minden szakterületen kapósak, meglelik számításukat , bár ez a megállapítás csak kevesekre vonatkozik.

Nyelv nélkül sehova!

Érdemes azt is leszögezni, hogy egy nyerő szakma kitanulása önmagában még nem jelent garanciát a gyors elhelyezkedésre és a csúcsfizetésre.

Multinacionális céghez elképzelhetetlen a bejutás egy nyelv – többnyire az angol – magas szintű ismerete nélkül. Jó befektetés egy másik nyelvet is megtanulni: németet, spanyolt, franciát, elszántabbaknak a kínait. Hazai tulajdonú vállalkozásoknál elég lehet a magyar, de ha a cégnek vannak külföldi partnerei, exportál, vagy idővel tovább akarunk lépni, már kell a nyelvtudás. Enélkül nem csak az álláskínálat szűkebb, hanem a fizetés is: le kell mondanunk bruttó 30-100 ezer forintról.

Ki költözik?

Ügyfélkapcsolattal vagy csapatmunkával járó állásoknál dönthetnek a személyes képességek is. Ide tartozik a jó kommunikáció, a rámenősség, az ügyfélközpontú hozzáállás, a stressz- és monotóniatűrés, a konfliktuskezelés, a jó előadókészség. Ezeket nehéz gyorsan fejleszteni, ám vállalati tréningeken, a munkában töltött évek során tudatosan javíthatók. Megkönnyíti még az elhelyezkedést, ha egy állásért hajlandók vagyunk elköltözni.

A 25-ös listánkon szereplő szakmák egy része vállalkozói formában is művelhető : gondoljunk csak a biztonságtechnikára, a könyvelésre, a pénzügyi tanácsadásra, a CNC-fémmegmunkálásra, a fejvadászatra vagy a szállítmányozásra.

Nem feledkeztünk meg a másik oldalról sem, tehát azokról a szakmákról, ahol nagy a túlképzés, alig van állásajánlat és trendfordulóval sem számolunk ,ilyen egyebek mellett a kommunikáció, a művelődésszervezés, a bölcsész tanári munkák. Aki itt végzett és nincs munkája, a nyerő szakmák között talál olyat, ahol fontosak az említett személyes képességek. Például bölcsészként vagy jogi diplomával a fejvadászat, az értékesítés, egy multinacionális cég ügyfélszolgálati központja tartozhat ebbe a körbe. Sőt, jogi diplomával és nyelvtudással az EU intézményeibe sem lehetetlen a bejutás.

1. Villamosmérnök, gépészmérnök

Az utóbbi tíz év sztárszakmái főként az autóipar viszszaesése miatt vesztettek régi fényükből, mégis jó befektetés kitanulni hosszú távon. Filáj Gábor, a személyzeti tanácsadó Tesk operatív vezetője úgy tapasztalja, az utóbbi hónapokban már élénkült a kereslet irántuk, ugyanis több nyugat-európai autóipari beszállító Magyarországra helyezte át munkahelyeinek egy részét, és a Mercedes kecskeméti beruházása is jó hatású.

„Nagyobb lett a konkurencia az álláskeresők körében, így a cégek növelték az elvárásokat. Már két nyelvet – angolt és németet – kérnek legalább középfokú szinten, és inkább 1-2 éves tapasztalattal rendelkezőket vesznek fel, mintsem pályakezdőket ” mondja Filáj Gábor Emellett nem szabad elfelejteni, hogy Magyarország az elektronikai gyártásban régiós éllovas, elég csak olyan multikat említeni, mint a Jabil, a Sanmina, az Elcoteq, a Flextronics vagy a Foxconn.

Ennyi kereshető: 200- 220 ezer forint (kezdő villamosmérnök), 180 -200 ezer forint (kezdő gépészmérnök).

