Főoldal » Robert T. Kiyosaki – Személyiségépítők 3.

Robert T. Kiyosaki – Személyiségépítők 3.

Robert T Kiyosaki üzenete és hatása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

     Robert T. Kiyosaki könyvei nagy népszerűségre tettek szert a 2000-es években. Írásait és tanításait előszeretettel emlegetik a sikerrel, vállalkozással, meggazdagodással és gondolkodással foglalkozó írásokban és előadásokban. Hatása a mai pénzügyi és sikertörténet irodalomra tagadhatatlan. Mondanivalója fontos üzeneteket hordoz a ma élő ember számára, amely hatással van életszemléletére és gondolkodására is.
Ebben az írásban nem a személyes élettörténetét kívánom bemutatni – ebben rendelkezésünkre áll ma már számos forrás – sokkal inkább megszívlelendő tanításait, amelyek hasznosak lehetnek számunkra mind személyiségünk, mind vagyonunk építésében, a gyakorlatban.

 

Robert T. Kiyosaki üzenete

Mielőtt Robert Kiyosaki könyveit olvastam volna, fogalmam sem volt, hogy alkalmazotti gondolkodásmódú vagyok. Egész egyszerűen nem tudtam, mert az emberek többsége akkor és ma is nincsen tisztában ennek jelentésével. Mit is jelent az alkalmazotti gondolkodásmód?
Az alkalmazotti gondolkodásmódú ember biztos állást keres, legfeljebb karrierben látja a jövőjét, egy cégen belül és általában az állami nyugdíjra számít majd élete végén. Pénzért dolgozik és az idejét és munkaerejét adja érte cserébe. Általában arra alapoz, hogy elvégzi az iskolákat, lesz (van) egy jó munkahelye, ahol majd jól keres, lesz saját háza és autója és ha nyugdíjba vonul, az állam gondoskodik róla. Ha nem tudja elérni saját fizetéséből a céljait, többnyire hitelt vesz fel, amelynek a terheit akár évtizedekig nyögi.

Nos, az emberek jó része – még ma is – azt gondolja, hogy ez természetes. Kiyosakinak valódi apja mellett volt egy cégtulajdonos tanítója – akit gazdag papának nevezett – ő bevezette egy másfajta gondolkodásmód rejtelmeibe. Kiyosaki megtanulta, hogy az iskolában szerzett tudás kevés a boldoguláshoz, másfajta tudásra van szüksége. Gazdag apja megtanította neki, hogy ne adja el az idejét, hanem a tudását a saját szolgálatába állítsa. Olyan eszközöket vegyen igénybe, amelyek pénzt hoznak a számára és hatástöbbszörözőként működnek.

Üzenete az, hogy biztos állás nincsen, a vállalkozás, befektetés, vagy saját cég nem önmagában kockázatos, hanem, ha nem áll mögötte megfelelő szakértelem. Azonban minden változás a gondolatainkban kezdődik, ezért fontos, hogy milyen szavakat használunk.

 

Robert T. Kiyosaki hatása a pénzügyi gondolkodásra

A hagyományos spórolás ma már nem kifizetődő, mert a pénz értéke csökken. Ahhoz, hogy pénzügyileg magasabb szintre jussunk, a változásnak előbb gondolatainkban, majd tervszerű cselekedeteinkben kell megnyilvánulnia. Robert Kiyosaki, gazdag papája tanításai nyomán bemutatta, mi a különbség az eszköz és a forrás között. A forrás (értsd: a banknak, vagy az államnak) viszi a pénzt, az eszköz pedig hozza a pénzt.
Mit gondolsz, egy ház forrás, vagy eszköz? Amennyiben hitelre vetted, egyértelmű, hogy forrás a bank számára. Ha nincs rajta hitel, de benne laksz, szintén forrás, mert pénzbe kerül a fenntartása. De mi a helyzet ha kiadod bérbe? Ekkor máris változik a helyzet, ha a a befolyó összeg felülmúlja a kiadásokat és a fenntartást, a ház eszközzé válik. A legjobb eszközök azok, amelyek számodra folyamatos bevételt biztosítanak.

