Főoldal » Sátrat verünk!?

Sátrat verünk!?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nem egészen két hét és beköszönt a várva várt VAKÁCIÓ! Az öröm és a gondok forrása. Öröm a gyereknek, gond a szülőknek. A szünidő tartalmas eltöltése, a játszva-pihenés, az alkotva- kikapcsolódás lehetőségek megtalálása, az érdeklődésnek megfelelő tartalom felkutatása nem könnyű feladat az iskolás korú gyermekeket nevelő családok számára. A nyári szünet hosszúsága vitatható. A gyereknek rövidebbnek tűnik, mint a szülőnek. Vajon a kereslet és kínálat grafikonja milyen képet mutat ma Magyarországon? A szükséglet mindenesetre messze túlhaladja a keresletet, mert az még megvolna, de oda kívánkozik elé az a „fránya” fizetőképes jelző. Általános iskolai matematikai tanulmányaim „kedvenc” szöveges feladatait idézve megfogalmazódik bennem a feladvány: ha egy gyerek nyári szünidejének tartalmas eltöltése egy turnusra x forint, akkor hány hetet képes a szülői kifizetni és ha két-három iskoláskorú gyereke van, akkor vajon az érdeklődésének megfelelő táborokba lehet őket beíratni? Nos, nem ez lenne az első feladat, amin matematikailag gondolkodnom kell.

A kínálattal nincs probléma az országban. Minden, magára valamit is adó civil szervezet, vállalkozás, melyek alapító dokumentumában szerepel a gyerek szó, tábort szervez. Ki-ki a maga módszere, lehetősége vagy egyéb rendező elv szerint. Ezeket a vállalkozásokat azonban – beleértve a non-profit szervezeteket is – a szezon végére az üzleti tervben leírtak szerint szükséges lezárni.

Az idei nyáron mindenki szabadon élhet a piac törvényei szerint ajánlattételével. 2012. nyarára azonban egy törvénytervezet értelmében szabályozottá válik a nyári táboroztatás rendje. Sárváry István, a Táboroztatók Országos Egyesületének elnöke szerint „a jelenlegi helyzetben megszámlálhatatlanul sok tábor működik az országban.”  A kínálati oldalon szereplők regisztrációjukkal már a törvényalkotási folyamatban is részt vehetnek, melyet Mihalovics Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Új Nemzedék Jövőjéért felelős miniszteri biztosa kezdeményezett.

“Célunk, hogy felhívjuk a szülők figyelmét arra, körültekintően járjanak el, ha tábort választanak, fontos ugyanis, hogy jó pedagógiai programmal és megfelelő biztonsági, egészségügyi keretekkel bírjon az adott tábor. A törvényben  meghatározzuk a tábor fogalmát, továbbá annak műszaki, egészségügyi, pedagógiai, higiéniai, mentálhigiéniai feltételeit. A törvény meg fogja adni azt a keretet, melynek alapján később a kormányhivatal szintjén ellenőrizni tudják a táborokat.”

Fontosnak tartja továbbá a táboroztatásnál egyáltalán nem elhanyagolható személyi feltételek meglétét: “A készülő törvényben szerepelni kell például a megfelelő gyermek-pedagógus aránynak, a szükséges pedagógiai végzettségnek, a táborszervezők körének meghatározásának, de fontos, hogy még ugyan nem létező, de terveink között szereplő szakirányú végzettséget szerezzenek a táborvezetők”

Pedagógusként, szülőként, számos sikeres tábort magam mögött tudva egyet kell értenem a kezdeményezéssel, reménykedve, hogy a szabályozás következtében nem csappan meg a szervezők lelkesedése és a mennyiség a minőséggel párosul.

Azonban a szülők gondjai ezzel még nem fogynak meg az idei nyáron, a kockás papír és a ceruza sok-sok háztartás asztalán központi helyet foglal el a szünidő tervezése idején. A ceruza fontos, mert a papírral vetett álmok, a valósággal szembetalálkozva radírozhatók. Szülők, akik terveznek, de közülük sokan még nem okoztak ekkora fejtörést a szüleiknek.

Jancsák Csaba szociológus szerint:  “A mai szülők generációja átélte azt, amit gyermekeik nem. Állami, önkormányzati, gyári és szövetkezeti fenntartásban lévő táborokban tölthették a nyár egy részét. A rendszerváltás azonban felmorzsolta ezeket az intézményeket, az állam nem tudta finanszírozni a táborok működését. Beszűkültek a közösségi terek, így a fiatalok együttlétéből származó társas tanulás is visszaszorult. A kortársakkal töltött idő azonban különösen fontos a 6 és 15 éves kor között.  Míg a tanítási napok alatt délután is együtt töltik idejüket a fiatalok, a nyáron ugyanerre nem állnak rendelkezésre rendezett feltételek, holott a kortársakkal való együttlét a különböző társas magatartásformák elsajátításának legfontosabb ideje.”

A VAKÁCIÓ hamarosan megkezdődik. Abban reménykedem, hogy szeptemberben minden iskolás elmesélhet padtársának legalább egy tábori élményét. Bízzunk abban is, hogy a tábort szervezők jelentős részének sikerült pályázati lehetőséget találnia, mellyel csökkenthetők a szülők terhei.

Kedves Szülők! Bármilyen típusú tábor lakója lesz átmenetileg gyermekük, az orvosi igazolást ne felejtsék otthon!

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.