2. Informatikus

„Továbbra is az egyik legjobb befektetés informatikusnak tanulni. Kevéssé érintette a válság a számítógépes programozókat. A C++, a .Net, a Java programozókat továbbra is keresik a cégek. Elég lehet az egyetemi alapdiploma, a bsc, ha ez gyakorlati tapasztalattal társul. Egy álláshirdetésre sok jelentkezést kapunk, de elég vegyes a pályázói kínálat”  fogalmaz Filáj Gábor. Az informatikára jellemző, hogy a pályakezdői kereset 200 ezer forint körüli, viszont a többi szakmával ellentétben gyorsabban nő. Vonzerő még a külföldi karrier és a hazainál magasabb fizetés.

Ennyi kereshető: 200- 250 ezer forint (kezdőként), 4-5 év múlva: 600 -700 ezer forint.

Ahol tanulható: műszaki főiskolák, egyetemek.

3. Könyvelő

Továbbra is az egyik legkeresettebb szakmának számít, amelyre a válság sem igazán hatott. Pályakezdőként két út kínálkozik: vagy cégnél a magyar számviteli szabályok szerint dolgozni vagy üzlettámogató központban (angolul: shared service center) könyvelni, általában nem magyar standardok szerint. Szakmai tapasztalattal és nyelvtudással jelentősen nőnek az elhelyezkedési esélyek. Magyar tulajdonú cégeknél ritkábban kell az angol, viszont itt a keresetek is alacsonyabbak.

Karrierút: könyvelő, főkönyvi könyvelő, főkönyvelő, majd pénzügyi igazgató (utóbbi csak pénzügyi és kontrolleri tapasztalattal).

Ahol tanulható: mérlegképes könyvelői tanfolyam vagy pénzügy-számvitel területen közgazdász diploma.

Ennyi kereshető: 220-250 ezer forint (kezdőként).

4. Könyvvizsgáló

A cégek könyvelését ellenőrző könyvvizsgálói képesítés előfeltétele szakirányú diploma, mérlegképes könyvelői képesítés, gyakorlat, tanfolyam és vizsga. Gazdasági diplomásként érdemes nemzetközi könyvvizsgáló cégeket megcélozni, ahol gyakornoki pozícióból indulva kitanulható a szakma. Ráadásul a négy nagy könyvvizsgáló cég nagy számban keres pályakezdő gyakornokokat.

Ennyi kereshető: Kezdő fizetés könyvvizsgáló multinál: bruttó 220-240 ezer Ft. 3 év tapasztalattal: bruttó 500 ezer Ft. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) felmérése szerint itt az egyik legmagasabb a hivatalos átlagkereset: 466 ezer forint.

5. Aktuárius (kockázatértékelő)

Első hallásra sokaknak nehézséget okoz a szakma megfejtése. Az aktuáriust kockázatkezelőnek, kockázatértékelőnek is hívják. Felméri a pénzügyi döntések lehetséges következményeit, vagy például kiszámolja az autótulajdonosok kötelező biztosítását. Így a főbb munkaadók a nagy biztosítótársaságok. Pályakezdőként bruttó 300 ezer forinttal lehet számolni, ám nem ritka az ennél magasabb kezdő kereset sem. A szakmába nem egyszerű bekerülni: magas szintű matematikai és pénzügyi tudás kell hozzá. Az itt dolgozók jelentős része matematika szakon végzett. 2009 szeptemberétől a Budapesti Corvinus Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen indult mesterképzésben aktuáriusi szak.

Ennyi kereshető: bruttó 300 ezer forint (kezdőként).

Ahol tanulható: gazdasági főiskolán, matematika szakon vagy szakirányon (ELTE-Corvinus).

6. Pénzügyi tanácsadó

A tanácsadói munka érettségi után, tanfolyamok elvégzésével is megtanulható, ám pénzügy szakirányon szerzett gazdasági diplomával könnyebben megteremthető az a szilárd szakmai háttér és hitelesség, ami az ügyfélszerzéshez elengedhetetlen. Sikeresebb az, aki független tanácsadóként tud fellépni, tehát nem egyegy terméket közvetít, hanem az ügyfél számára legelőnyösebb megoldást tudja szállítani.

Ennyi kereshető: Nagyrészt az egyéni teljesítménytől függ a fizetés, így a határ a csillagos ég.