Sajnos az emberek többsége – akiket nem is hibáztathatunk, mert a jelenlegi iskolai rendszer az alkalmazotti életmódra épül – nincsen tisztában ezzel. Kiyosaki szerint ha nem akarunk egész életünkben az államtól és másoktól függeni, arra kell törekednünk, hogy eszközök legyenek a kezünkben. Az első lépés ebben a folyamatban, hogy a belenyugvás és feladás helyett azt kérdezzük: – Mit tehetek, hogy előrejussak? A második az, hogy tanulunk azoktól az emberektől, akik már előrébb tartanak ezen az úton és tudják milyen lépések vezetnek a felemelkedéshez. Ahelyett, hogy minél hamarabb vágyainkat akarnánk kielégíteni (saját lakás, ház stb.) sokkal célszerűbb a pénzünket a használható (ami pénzt termel) tudásba fektetni és felépíteni eszközeinket.

Milyen eszközeink lehetnek? Eszköz lehet egy jól kivitelezett vállalkozás, a saját tudásod, amennyiben megfelelő módon adod el, saját alkotások, amelyek után jogdíj jár, és még a fizikai dolgok is, amelyeket használatra adsz folyamatos bevételért. De vannak más lehetőségek is, amelyeket a fantáziádra bízok.

 

Robert T. Kiyosaki és az új gondolkodásmód

Kiyosaki arra buzdít, vegyünk igénybe hatástöbbszöröző eszközöket. Az első hatástöbbszörözőnk a saját elménk, de igénybe vehetjük mások tudását és idejét is. Aki anyagilag független akar lenni, ne akarjon mindent egymaga megoldani, használja a csapat erejét. Meg kell találni azokat az embereket, akik segítenek abban, amire nekünk már nem marad időnk, vagy nem szívesen tesszük.

Az igazán függetlenek rendszereket használnak és automatizálják a folyamatokat. Nem elégszenek meg az iskolai tudással, utánajárnak és elsajátítják annak a módját, hogyan lehet ezt megtenni. Amíg az átlagos gondolkodású emberek sajnálják a tudásra a pénzt, miközben mindennapi dolgokra rengeteget költenek, addig a kiemelkedőek tisztában vannak vele, hogy a tudásnak ára van. Ezt az árat szívesen megfizetik, mert a vele járó jutalom többszörösen gyümölcsöző.

Az emberek többsége azért elégszik meg azzal ami van, mert félnek a kockázatoktól. Márpedig az igazi kockázat a felkészületlenségben rejtőzik. A hagyományos iskolai rendszer csak arra készít fel, hogy jó alkalmazott legyél (és egy vezérigazgató is csak alkalmazott), mert a rendszer érdekeit – amelyik ezt kialakította – ez szolgálja.
Egy másik dolog, amit Kiyosakitól megtanultam az, hogy milyen fontos a küldetés. Azok, akik csak azért vállalkoznak, vagy hoznak létre egy céget, hogy meggazdagodjanak, nehéz és veszélyes útra indulnak, amelyen csak az lendíthetné át őket igazán, ha lenne egy küldetés, egy szívügy a pénz mellett, amely a vállalkozás lelkét képezné.
Amíg a „szegényen gondolkodók” csak akkor hajlandóak dolgozni, ha pénzt kapnak érte, addig a „gazdagon gondolkodók” gyakran azért dolgoznak, hogy megtanuljanak valamit. A gazdagon gondolkodók nem félnek attól, hogy hibáznak, vagy kudarcot vallanak. Ezeket a dolgokat a tanulási folyamat részének tekintik és levonva a tapasztalatokat, tovább haladnak előre.

S végül még egy fontos gondolatát hadd emeljem ki: Ha több pénzt akarunk keresni, meg kell kérdeznünk magunktól, hogyan szolgálhatunk még több embert. Vagyis minél nagyobb vagyont szeretnénk létrehozni, annál több értéket hozzunk létre, amelyek mások javát és gyarapodását is szolgálják.

A könyveiről bővebben:
Robert Kiyosaki könyvek bemutatás, listák

Témába vágó oldalak:
Gazdagság – Ahogy senki sem közelíti meg

Nekem nem kell a lottó 5-ös

Ha tetszett, lájkold, oszd meg és véleményezd!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.