7. Értékesítő

Válságálló szakma, hiszen aki pénzt hoz, mindig kelendő. A nagy állásportálokon az értékesítő a negyedik legkelendőbb pozíció (a mérnöki, pénzügyi és informatikai állások után). Egyes területeken feltétel a szakirányú végzettség (például mérnök-értékesítőknél a műszaki, orvoslátogatóknál az orvosi vagy gyógyszerészi)  ez kell a hitelességhez. Hosszú távon kifizetődő a pénzügyi termékek értékesítése (pénzügyi vagy befektetési tanácsadó). Itt előny a gazdasági végzettség. Az ügyfelekhez kijáró értékesítőknek vonzó a változatosság, a kiemelkedő munkáért járó kiugró fizetés, a céges juttatások. Árnyoldala a vállalkozói státusz, a kis alapfizetés. Érdemes felmérni sales képességeinket, mielőtt belevágunk. Nem mindenki alkalmas rá még képzéssel sem.

Ennyi kereshető: teljesítmény arányában minimálbértől milliós nagyságrendig.

Ahol tanulható: értékesítői tréning (speciális szakmához szakirányú diploma).

Karrierút multiknál: értékesítő, key account manager, értékesítési, majd marketing vezető.

8. Keresőmarketing szakember (SEO expert)

Nagy növekedés előtt álló, alig tízéves szakma. A legtöbb vállalkozás szeretné, ha a fogyasztók a portékát vagy a cég weboldalát a Google keresőprogrammal minél gyorsabban  és a konkurencia előtt találnák meg. A SEO expert egyebek mellett ennek a művésze, segít optimalizálni az oldalt nyerő kulcsszavak megadásávalés egyéb beállításokkal, hogy az a találati listában elöl szerepeljen. Jelenleg 300-400 szakember dolgozik itthon, de sokkal többre lesz szükség. Ennyi kereshető: bruttó 300-400 ezer forint. Ahol tanulható: gazdasági főiskola, tanfolyam. Nyerő vizsga: GAP (Google Adverts Professional). 9 Multimédia-fejlesztő Ez a szakma a digitális forradalom terméke. Egy multimédia-fejlesztő weboldalakat készít, a szöveg mellett képeket, hanganyagokat, videókat, animációkat állít össze és tölt fel. A céges világban ez az értékesítést támogató funkció. Elképzelhetetlen a modern webes megjelenés egy multimédia-fejlesztő szakember közreműködése nélkül.

Ennyi kereshető: bruttó 250-300 ezer forint.

Ahol tanulható: OKJ-s tanfolyam, informatikai felsőfokú képzés vagy önképzés.

10. Angoltanár, angoltolmács

Az idegen nyelvek közül legnagyobb igény egyértelműen az angolra van. A nyelviskolákba járók 60-70 százaléka ezt a nyelvet tanulja, a tolmácsirodák megbízásainak 80-90 százalékát teszik ki az angol megkeresések. A tolmács szakma nehézsége, hogy streszszes, és csak ismeretségi úton vagy tolmácsirodán át szerezhető megbízás. Nem elégséges a felsőfokú diploma, az igazán értékes a speciális, fordító és tolmácsképzőben (például az ELTE vagy a BME képzése) szerzett végzettség. Angoltanárként kitörési pont a profi internetes megjelenés, az online oktatás (online nyelvtanárként), e-learning tananyagok kidolgozása és értékesítése.

Ennyi kereshető: tanárként 2000-3000 forint/óra, tolmácsként 60-100 ezer forint/nap. Brüsszeli uniós tolmácsfizetés: 5000 euró/hó (1,3 millió forint).

Ahol tanulható: a nyelvtanári szakma egyetemi, főiskolai alap- (bsc) és mesterképzésen (msc). Tolmács, szakfordító: mesterképzésen (msc) vagy külön fordító és tolmácsképző iskolában.

11. Fejvadász, személyzeti tanácsadó

„A tehetséges, hozzáértő szakemberek és a céghez illő menedzserek felkutatása fontos lesz a jövőben. Mind erősebb ugyanis a tehetségek megszerzéséért folyó harc (a szaknyelvben war for talents) . A fejvadász szakmához nincs speciális végzettség, humán diplomások is könnyen bekapcsolódhatnak” mondja Molnár Attila, a személyzeti tanácsadással foglalkozó Get Work Hungary ügyvezetője. Hozzáteszi: Siker- és teljesítményorientált szakma, ami a kihívásokat szeretőknek és jó emberismerőknek nyerő lehet. Felső vezetők kiválasztásánál a siker kulcsa a személyes hitelesség és a piac ismerete. Nagyobb létszámú toborzásoknál például betanított munkára  már jó szervezési képességekkel és talpraesettséggel is lehet érvényesülni.

Ennyi kereshető: A fizetés függ attól, hogy önálló vállalkozóként vagy céges alkalmazottként dolgozunk. Vállalkozásban a kiválasztott vezető éves bérének 15-25 százaléka a megbízási díj. Alkalmazottként alapfizetés jár, a sikeres közvetítésért pedig jutalékot fizetnek, ami a kiválasztási díj 10-15 százaléka.

12. Logisztikai szakember

„A válság egyik nagy vesztese a logisztika: jelentősen csökkent az ilyen állásajánlatok száma. Ám hosszabb távon továbbra is jó befektetés. Multinacionális cégnél fontos és igen nagy felelősséggel járó pozíció a beszerzőé. Ő az, aki gondoskodik arról, hogy a kellő időre beérkezzék a megfelelő mennyiségű áru vagy alapanyag. Gazdasági diplomával, magas szintű angoltudással jók az esélyek. Viszont egy másik logisztikai területen, fuvarszervezőként vagy logisztikai asszisztensként nagyobb a konkurencia és kevesebb az ajánlat” mondja Molnár Attila.

Ennyi kereshető: Kezdő beszerzőként bruttó 150- 250 ezer forintos az induló fizetés, azonban vezetői szinten multinál már milliós összeg is kereshető.

13. Biokémikus

A kutatás-fejlesztésben rengeteg pénz mozog az Európai Unióban. Ezen belül is biztos állásra és jó munkakörülményekre számíthatnak a biokémikusok. Orvosi vagy biológiai diplomával, a megfelelő szakirány elvégzésével lehet elkezdeni a pályát. A végzősök felvevőpiacát a kutatóintézetek, a gyógyszercégek alkotják. Mindenhol kiemelten fontos a jó angoltudás. A végzősök egy része nem azonnal kezd dolgozni, hanem egy külföldi egyetem doktori iskolájában folytatja tanulmányait, ahová nem nehéz bejutni.

Ennyi kereshető: kezdőként bruttó 180 ezer forint (állami kutatóintézetnél, míg a versenyszférában ennél több).

14. Uniós hivatalnok

Jogi végzettségűeknek, egy-egy szakpolitikában elmélyedőknek remek kiugrási lehetőség a brüsszeli bürokráciában karriert építeni. A legkönynyebb egy magyar Európa Parlamenti képviselő brüszszeli asszisztenseként vagy a magyar EU-biztos csapatában munkába állni. Ám ez uniós választások idején aktuális, amire négy évet még várni kell. Politikai hátszél nélkül sem reménytelen a helyzet. A hivatalos munkaerőfelvételt az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal (EPSO) szervezi (webcím: europa.eu/epso). Előbb versenyvizsgát kell tenni, amivel állományba kerülhet a pályázó, majd ebből a kontingensből választanak munkaerőt az egyes osztályok  Brüssszelben és Strasbourgban. Ügyintézői, asszisztensi, fordítói és szakértői pozícióban lehet elhelyezkedni. A fizetés és a juttatási rendszer nyugat- európai szintű.

Ennyi kereshető: körülbelül 1 millió forint (4 ezer euró) és vonzó juttatási csomag.

15. Szakorvos (például plasztikai sebész), fogorvos

Rendkívül nehéz a tanulmányokat elvégezni: 12 félév kell az orvosi diploma megszerzéséhez, a szakorvossá váláshoz még több. Ráadásul az elérhető fizetés is az alsó sávba tartozik. Bár a politikai küzdőtérben folyamatosan téma az egészségügyi reform, a társadalom elöregedése folyamatosan fenntartja az igényt az orvosokra. Ugyan a hazai kezdő fizetés a tanulmányok hosszával és nehézségével összevetve rendkívül alacsony (bruttó 150 ezer forint körüli), továbbra is vonzó perspektívát jelent a magánpraxis, a külföldi munkalehetőségek (akár hétvégi ingázóként), a nem hivatalos keresetkiegészítés, valamint a magas társadalmi presztízs. Az orvosi diplomát az EU-tagországok mindegyikében automatikusan elismerik. Nyugat-Európában a hazainál kevesebb munkával milliós fizetés érhető el.

Ennyi kereshető: a havi alapfizetés bruttó 256 ezer forint a hivatalos statisztika szerint (saját praxissal, hálapénzzel ennél jóval több kereshető).

16. Vállalkozó

Nem igazán szakma, inkább életforma, ami alapkészségek esetén már az iskolapadban fejleszthető. Kiugrási lehetőséget jelent bárkinek, akit hajt az önmegvalósítás vágya.

Ami kell hozzá: vállalkozói attitűd, gazdasági tudás. Hasznos lehet egy gazdasági diploma (7 félév) és utána egy vállalkozásfejlesztési vagy vezetési- szervezési mesterszak (4 félév).

17. Coach

Divatos, az angolszász világból származó szakma. Üzleti (business vagy executive coaching) és életviteli (life coaching) vonulata létezik, sőt legújabban a career coaching (karrier-tanácsadás) is felbukkant. A foglalkozás mögött többnyire pszichológusok, vezetői és életmód-tanácsadók rejtőznek. A szakma még küzd a széles körű társadalmi elfogadásért, viszont egyre több coachot képeznek. Elsősorban sok éves üzleti tapasztalattal rendelkező szakembereknek kínál perspektívát, akik saját személyükön és tapasztalataikon keresztül tudnak tanácsot adni vagy a vezetőt, az álláskeresőt a helyes útra segíteni. Hosszú távon várható az egészséges életmód, a munka-magánélet egyensúly, a hatékony munkavégzés és döntéshozatal felértékelődése. Ekkor kellenek igazán.

Ennyi kereshető: egy business coach óradíja 30 ezer és 100 ezer forint között mozog (ezt az összeget szinte kizárólag nagy multinacionális cégek ügyfeleinél lehet érvényesíteni). A life és a career coachok ennél lényegesen kevesebbet kérnek, óránként 10-20 ezer forintot.

Ami kell hozzá: sok éves vezetői tapasztalat, emberi érettség, pszichológiai érzék, önismeret, coaching tanfolyam elvégzése.

18. Energetikai szakember, mérnök

Az energiaipar stabil terület, amelyben rengeteg pénz mozog. Széles a palettája az elhelyezkedésnek: kutatói, kereskedői, fejlesztői, karbantartói pozíciókban is jók a lehetőségek. Mivel kevés a szakember, egy-egy szakterületben elmélyedve meglehetősen kis konkurenciával lehet egy-egy állásért versenybe szállni. Az energetikában rejlő üzleti lehetőséget jelzi, hogy a Dreher Sörgyárak A jövő fiatal vállalkozója pályázatán egy budapesti egyetemista megújuló energiákra alapozó vállalkozási ötletét a szakmai zsűri a második hellyel jutalmazta. Bruder Márton olyan tanácsadó cég elindítását tervezi, amely az ügyfelek számára a legmegfelelőbb környezetvédelmi és vízgazdálkodási megoldást kínálja a tervezéstől a forrásteremtésen keresztül egészen a kivitelezésig.

Ami kell hozzá: főiskolai vagy egyetemi diploma energetikai mérnök szakon (7 + 4 félév).

Ennyi kereshető: bruttó 200 ezer forint (kezdőként).

19. Biztonságtechnikai tanácsadó/szakértő

A vagyon- és az informatikai adatvédelem már most nyerő területnek számít. Az energetikához hasonlóan itt is széles a munkák és a pozíciók skálája. Informatikusként, mérnökként vagy a rendőrség kötelékéből kilépve is meg lehet találni a számításunkat.

Ennyi kereshető: 200-250 ezer forint (bruttó, kezdőként).

20. Agrármenedzser

Korábban is írtuk, hogy a hazai agrártársadalom elöregedett. Már elindult egy lassú generációváltás, ami a következő években folytatódik. A jövőben szükség lesz közgazdasági végzettségű, menedzser szemléletű agrárszakemberekre, így nem lesz rossz befektetés e pálya mellett dönteni. A jó nyelvtudás és a külföldi gyakorlat itt is sokat számít, ezeket többek között nemzetközi gyakornoki programok keretében lehet elsajátítani.

Ami kell hozzá: gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök alapszak (7 félév), esetleg utána vidékfejlesztési agrármérnöki mesterszak (4 félév).

Ennyi kereshető: 220 ezer forint (termelőüzemben gazdasági agrármérnökként).

21. Call centeres ügyintéző

Az utóbbi tíz évben több multinacionális cég (például: IBM, BP, Exxonmobil, Diageo, Vodafone stb.) Magyarországra telepítette telefonos üzlettámogató központját (shared service center). Csak a British Petrol 1000 főt tervez felvenni. Frissdiplomásként az angol és egy másik nyelv ismeretével ideális munkahely ilyen központban kezdeni. Mivel elsődlegesfeltétel a stabil és magas szintű nyelvtudás, ennek birtokában viszonylag könnyű bejutni kevésbé piacképes kommunikáció, bölcsész tanár  diplomával is. A külföldi ügyfelek telefonos kiszolgálását a cég tréningeken megtanítja. Amellett, hogy kitanulható egy szakma és megismerhető egy nemzetközi cég működése, hosszú távon megalapozható egy multis karrier.

Ennyi kereshető: 170-220 ezer forint (bruttó, kezdőként).

22. Rendőr

A következő években  több ezer fővel nő a rendőrök száma. Biztos állásnak tűnik, ami a nagy munkanélküliséggel sújtott régiókban kitörési lehetőség. A vonzerőt azonban csökkenti az alacsony fizetés. Némi vigasz a korai nyugdíjba vonulás lehetősége. Szakközépiskolában tanulható a szakma, a munkában viszont minőségi ugrás a Rendőrtiszti Főiskola elvégzése. Nem könnyű bekerülni, ám az ottani végzősök garantáltan munkához jutnak.

Ennyi kereshető: 110 ezer forint (kezdőként).

23. Kamionsofőr, fuvarozó

Előnye, hogy nem kell hosszú évekig tanulni: megfelelő vezetői engedély birtokában már végezhető. Nemzetközi fuvarozóknál nem ritka a nettó 300-400 ezer forint körüli havi fizetés. Amiért mégsem a legjobb szakmák között szerepel, azok a munkakörülmények és a munka-magánélet nehéz összeegyeztetése.

Ennyi kereshető: nettó 300 ezer nemzetközi fuvarok esetén.

24. Élelmiszeripari szakmunkás (pék, hentes, cukrász, szakács)

A vendéglátóiparban dolgozó szakmunkások nem csupán Magyarországon, de Nyugat-Európában is keresettek. Az osztrák és a német állami munkaügyi hivatal képviselői például évente jönnek Magyarországra, hogy állásbörze keretében toborozzanak henteseket, szakácsokat, szállodai szobaasszonyokat a magyarországi fizetés négyszereséért.

Mennyi kereshető: bruttó 100-130 ezer forint hivatalosan (Nyugat-Európában 1000-1200 euró).

25. Szakipari munkás (asztalos, burkoló, CNC-esztergályos, elektroműszerész)

Egyre többen tanulnak egyetemen, főiskolán, miközben csökken a szakmunkásként végzők száma. Emiatt hiányszakma lett a CNC-esztergályos, a könnyűgépkezelő, az elektroműszerész  és a válság előtt nagy hiány volt építőipari szakmunkásból is , nemcsak Magyarországon, hanem szerte Nyugat-Európában. Nem kell feltétlenül diplomára hajtania mindenkinek: egy OKJ-s, középfokú szintű szakma többet ér egy piacképtelen diplománál.

Ennyi kereshető: CNC-esztergályosként bruttó 250 ezer forint.

Forrás:www.haszon.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.